Μικροσυσκευή ανιχνεύει και σταματά την υπνική άπνοια
Πολλοί και πολλές σύζυγοι ταλαιπωρούνται καθημερινά από το ροχαλητό του «συνοδοιπόρου» τους στο κρεβάτι. Μια νέα ανακάλυψη ίσως αποτελεί τη λύση στα προβλήματα ύπνου που αντιμετωπίζουν οι μεν από παθολογικά αίτια, οι δε από …«συντροφικά».
Σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες, ένας αισθητήρας που τοποθετείται στο άνω χείλος και μοιάζει με τσιρότο, μπορεί να παύσει το ροχαλητό. Όταν ανιχνεύεται άπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου, αποστέλλεται ένας βραχύς ήχος στο αυτί του ασθενούς, μέσω ενός μικροσκοπικού ακουστικού. Ο ήχος αυτός δεν είναι μονότονος. Η συσκευή εκπέμπει εκατοντάδες διαφορετικούς ήχους, «επιλέγοντας» τον καταλληλότερο για κάθε περίπτωση, ώστε να αποτρέπει το ροχαλητό χωρίς να ξυπνάει τον ασθενή.
Σημαντικό πλεονέκτημα, αφού η συχνότητα των επεισοδίων άπνοιας που ταλαιπωρούν το άτομο κατά τη διάρκεια μιας νύχτας είναι αρκετά μεγάλη. Ο αναπνευστικός αεραγωγός μπορεί να φραχθεί μέχρι και για 10 δευτερόλεπτα κάθε φορά
Η απόφραξη των αεραγωγών συνεπάγεται πτώση των επιπέδων του οξυγόνου στο αίμα, και ο εγκέφαλος αντιδρά με σύντομο ξύπνημα του ασθενούς, ώστε να «καθαρίσουν» οι αεραγωγοί και να ανοιχτεί η τραχεία. Βέβαια αυτές τις σύντομες διαταραχές του ύπνου δεν τις θυμάται κανείς.
Τα αίτια της υπνικής άπνοιας είναι πολυάριθμα και περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, αλλά και την απώλεια μυϊκού τόνου όσο ο ασθενής μεγαλώνει. Η πάθηση αυτή δεν είναι και τόσο αθώα, αφού συνδέεται με διαβήτη, υπέρταση και αυξημένες πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου ή ακόμη και κατάθλιψης.
Βεβαίως ο καινούργιος αυτός αισθητήρας δεν αποτελεί την πρώτη απόπειρα "εξαφάνισης" του ροχαλητού. Γνωστές θεραπείες, όπως συσκευές που φέρει το άτομο στην μύτη του καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας σαν μάσκα ύπνου ή ακόμη και χειρουργικές επεμβάσεις σε σοβαρά περιστατικά, εφαρμόζονται ευρέως. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι οι τεχνικές αυτές δεν είναι και τόσο βολικές στην χρήση όσο ένα απλό τσιρότο.
Οι κατασκευαστές ελπίζουν ότι ο αισθητήρας θα διατίθεται στην βρετανική αγορά μέσα στους επόμενους 18 μήνες.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου