Η καλύτερη ποιότητα σπέρματος συνδέεται με μακροζωία

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Υγιές σπέρμα μπορεί ενδεχομένως να σημαίνει μακροζωία, σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 40.000 άντρες, για διάστημα 40 ετών.

Η Dr. Tina Kold Jensen, που έλαβε μέρος στην έρευνα, δήλωσε ότι ανεξάρτητα από το πού εστιάζει κάποιος, ο κίνδυνος θνησιμότητας μειώνεται αν κάποιος άντρας έχει καλή ποιότητα σπέρματος σε σχέση με αυτούς που έχουν χαμηλή. Όσο φτωχότερη είναι η ποιότητα του σπέρματος τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος θανάτου.

Αν και τα ευρήματα δεν θα πρέπει να τρομάξουν άντρες που δεν έχουν καλή ποιότητα σπέρματος υποδεικνύουν ότι οι άντρες αυτοί θα πρέπει να εξεταστούν για άλλες νόσους, ειδικά για καρκίνο των όρχεων, δήλωσε η Jensen, από το Πανεπιστήμιο της νότιας Δανίας.

Για να εξετάσουν την υπόθεση ότι η ποιότητα σπέρματος μπορεί να συνδέεται με την αρρώστια και το θάνατο οι ερευνητές εξέτασαν άντρες από το 1963 έως το 2001 ή τη στιγμή του θανάτου τους. Περιόρισαν την έρευνα σε 43.277 άντρες με καλής ποιότητας σπέρμα.

Καθώς αυξάνονταν η συγκέντρωση σπερματοζωαρίων στο σπέρμα των αντρών αυξάνονταν και ο χρόνος επιβίωσής τους, ανακάλυψαν οι ερευνητές. Άντρες με συγκέντρωση 40 εκατ. ανά μιλιλίτρο είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες θανάτου κατά τη διάρκεια της έρευνας σε σχέση με άντρες των οποίων η συγκέντρωση σπερματοζωαρίων ήταν κάτω από 10 εκατ. ανά μιλιλίτρο.

Η μακροζωία επίσης αυξάνονταν σταθερά με το ποσοστό σπέρματος που είχε κινητικότητα και το ποσοστό φυσιολογικά σχηματισμένου σπέρματος. Για παράδειγμα, άντρες με 75% ή περισσότερο φυσιολογικό σπέρμα είχαν 54% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με άντρες που είχαν λιγότερο από 25% φυσιολογικό σπέρμα.

Οι ερευνητές επίσης ανακάλυψαν ότι οι άντρες που είχαν παιδιά έζησαν περισσότερο σε σχέση με άντρες που δεν είχαν, σε ευθυγράμμιση με προηγούμενες έρευνες που έδειξαν ότι οι γόνιμοι άντρες και γυναίκες ζούνε περισσότερο. Οι άντρες χωρίς παιδιά είναι γνωστό πως είναι λιγότερο υγιείς, φτωχότεροι και με μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίζουν χρόνιες νόσους, σημειώνουν οι ερευνητές.

Ωστόσο, η αύξηση των χρόνων επιβίωσης σε συνάρτηση με την ποιότητα του σπέρματος παρατηρήθηκε και σε άντρες που είχαν παιδιά αλά και σε άντρες που δεν είχαν, υποδεικνύοντας ότι η σχέση μεταξύ υγιούς σπέρματος και μακροζωίας ήταν ανεξάρτητη από αυτούς τους παράγοντες.

Άντρες με καλύτερης ποιότητας σπέρμα αντιμετώπιζαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μεγάλης ποικιλίας νόσων, ανακάλυψαν οι ερευνητές, στις οποίες περιλαμβάνονταν ο καρκίνος, αναπνευστικά προβλήματα και νόσοι του πεπτικού. Η Jensen και οι συνεργάτες της υποθέτουν ότι η καλή ποιότητα σπέρματος μπορεί να αποτελεί δείκτη υγείας, που σχετίζεται με καλύτερη επιβίωση.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘American Journal of Epidemiology’.
Πηγές: ‘American Journal of Epidemiology’.

(Πηγή)