Η Αυστρία πήρε τα πρωτεία από την Ελλάδα στο κάπνισμα

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Δεν είναι τελικά η Ελλάδα η χώρα εκείνη που κατέχει τα... πρωτεία στο κάπνισμα -και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο- αλλά η Αυστρία, καθώς σύμφωνα με έρευνα, εκεί εντοπίστηκε το μεγαλύτερο αναλογικά με τον πληθυσμό της ποσοστό καπνιστών!
Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε σχετικό ρεπορτάζ του το έγκυρο εβδομαδιαίο περιοδικό της Αυστρίας «Προφίλ», με ποσοστό καπνιστών που αγγίζει το 36,35% του συνολικού πληθυσμού της η πατρίδα του Μότσαρτ κατέχει πια την πρώτη θέση στον κατάλογο «Γκίνες παγκοσμίων ρεκόρ 2008». Την ακολουθεί η χώρα μας, όπου οι καπνιστές μόλις και μετά βίας αγγίζουν το 35%, ενώ τρίτη στην κατάταξη είναι η Ουγγαρία με ποσοστό 23,8%. Στατιστικές που όπως καταγράφονται είναι μάλλον ανησυχητικές, καθώς η βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος φαίνεται πως αφορά περίπου τον ένα στους τρεις Αυστριακούς.

Επίσης, ενώ η κατά κεφαλή κατανάλωση τσιγάρων τόσο στην Κίνα όσο και σε ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης είναι μεγαλύτερη από αυτή της Αυστρίας ή της Ελλάδας, ειδικά στην περίπτωση της πρώτης τα ποσοστά καπνιστών αναλογικά με τον πληθυσμό της παραμένουν πολύ υψηλότερα.

Πάντα σύμφωνα με τη μεγάλη έρευνα που δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα το περιοδικό «Προφίλ», η ηλικία στην οποία οι νέοι της Αυστρίας αρχίζουν το κάπνισμα είναι μόλις τα έντεκα χρόνια! Γεγονός που έχει θορυβήσει τις υγειονομικές αρχές της χώρας. Επίσης, αξιοσημείωτο είναι πως στην εν λόγω έρευνα αναφέρεται πως όσον αφορά τους δεκαπεντάχρονους Αυστριακούς, το ποσοστό των κοριτσιών που καπνίζουν είναι 26%, μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των αγοριών που αγγίζει το 24%.

Πηγή