Πώς θα υπολογίσετε τις γόνιμες μέρες σας

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

21_NpAdvHoverΑν έχετε παρακολουθήσει τον κυκλο σας για ένα διάστημα, θα ξέρετε ποια είναι η διάρκειά του και θα είναι εύκολο να προβλέψετε τις ημέρες που ευνοούν τη σύλληψη. Στην περίπτωση όμως που είναι ακανόνιστος, θα τις υπολογίσετε με τη βοήθεια και τις υποδείξεις του γιατρού σας, ώστε να τις αξιοποιήσετε κατάλληλα.

Με το τεστ

Υπάρχει ένα ειδικό τεστ που σας επιτρέπει να προβλέψετε τις γόνιμες μέρες σας με αρκετή ασφάλεια. Είναι ένα αντικείμενο που μοιάζει με στυλό και μπορείτε να το προμηθευτείτε από το φαρμακείο. Το βυθίζετε κάθε πρωί στα ούρα σας, για να μετρήσετε την ορμόνη LH, η οποία αυξάνεται πριν από την ωορρηξία.

Με το θερμόμετρο

Αν έχετε διαπιστώσει ότι ο κύκλος σας είναι κανονικός, μπορείτε να εντοπίσετε τις γόνιμες ημέρες και μόνη σας. Αρκεί να μετράτε συστηματικά και με σχολαστικότητα την καθημερινή θερμοκρασία του σώματος, η οποία πέφτει ακριβώς πριν από την ωορρηξία. Κάθε πρωί, πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι, θα βάζετε θερμόμετρο και θα καταγράφετε τη θερμοκρασία σας. Όταν θα παρατηρήσετε ότι σημειώνει μια μικρή πτώση, θα ξέρετε ότι θα έχετε ωορρηξία. Την επομένη ο υδράργυρος θα ανέβει πάλι λίγο (θα κυμαίνεται ανάμεσα στους 36,7 και 37,2 βαθμούς) και θα παραμείνει σταθερός στο ίδιο επίπεδο, ώσπου να αδιαθετήσετε. Όταν, δηλαδή, η θερμοκρασία σας αυξηθεί, σημαίνει πως το ωάριο έχει ήδη απελευθερωθεί από την ωοθήκη.

Για να μη χαθεί, λοιπόν, η ευκαιρία, φροντίστε να έχετε σεξουαλική επαφή, μόλις κατέβει ο υδράργυρος, δηλαδή λίγο πριν από την ωορρηξία.

Το σπέρμα τότε θα βρεθεί στο σώμα σας πριν από το ωάριο και θα περιμένει να το υποδεχτεί, ενισχύοντας έτσι τις πιθανότητες να συλλάβετε. Ωστόσο, αφού το ωάριο στη σάλπιγγα είναι ικανό προς γονιμοποίηση για τριάντα πέντε περίπου ώρες, μπορεί να μείνετε έγκυος, αν έχετε επαφή στο διάστημα αυτό, δηλαδή μετά την ωορρηξία. Με άλλα λόγια, η σύλληψη ευνοείται, αν η ερωτική πράξη γίνει δύο ημέρες πριν ή μιάμιση ημέρα μετά την ωορρηξία.

Με το ημερολόγιο

Στην περίπτωση που ο κύκλος σας είναι κανονικός, δεν είναι δύσκολο να υπολογίσετε πότε θα αδιαθετήσετε. Καλό είναι, πριν αποφασίσετε να αποκτήσετε παιδί, να σημειώνετε για λίγο καιρό την πρώτη μέρα της περιόδου σας κάθε μήνα. Να μετράτε το διάστημα από την πρώτη μέρα που αδιαθετείτε έως και την παραμονή της επόμενης εμμηνορρυσίας σας. Αν έχετε κανονικό κύκλο, ο αριθμός των ημερών που μεσολαβούν ανάμεσα στις περιόδους θα είναι πάνω κάτω ο ίδιος.

Αν διαπιστώσετε σημαντική απόκλιση, καλύτερα να ανιχνεύσετε τις γόνιμες ημέρες σας μετρώντας τη θερμοκρασία σας ή κάνοντας το τεστ.

Ωστόσο, αν ο κύκλος σας διαρκεί γύρω στις είκοσι οκτώ ημέρες, η ωορρηξία γίνεται περίπου δεκατέσσερις ημέρες πριν από την επόμενη περίοδο.

Η μέθοδος της βλέννας

Ένας άλλος τρόπος, κάπως εμπειρικός, για να καταλάβετε πότε πρόκειται να έχετε ωορρηξία, είναι να παρακολουθείτε την υγρασία στον κόλπο σας. Πολλές γυναίκες την αισθάνονται έντονα γύρω στη μέση του κύκλου τους, ενώ άλλες έχουν αυξημένες εκκρίσεις. Αυτά είναι σημάδια ότι επίκειται ωορρηξία. Επειδή όμως υγρασία στον κόλπο υπάρχει και μετά τη σεξουαλική επαφή, μπορείτε να είστε σίγουρη ότι αυτή οφείλεται στην ωορρηξία, μόνο αν δεν κάνατε έρωτα τις προηγούμενες είκοσι τέσσερις ώρες.

Αποχή και γονιμότητα

Όταν υπολογίσετε τις γόνιμες ημέρες σας, θα επιδιώξετε τη σεξουαλική επαφή με το σύντροφό σας. Δεν πρέπει όμως να νομίζετε ότι η σύλληψη θα εξαρτηθεί από τη συχνότητα των επαφών. Αντίθετα, όσο περισσότερες φορές εκσπερματώνει το έτερον ήμισυ, τόσο λιγότερα σπερματοζωάρια περιέχονται στο σπέρμα του, ενώ όσο πιο μεγάλη είναι η αποχή, τόσο πιο γόνιμο είναι το σπέρμα. Όταν, λοιπόν, αποφασίσετε να γίνετε γονείς, φρόνιμο είναι να αποφύγετε τη συνουσία τις μέρες πριν από το γόνιμο διάστημα.

yourbaby.gr