Aπο τον ιό των χοίρων στον ιό των κουνουπιών.Η τρομοκρατία συνεχίζεται

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook


Αντιμέτωπες με μια νέα απειλή για την υγεία των κατοίκων τους είναι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ, καθώς ένας ιός που δημιουργήθηκε στην Αφρική, από τα κουνούπια, εξαπλώνεται. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο εν λόγω ιός είναι μάλιστα πιο επικίνδυνος από εκείνον του δυτικού Νείλου που σάρωσε τη βόρεια Αμερική πριν από μια δεκαετία αφήνοντας πίσω του νεκρούς.

Ο ιός Chikungunya, όπως ονομάζεται.........
έχει δημιουργηθεί εδώ και χρόνια και άρχισε να «φεύγει» από τη Μαύρη Ηπειρο πριν από τέσσερα χρόνια. Τότε προκάλεσε θανάτους στην Ινδία και στο νησί Ριγιούνιον που αποτελεί γαλλική αποικία. Εχει επίσης εντοπιστεί στην Ιταλία, όπου ήδη ξεκίνησε η διασπορά του, ευτυχώς ακόμα σε τοπικό επίπεδο, αλλά και στη Γαλλία.

«Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι» δήλωσε ο δόκτωρ Τζέιμς Ντίαζ του Κέντρου Ιατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα, κατά τη διάρκεια συνεδρίου που διοργανώθηκε από το Ανεξάρτητο Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών των ΗΠΑ με θέμα τη μεταδοτικότητα των ιών σε πτήσεις και αεροδρόμια. «Σε αντίθεση με τον ιό του δυτικού Νείλου, από τον οποίο εννιά από τους δέκα που προσβάλλονται είναι εντελώς ασυμπτωματικοί ή μπορεί απλώς να εμφανίσουν ελαφρύ πονοκέφαλο ή πονόλαιμο, αν προσβληθεί κανείς από τον Chikungunya, είναι απολύτως βέβαιο ότι θα ασθενήσει. Η νόσος μπορεί να επιφέρει το θάνατο. Είναι πολύ σοβαρή και δεν υπάρχει εμβόλιο» πρόσθεσε ο Αμερικανός επιστήμονας.

Η προσβολή από τον ιό Chikungunya προκαλεί πυρετό, πονοκέφαλο, αίσθημα κόπωσης, ναυτία, εμετούς, πόνους στους μυς, κοκκινίλες και πόνο στις αρθρώσεις. Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν μερικές εβδομάδες, αν και υπάρχουν κρούσματα που η διάρκεια του πόνου στις αρθρώσεις διήρκεσε μήνες ολόκληρους.

Η ασθένεια ανακαλύφθηκε στην Τανζανία το 1952, ωστόσο είναι «νέα» για τη Δύση, καθώς τη μεταφέρει το γνωστό για την επικινδυνότητά του κουνούπι-τίγρης, που εντοπίζεται πια σε Ασία, Αφρική, Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Στις ΗΠΑ τα εν λόγω κουνούπια ζουν συνήθως στις νότιες περιοχές, ανατολικά του Μισισιπή, έχει όμως εντοπιστεί και πολύ μακρύτερα, όπως στο δυτικό Τέξας, τη Μινεσότα και το Νιου Τζέρσεϊ. Για τους Ευρωπαίους ο κίνδυνος δεν προέρχεται μόνον από την παρουσία του κουνουπιού στη Γηραιά Ηπειρο, αλλά και από το γεγονός ότι υπάρχει σε μεγάλη έκταση σε περιοχές όπως ο Μαυρίκιος και οι Σεϋχέλλες, οι οποίες αποτελούν συνήθεις τουριστικούς προορισμούς των Ευρωπαίων.

«Ενδημεί υπερβολικά σ’ αυτές τις περιοχές» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντίαζ, σπεύδοντας να προσθέσει ότι τα αεροσκάφη που πετάνε από και προς τον Ινδικό ωκεανό είναι μέσα μεταφοράς του ιού. Προειδοποίησε δε ότι η κατάσταση μπορεί να γίνει εφιαλτική, αν ο ιός Chikungunya ενωθεί με αυτόν της ελονοσίας και του δάγκειου πυρετού, ασθενειών των οποίων είναι φορέας το κουνούπι-τίγρης.

(Πηγή)