Κατάθλιψη στα παιδιά από TV, βιντεοπαιχνίδια

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Η τηλεόραση και τα βιντεοπαιχνίδια ευθύνονται για την κατάθλιψη που παρουσιάζεται σε παιδιά, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που πραγματοποίησε ο Μπράιαν Πρίμακ στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of General Psychiatry.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 1995 όταν το ίντερνετ και τα DVDs δεν ήταν τόσο διαδεδομένα, εξετάστηκαν χιλιάδες έφηβοι και διαπιστώθηκε ότι δεν παρουσίαζαν κανένα σύμπτωμα κατάθλιψης. Επτά χρόνια αργότερα κι όταν πλέον το ίντερνετ αποτελούσε μέρος της καθημερινότητάς τους και οι ίδιοι έφηβοι ήταν σε ηλικία 22 ετών, το 7,4% είχαν συμπτώματα κατάθλιψης.
Οι έφηβοι ανέφεραν ότι κάθε μέρα, κατά μέσο όρο, παρακολουθούσαν 2,3 ώρες τηλεόραση, 2,34 ώρες ραδιόφωνο, 0,62 ώρες βιντεοκασέτες και 0,4 ώρες έπαιζαν παιχνίδια στον υπολογιστή. Άλλες έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς διαπιστώνουν ότι οι ώρες αυτές έχουν αυξηθεί κι άλλο. Δηλαδή οι έφηβοι παρακολουθούν τηλεόραση και ασχολούνται με το ίντερνετ περισσότερες ώρες.
Οι κοπέλες είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν κατάθλιψη σε σχέση με τους νεαρούς, όταν αφιερώνουν τον ίδιο χρόνο στα ηλεκτρονικά μέσα. Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, ενώ η κατάθλιψη παρουσιάζεται κυρίως στην τρίτη ηλικία, στην πραγματικότητα αρχίζει στην εφηβεία ή στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής.
Στην ίδια έρευνα, όπως και σε άλλες που έχουν γίνεις το παρελθόν, επισημαίνεται ότι η συχνά έκθεση στα ηλεκτρονικά μέσα μπορεί να ενθαρρύνει την επιθετικότητα, το άγχος, τις φοβίες. Επίσης, να παρεμποδίσει την ανάπτυξη της ταυτότητας του παιδιού, ενώ αν οι ώρες παρακολούθησης είναι νυχτερινές, τότε διαταράσσεται και η ικανότητα του ύπνου.
Οι γονείς είναι αυτοί που πρέπει να οδηγήσουν τα παιδιά σε άλλου είδους ασχολίες. Να τα ενθαρρύνουν να ασχολούνται με την άθληση και με δραστηριότητες, κάτι που όχι μόνο βοηθάει την αθλητική και πνευματική τους παιδεία, αλλά και την κοινωνικότητά τους.
Η έρευνα μεταξύ άλλων προτρέπει τους γονείς να νοιαστούν ουσιαστικά για την ψυχική υγεία των παιδιών τους.
(Από ρεπορτάζ των Μ. πετρούτσου / Σ. Μανιάτη / Δ. Παπαγεωργίου, στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία»).