Διατροφικές συμβουλές για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι μαθητές της Γ' λυκείου που πρόκειται να δώσουν τη μεγάλη μάχη των πανελλαδικών εξετάσεων που ξεκινάνε στις 15 Μαΐου. Τις τελευταίες ημέρες της προετοιμασίας, εκτός από το διάβασμα, σημαντικό ρόλο παίζουν η διατροφή αλλά και η καλή ψυχολογία των μαθητών, υποστηρίζουν οι ειδικοί, τονίζοντας ότι ο δρόμος για την επιτυχία θέλει καθαρό μυαλό, ελαφρύ στομάχι, θετικό πνεύμα και πάνω απ’ όλα ψυχραιμία!

Ξεκινώντας από τη διατροφή λοιπόν, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, το πολυτιμότερο γεύμα για τους μαθητές που προετοιμάζονται για εξετάσεις είναι σαφέστατα το πρωινό, το οποίο βελτιώνει την πνευματική και τη φυσική κατάσταση και βάζει φρένο στις μεγάλες μερίδες του μεσημεριανού. Εάν ο μαθητής δεν φάει πρωινό, υπάρχει πιθανότητα να υποφέρει από ατονία, ζαλάδα, υπόταση και υπογλυκαιμία, λέει στην «Espresso» ο Κωνσταντίνος Ξένος, κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος και αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής. Ο ίδιος εξηγεί: «Η σοκολάτα, που αποτελεί για αρκετούς το νούμερο ένα εφόδιο για τις εξετάσεις, ασκεί πράγματι μια ιδιαίτερη επίδραση, λόγω της ζάχαρης, του μαγνησίου και της φαινυλαιθυλαμίνης που περιέχει και προσδίδει μια γλυκιά τόνωση. Θα πρέπει όμως να καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες, μιας και είναι τρόφιμο με μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος και βέβαια αποδίδει πολλές θερμίδες».

Ευχάριστο και θρεπτικό σνακ αποτελούν οι ωμοί ξηροί καρποί που είναι πολύ πλούσιοι σε μεταλλικά στοιχεία αλλά και απαραίτητα λιπαρά οξέα, τα οποία παίζουν ξεχωριστό ρόλο στην υγεία του νευρικού συστήματος.

Σε κάθε περίπτωση πάντως -καθώς πλησιάζει και το καλοκαίρι- όσοι προετοιμάζονται για εξετάσεις αλλά και κατά τη διάρκεια αυτών δεν θα πρέπει να κάνουν αυστηρή δίαιτα. Η μεσογειακή διατροφή (ψάρι, κοτόπουλο, φρούτα, λαχαννικά, λίγο κόκκινο κρέας) συμβάλλει σημαντικά στην καλύτερη διάθεση, απομνημόνευση και αυτοσυγκέντρωση.

Η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων βοηθά το μυαλό να βρίσκεται σε εγρήγορση και αυξάνει την αποδοτικότητα. Αντίθετα, τα μεγάλα και λιπαρά γεύματα (κρέατα, σάλτσες κ.λπ.) προκαλούν υπνηλία και μειώνουν τη συγκέντρωση και την ικανότητα σκέψης, όπως εξηγεί ο Αβραάμ Κάζης, κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος, πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

Οι μικρότερες ποσότητες τροφίμων (σε μορφή σνακ ή κυρίως γευμάτων) ανά δύο με τρεις ώρες βοηθούν να μη νιώθει κανείς ούτε το αίσθημα της πείνας ούτε του υπερκορεσμού. Ιδανικά σνακ γι’ αυτές τις ώρες διαβάσματος είναι τα φρούτα, τα γλυκά του κουταλιού, τα γαλακτοκομικά και τα δημητριακά.

Την τελευταία ημέρα πριν ξεκινήσουν οι πανελλαδικές πρέπει να αποφευχθεί οποιοδήποτε καινοτόμο φαγητό που δεν έχει ξαναδοκιμάσει το παιδί, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος ένα ξένο να του προκαλέσει δυσανεξία ή στομαχικές διαταραχές.

Η υπέρμετρη κατανάλωση καφέ ή άλλου καφεϊνούχου ροφήματος, καθώς και των πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες, δεν κάνουν καλό γιατί μπορεί να υπερδιεγείρουν το νευρικό σύστημα, το παιδί να είναι νευρικό και να μην μπορεί να κοιμηθεί.

Την ημέρα των εξετάσεων σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ο μαθητής να ξεκινήσει με άδειο στομάχι, γιατί υπάρχει η πιθανότητα να ζαλιστεί.


Ασος στο μανίκι του μαθητή (που προετοιμάζεται) η ψυχραιμία στο σπίτι

Ο ασος στο μανίκι του μαθητή που προετοιμάζεται για εξετάσεις είναι οι ψύχραιμοι γονείς, που απορροφούν σαν σφουγγάρι το άγχος των παιδιών, λένε οι ειδικοί. Ωστόσο, για να έχουν αυτή τη συμπεριφορά θα πρέπει να έχουν δουλέψει τη σχέση με τα παιδιά τους πολλά χρόνια πριν, όπως είπε στην «Espresso» η ψυχολόγος Αντιγόνη Ωραιοπούλου: «Οι γονείς από πολύ νωρίς θα πρέπει να ξέρουν πώς διαβάζουν τα παιδιά τους. Δηλαδή, θέλουν τέσσερις ώρες διάβασμα χωρίς να σηκώσουν κεφάλι; Θέλουν πολλά διαλείμματα; Αφομοιώνουν την ύλη από το σχολείο έτσι ώστε στο σπίτι δεν διαβάζουν πολύ; Αυτά πρέπει να τα ξέρουν οι γονείς και όχι ξαφνικά τον τελευταίο χρόνο να λένε στα παιδιά τους που είναι 18 χρόνων “κάτσε διάβασε”»!

Επιπλέον, οι γονείς δεν πρέπει να συγκρίνουν το παιδί τους με τον αδελφό, τον ξάδερφο ή το παιδί του γείτονα, που τυχαίνει να είναι καλύτερος μαθητής - κάτι που ακούμε γύρω μας να συμβαίνει συχνά. «Κάθε παιδί είναι μοναδικό και είναι σημαντικό εμείς οι γονείς να είμαστε δίπλα στα παιδιά μας και όχι “πάνω” στα παιδιά μας, να τα φορτώνουμε με τα δικά μας άγχη και τις δικές μας προσδοκίες» λέει η κ. Ωραιοπούλου. Τονίζει επίσης ότι «οι γονείς δεν πρέπει να βλέπουν τα παιδιά τους σαν επένδυση των χρημάτων που έχουν δώσει χρόνια ολόκληρα στο φροντιστήριο και τώρα ήρθε η ώρα να αποδώσουν, γιατί είτε μπουν στο πανεπιστήμιο είτε όχι είναι πάντα τα παιδιά μας και θα βρουν το δρόμο τους να κερδίσουν τη ζωή τους, όπως τον βρίσκουμε όλοι μας».

Espresso News