Εκατομμύρια «Στοπ» στη σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών

Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Την Τετάρτη σταθμεύει στην Ελλάδα η παγκόσμια καμπάνια της «μαύρης παλάμης» κατά της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης

4F967825C568DE24807EF0FAF6661DDD

 

 

 

 

 

 

 





Από τους διεθνούς φήμης Ναόμι Κάμπελ, Μπεν Κινσλεϋ και Ρόμπερτ Πάτινσον, μέχρι τους «δικούς μας» Κωσταντίνο Ρήγο, Νίκο Αλιάγα και Πάνο Μουζουράκη, ηθοποιοί, τραγουδιστές, συγγραφείς και δημοσιογράφοι έθεσαν το δικό τους «αποτύπωμα» στην διεθνή εκστρατεία.

Η επίσημη κατάργηση της δουλείας το 1834 στις ΗΠΑ δε σήμανε και την ουσιαστική εξάλειψη της. Αντιθέτως, η δουλεία και κυρίως η επαχθέστερη μορφή της, η «σεξουαλική δουλεία», επιβιώνει στις μέρες μας μέσα από ένα διεθνές κύκλωμα σωματεμπορίας που μετατρέπει τους ανθρώπους σε αντικείμενα, στερώντας τους από κάθε αξιοπρέπεια.
Τα πιο ευάλωτα θύματα ήταν και εξακολουθούν να είναι τα παιδιά. Σύμφωνα με τη UNICEF 1,2 εκατομμύρια παιδιά μετατρέπονται σε «σκλάβους του σεξ» κάθε χρόνο.
Τα παιδιά απάγονται από τις πατρίδες τους, μεταφέρονται υπό άθλιες συνθήκες, υφίστανται βιασμούς και ξυλοδαρμούς, εκδίδονται με τη βία και τροφοδοτούν την «αγορά» της παιδικής πορνογραφίας και της παιδοφιλίας.
Τα κέρδη της βιομηχανίας της σύγχρονης δουλείας αποτιμούνται σε 7-10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως!
Όσοι πιστεύουν ότι το εν λόγω φαινόμενο αφορά μόνο τις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου θα εκπλαγούν μπροστά στα στοιχεία που ενοχοποιούν την Ελλάδα ως χώρα προορισμού χιλιάδων θυμάτων σωματεμπορίας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Αμνηστίας, 40.000 γυναίκες και παιδιά ηλικίας 12 έως 25 ετών, εκδίδονται με τη βία από σωματέμπορους στη χώρα μας κάθε χρόνο.
Ωστόσο, τα επίσημα στατιστικά στοιχεία φανερώνουν ότι μόνο… 100-200 γυναίκες και παιδιά αναγνωρίζονται κάθε χρόνο ως θύματα της σωματεμπορίας. Υπό αυτό το καθεστώς ανοχής, η Διεθνής Αμνηστία εκτιμά ότι η καταναγκαστική πορνεία στην Ελλάδα έχει δεκαπλασιαστεί μέσα την τελευταία δεκαετία!
Εκατομμύρια «μαύρες παλάμες» σε όλο τον κόσμο

Ενάντια στα διαρκώς αυξανόμενα κυκλώματα παιδικής σωματεμπορίας, εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο αποφάσισαν να ορθώσουν το ανάστημά τους.
Υπό την αιγίδα του «ECPAT» (End Child Prostitution, Child Pornography and the Trafficking of Children for Sexual Purposes), ενός διεθνούς δικτύου 80 οργανώσεων σε περισσότερες από 70 χώρες για την καταπολέμηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των παιδιών, μια παγκόσμια εκστρατεία βρίσκεται στα σκαριά εδώ και δύο χρόνι
Στόχος της να μετατρέψει εκατομμύρια πολίτες σε μία γροθιά ενάντια στο trafficking των παιδιών. Εν προκειμένω σε μία… παλάμη, καθώς το σήμα κατατεθέν της εκστρατείας η οποία χρηματοδοτείται και προωθείται από την εταιρία Body Shop, είναι μία ανοιχτή παλάμη που λέει «Στοπ» στην σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών.
Μέσα στους τελευταίους μήνες, μεγάλες πόλεις σε όλη την υφήλιο γέμισαν από «μαύρες παλάμες» χιλιάδων διαδηλωτών, που καλούσαν τις εκάστοτε κυβερνήσεις να λάβουν τα αναγκαία μέτρα.
Έξι εκατομμύρια άνθρωποι υποστήριξαν την καμπάνια διεθνώς και 100.000 στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, επιφανείς καλλιτέχνες εντάχθηκαν στην προσπάθεια, δημιουργώντας ένα προσωπικό σχέδιο με την παλάμη τους και το ιδιαίτερο μήνυμά τους κατά του παιδικού trafficking.
Από τους διεθνούς φήμης Ναόμι Κάμπελ, Μπεν Κινσλεϋ και Ρόμπερτ Πάτινσον, μέχρι τους «δικούς μας» Κωσταντίνο Ρήγο, Νίκο Αλιάγα και Πάνο Μουζουράκη, ηθοποιοί, τραγουδιστές, συγγραφείς και δημοσιογράφοι έθεσαν το δικό τους «αποτύπωμα» στην διεθνή εκστρατεία.
«Στην Ελλάδα ούτε… ένας ξενώνας για τα θύματα»

