Μήπως το παιδί υποφέρει από κατάθλιψη;

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή διαταραχή της παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισή της είναι πολύ σημαντική, καθώς μπορεί να προοιωνίζονται σοβαρότερες καταστάσεις κατά την ενήλικη ζωή. Πώς μπορεί, όμως, ένας γονιός να καταλάβει εγκαίρως τις ενδείξεις και να βοηθήσει το παιδί του;

Κατ΄ αρχήν, θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός μεταξύ της φυσιολογικής θλίψης που αναπτύσσει ένα παιδί όταν βιώνει κάποια απώλεια και της κατάθλιψης.

Το μέγεθος της απώλειας καθορίζει τη διάρκεια της θλίψης του παιδιού (λ.χ. το πένθος για την απώλεια ενός γονιού ίσως διαρκέσει 2 χρόνια). Ωστόσο, μεγάλη απώλεια μπορεί να βιώσει ένα παιδί και από ένα ευχάριστο γεγονός που σηματοδοτεί σημαντικές αλλαγές στη ζωή του (όπως ο ερχομός ενός δεύτερου παιδιού ή η μετακόμιση).

Τα συμπτώματα της απώλειας μοιάζουν πολύ με αυτά της κατάθλιψης. Το παιδί αισθάνεται θλιμμένο, κλαίει συχνά, αποσύρεται, μένει ώρες μόνο του, χάνει το ενδιαφέρον του για πράγματα που πριν απολάμβανε, είναι ευερέθιστο και αδιάφορο. Συχνά οι διατροφικές του συνήθειες αλλάζουν και εμφανίζει προβλήματα ύπνου (ανήσυχο ή πολύωρο ύπνο που δεν το ξεκουράζει).

Μπορεί να διαμαρτύρεται για έντονους, συχνούς πόνους στο κεφάλι ή στο στομάχι, να εμφανίσει άλλα ψυχοσωματικά προβλήματα δίχως εμφανή οργανική αιτία, να έχει δυσκολίες συγκέντρωσης, να μην μπορεί να οργανώσει με επιτυχία τον χρόνο του και να πέσουν οι επιδόσεις του στο σχολείο.

Αν τα συμπτώματα αυτά εμμένουν στον χρόνο και η έντασή τους δυσκολεύει το παιδί να αντεπεξέλθει στην καθημερινότητά του, πρέπει να αναζητηθεί εξειδικευμένη βοήθεια, διότι το παιδί θεωρείται πλέον ότι υποφέρει από κλινική κατάθλιψη.

Το καταθλιμμένο παιδί κατακλύζεται από συναισθήματα ενοχής, ανικανότητας και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Συχνές είναι οι φράσεις «Είμαι χαζός» ή «Εγώ φταίω για όλα». Μπορεί μάλιστα να αναφέρει όταν θυμώνει τη φράση: «Μακάρι να πέθαινα».

Αν και η αυτοκτονία στα παιδιά είναι πολύ σπάνια, θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπ΄ όψιν τέτοιες φράσεις όταν προέρχονται από μικρά παιδιά. Πολλές φορές, τέλος, το παιδί εκφράζει με την κατάθλιψη κάποιο πρόβλημα που υπάρχει στην οικογένεια, στους γονείς ή στα αδέλφια του.

Της Χριστίνα Καλαμπόκη, ΜSC
Η Χριστίνα Καλαμπόκη είναι σχολική ψυχολόγος

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο