Ορμονικοί οι λόγοι που πολλές γυναίκες δυσκολεύονται να θηλάσουν το παιδί

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Οι μητέρες που δυσκολεύονται με τον θηλασμό και τελικά εγκαταλείπουν την προσπάθεια, δεν θα πρέπει να ρίχνουν τις ευθύνες στον εαυτό τους, καθώς νορβηγική μελέτη που δημοσιεύεται στο Acta Obstetricia and Gynacologica Scandinavica καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η δυσκολία σίτισης του νεογνού μπορεί να αποδίδεται στα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης κατά την κύηση.

Οι ερευνητές του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας με επικεφαλής τον Δρ Σβεν Καρλσεν επανεξέτασαν όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία από 50 διεθνείς μελέτες και έφτασαν να αμφισβητήσουν ακόμη και τα οφέλη υγείας του μητρικού γάλακτος έναντι του τεχνητού.

Οι επιστήμονες έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 180 εγκύους, στις οποίες περιλαμβάνονταν και εκείνες που κινδύνευαν να γεννήσουν μικρό νεογνό, τοκετοί που είναι γνωστό ότι επηρεάζονται από τα υψηλότερα επίπεδα της τεστοστερόνης κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αφού συνυπολόγισαν και άλλους παράγοντες όπως η ηλικία, η μόρφωση και το κάπνισμα, διαπίστωσαν ότι υπήρχε ξεκάθαρη σχέση μεταξύ χαμηλών ποσοστών θηλασμού στον τρίτο και έκτο μήνα και των υψηλών επιπέδων τεστοστερόνης.

Είναι πολλοί οι λόγοι που η μητέρα μπορεί να έχει υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στην μήτρα κατά την κύηση καθώς ο πλακούντας ξεκινά την λειτουργία του.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι η τεστοστερόνη μπορεί να επιδρά αρνητικά στην ανάπτυξη του αδενοειδούς ιστού στον μαστό, επηρεάζοντας με την σειρά της την ικανότητα της μητέρας να σιτίσει το παιδί.

«Η μητέρα που δυσκολεύεται να θηλάσει το παιδί δεν θα πρέπει να νιώθει ενοχές, καθώς είναι μια συνήθης κατάσταση. Το βρέφος έχει πάντα την επιλογή του τεχνητού γάλακτος», τονίζει ο Δρ Καρλσεν.

Τονίζει δε ότι η ορμονική ισορροπία στην μήτρα εξηγεί την ικανότητα της μητέρας για θηλασμό και τα όποια οφέλη υγείας για το παιδί και λιγότερο το ίδιο το μητρικό γάλα.

Καταλήγει δε στην άποψη ότι ενδεχομένως να γίνεται πολύς λόγος για τα οφέλη του μητρικού γάλακτος, καθώς οι έρευνες δείχνουν ότι οι διαφορές δεν είναι τελικά πολύ σημαντικές.

«Όταν μελετάμε επιδημιολογικές έρευνες και προσπαθούμε να αποκλείσουμε άλλους παράγοντες, είναι δύσκολο να βρούμε ουσιαστικά οφέλη μεταξύ των παιδιών που έχουν θηλάσει, συγκριτικά πάντα με εκείνα που έχουν τραφεί εξ αρχής με τεχνητό γάλα», καταλήγει ο Νορβηγός ειδικός.

Πηγή