Δεδομένου του ότι κάθε χώρα έχει τις δικές της ανάγκες, στόχος της εκστρατείας είναι να ασκήσει πίεση στην κάθε κυβέρνηση για να λάβει τα μέτρα που επείγουν περισσότερο. Αλλού η νομοθεσία πρέπει να τροποποιηθεί και αλλού η (εξαιρετική στα χαρτιά) νομοθεσία οφείλει να… εφαρμοστεί ουσιαστικά.
Στην τελευταία κατηγορία ανήκει και η χώρα μας, καθώς η λεπτομερείς διατάξεις του Ποινικού Κώδικα συχνά παραμένουν απλό ευχολόγιο, εξαιτίας της ελλιπούς προστασίας των ίδιων των θυμάτων.
Όπως εξηγεί μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Κρίστοφερ Ντέιβις, διευθυντής της διεθνούς εκστρατείας του ECPA σε συνεργασία με το Body Shop, τα μέτρα που οφείλει να λάβει η χώρα μας είναι κατά κύριο λόγο πρακτικής φύσεως.
«Πρωταρχική ανάγκη είναι να δημιουργηθούν στην Ελλάδα εξειδικευμένοι ξενώνες για τους ανήλικους που πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Είναι επίσης αναγκαίο να δημιουργηθεί μία βάση δεδομένων που θα περιέχει όλους τους ανθρώπους που καταδικάζονται για σωματεμπορία παιδιών. Τα δεδομένα οφείλουν να ανανεώνονται μέσω συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες και την Ιντερπόλ, ώστε να καταπολεμηθούν τα διεθνή δίκτυα που λειτουργούν στην περιοχή», αναφέρει ο ίδιος.
Επόμενος στόχος, σύμφωνα με τον κ. Ντέιβις, είναι να επικυρώσει η χώρα μας το Πρωτόκολλο για την Πρόληψη, Καταστολή και Τιμωρία της Εμπορίας Ανθρώπων και το Σύμφωνο για Δράση Ενάντια στην Εμπορία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Τα παραπάνω νομικά κείμενα υπογράφηκαν από τη χώρα μας το 2001 και το 2005 αντίστοιχα, ωστόσο ακόμα δεν έχουν επικυρωθεί, με αποτέλεσμα να… μην έχουν πρακτικά καμία νομική δεσμευτικότητα.
Οι «μαύρες παλάμες» στην ελληνική Βουλή

Για να ασκήσουν πίεση στις κατά τόπους κυβερνήσεις, οι διοργανωτές της εκστρατείας ταξιδεύουν ανά την υφήλιο και διενεργούν επίσημες επισκέψεις στα κοινοβούλια των χωρών, παρουσιάζοντας τις εκατοντάδες χιλιάδες «ανοιχτές παλάμες» που υποστηρίζουν την εκστρατεία και απαιτώντας από τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα.
Την Τετάρτη, 20 Ιουλίου, οι «μαύρες παλάμες» θα φτάσουν και στην Ελλάδα. Ο κ. Ντέιβις και οι συνεργάτες του από την ελληνική ΜΚΟ «Ομπρέλα», η οποία διαχειρίζεται την εκστρατεία στην Ελλάδα, θα καταθέσουν στην ελληνική βουλή τα αιτήματα, απαιτώντας από το κοινοβούλιο και την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την προστασία των παιδιών.
«Πρέπει να αντιληφθούμε ότι όλοι εμείς οι πολίτες του κόσμου έχουμε δύναμη αν ενώσουμε τις φωνές μας και μπορούμε να εισακουσθούμε. Σε αυτό το πρώτο στάδιο επισκεπτόμαστε τα κοινοβούλια όλων των χωρών που συμμετείχαν. Σε επόμενο στάδιο θα φτάσουμε μέχρι το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Σε όλο τον κόσμο, φυσικά και στην Ελλάδα, οι κυβερνήσεις δεν έχουν κατορθώσει μέχρι σήμερα να θέσουν ως προτεραιότητα την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση»,
αναφέρει ο κ. Ντέιβις.

http://www.tovima.gr