Τα panda κινδυνεύουν από τη ξυλεία

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Οι άνθρωποι και τα μεγάλα panda είναι ακόμα σε σύγκρουση». Με αυτή την πρόταση ολοκληρώνεται μια έκθεση που αναφέρεται στη συλλογή καυσόξυλων από ανθρώπους που μένουν σε περιοχές της Κίνας όπου υπάρχουν πολλά panda.

Διαπιστώθηκε ότι κατά τη διάρκεια των προηγούμενων χρόνων, οι άνθρωποι που ζουν στις αγροτικές κοινότητες έχουν προχωρήσει περισσότερο σε περιοχές που ζουν τα εν λόγω ζώα για να συλλέγουν καυσόξυλα.

Η συλλογή καυσόξυλων είναι κοινό φαινόμενο στον αναπτυσσόμενο κόσμο, καθώς πολλές εκθέσεις υποστηρίζουν ότι μέχρι και 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι στηρίζονται στη χρήση του ξύλου για την θέρμανση των σπιτιών και για το μαγείρεμα.

Οι επιπτώσεις είναι αρνητικές στους βιότοπους της άγριας φύσης, οι οποίοι υποβαθμίζονται με την κοπή των δέντρων.

Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Guangming He του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν των ΗΠΑ, εξέτασε πως η συλλογή των καυσόξυλων έχει επηρεάσει τον πληθυσμό των panda στην επαρχία Sichuan της Κίνας.

Περισσότερο από το 15% των εδαφικών εκτάσεων της Κίνας συγκαταλέγεται στις προστατευμένες περιοχές και εθνικά πάρκα. Η περιοχή του Wolong στην επαρχία Sichuan είναι μια από τις περιοχές που ζούν τα μεγάλα panda, και περιλαμβάνει το 10% του πληθυσμού τους.

Στο πλαίσιο της έρευνας η ομάδα διαπίστωσε πως η συνήθεια της συλλογής καυσόξυλων από 200 νοικοκυριά έχει αλλάξει από τη δεκαετία του ’70.

Οι επιδράσεις στον πληθυσμό των panda από τη συλλογή καυσόξυλων με τη πάροδο του χρόνου δεν ήταν γνωστές, δήλωσε ο Ηe.

Η ομάδα του βρήκε ότι κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 30 χρόνων, οι κάτοικοι κινούνται όλο και περισσότερο μέσα στα δάση για να μαζέψουν ξύλα.

Τα δέντρα όπως η βελανιδιά, η σημύδα, το αγριόπευκο κόβονται για να παρέχουν πρώτη ύλη στους κατοίκους για καυσόξυλα.

Ο αριθμός των πόλεων που οι άνθρωποι κόβουν τα δέντρα και τα χρησιμοποιούν για καυσόξυλα τριπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ΄70, του ’80 και του ΄90, αναφέρει η έκθεση.

Από τη δεκαετία του ’70, κατασκευάστηκαν δρόμοι για να ενθαρρύνουν τους κατοίκους να επισκέπτονται περισσότερο τις τοπικές αγορές παρά να στηρίζονται στους δασικούς πόρους.

Εντούτοις οι εν λόγω δρόμοι επεκτάθηκαν μέσα στο δάσος με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να φτάσουν σε απρόσιτα σημεία.

Το εκπληκτικό είναι ότι οι περισσότερες οικογένειες γνώριζαν τους κανονισμούς για τη συλλογή καυσόξυλων και την προστασία των panda, αλλά πολλές δεν συμμορφώθηκαν.

Η Κίνα πρόσφατα προσέφερε σημαντική οικονομική βοήθεια σε πολλές αγροτικές οικογένειες στην περιοχή Wolong για να τις βοηθήσει να μπορέσουν να κάνουν χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να μην στηρίζονται στα καυσόξυλα για να καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες.

Ωστόσο θα πρέπει να γίνουν περισσότερες προσπάθειες για τη μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας που θα αποθαρρύνουν τους ανθρώπους από τη συλλογή καυσόξυλων, δηλώνει η ομάδα των ερευνητών.

econews.gr