Ύστατη λύση η υιοθεσίες παιδιών της Αϊτής στο εξωτερικό, τονίζει η UNICEF

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Τα ορφανά και τα εγκαταλελειμμένα παιδιά της Αϊτής θα πρέπει να δοθούν για υιοθεσία στο εξωτερικό μόνο ως ύστατη λύση, υπογραμμίζει η UNICEF η οποία επιχειρεί να ταυτοποιήσει και να καταγράψει τα ασυνόδευτα παιδιά που περιφέρονται αβοήθητα στους χαοτικούς δρόμους του Πορτ-ο-Πρενς.

Η εκπρόσωπος της UNICEF, Βερονίκ Ταβό, επισήμανε την Τρίτη ότι πάγια θέση της Υπηρεσίας του ΟΗΕ είναι ότι «οποιαδήποτε και αν είναι η ανθρωπιστική κατάσταση θα πρέπει να προτιμάται η επανένωση μίας οικογένειας».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου επισήμανε ότι «εάν οι γονείς είναι νεκροί ή αγνοούμενοι θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να έλθει το παιδί στην κηδεμονία κάποιου άλλου συγγενικού προσώπου», και προσέθεσε ότι η υιοθεσία στο εξωτερικό πρέπει να έλθει μόνο ως τελική λύση.

Η Βερονίκ Ταβό μετέφερε τους φόβους της UNICEF ότι μπορεί να υπάρξουν περιπτώσεις παιδικού trafficking, σημειώνοντας παράλληλα πως υπάρχουν πληροφορίες ότι μετά τον σεισμό έγιναν αρκετές βίαιες επιθέσεις εναντίον παιδιών στην Αϊτή.

«Σε αυτό το περιβάλλον, τα παιδιά είναι δυστυχώς τα πιο ευάλωτα, ιδιαίτερα αυτά που έχουν εγκαταλειφθεί. Φοβούμαστε για κρούσματα διακίνησης και εκμετάλλευσης παιδιών» δήλωσε. Πριν από τον σεισμό, το 48% του πληθυσμού της Αϊτής ήταν κάτω των 18 ετών.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ προειδοποίησε κατά των βεβιασμένων υιοθεσιών παιδιών της Αϊτής, επισημαίνοντας ότι οι γαλλικές Αρχές δεν θα πρέπει «να κατηγορηθούν για απαγωγή ακόμη και αν υπάρχει καλή πρόθεση».

Η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να εντατικοποιήσει τη μεταφορά παιδιών της Αϊτής που πρόκειται να υιοθετηθούν από γαλλικές οικογένειες. «Δεν μπορούμε όμως σε καμία περίπτωση να μεταφέρουμε έτσι τα παιδιά, αν δεν γνωρίζουμε αν έχουν οικογένειες ή αν δεν είναι ήδη σε ένα άλλο κύκλωμα υιοθεσίας» τόνισε ο Μπερνάρ Κουσνέρ.

Επισήμανε ότι «υπάρχουν 528 παιδιά που βρίσκονται στους καταλόγους από τα οποία 130 θα έλθουν πολύ σύντομα στη Γαλλία διότι τώρα οι τυπικές διαδικασίες [...] θα είναι πολύ πιο εύκολες».

Η UNICEF κάλεσε τις γαλλικές αρχές να «αποφύγουν κάθε βιασύνη». Χαιρέτισε όμως την απόφασή τους να επιταχύνουν τις μεταφορές «για τα παιδιά των οποίων οι φάκελοι [έγκριση] είναι πλήρεις». Αλλά, υπενθύμισε ότι «όλα τα ορφανά παιδιά δεν μπορούν να υιοθετηθούν, και όλα δεν είναι κατ' ανάγκη εγκαταλελειμμένα».

Πηγή