Πρακτικοί λόγοι εμποδίζουν τις γυναίκες να κάνουν τακτικά τεστ Παπ

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Σε πρακτικούς λόγους και όχι συναισθηματικούς αποδίδουν οι γυναίκες την ασυνέπεια τους ως προς τους τακτικούς ελέγχους για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο Journal of Medical Screening.

Ομάδα επιστημόνων από την μη κερδοσκοπική βρετανική οργάνωση Cancer Research UK με επικεφαλής τον Δρ Τζο Γουάλερ εξηγούν ότι «επικρατούσε η αντίληψη ότι ψυχολογικοί λόγοι, όπως ο φόβος ή η ντροπή, ευθύνονται κατά κύριο λόγο για τα χαμηλά ποσοστά προληπτικών εξετάσεων των γυναικών αναφορικά με την συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.»

Αλλά οι επιστήμονες αποδεικνύουν ότι οι γυναίκες που δηλώνουν ότι σπανίως ή ποτέ δεν έχουν μετάσχει σε εκλογικές διαδικασίες, είναι πιθανότερο να παρακάμψουν τον προληπτικό έλεγχο. Γεγονός που μεταφράζεται ως επιβαρημένο πρόγραμμα που δεν τους επιτρέπει να πάρουν μέρος σε καμιά εκ των προαναφερόμενων διαδικασιών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο συσχετισμός ήταν ισχυρότερος μεταξύ των γυναικών 26-44 ετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Τεστ Παπανικολάου σώζει περίπου 4.500 ζωές ετησίως.

Όπως εξηγεί ο Δρ Γουάλερ «με τον προληπτικό έλεγχο να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα τόσο στην Μ. Βρετανία όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η μελέτη έρχεται να ενισχύσει την άποψη ότι οι προσπάθειες της ιατρικής κοινότητας θα πρέπει να επικεντρωθούν στην επίλυση πρακτικών ζητημάτων.

Βέβαια τα νέα στοιχεία έρχονται να μας ανακουφίσουν, καθώς δεν είναι η ντροπή ή ο πόνος που κρατούν τις γυναίκες μακριά από το τεστ Παπ.

Ως προς τον συσχετισμό της ψήφου και της προληπτικής εξέτασης, θα πρέπει να εξηγήσουμε ότι και οι δύο αυτές δραστηριότητες απαιτούν έναν βαθμό οργάνωσης, συνεπώς οι γυναίκες που δεν καταφέρνουν να βρουν χρόνο να συμμετάσχουν σε μια εκλογική διαδικασία επειδή είναι πολυάσχολες, μπορεί επίσης να μην προγραμματίσουν την διενέργεια ενός τεστ Παπ.»

Οι ειδικοί προτείνουν λοιπόν την ελαχιστοποίηση των πρακτικών δυσκολιών, με μέτρα όπως η επέκταση της λειτουργίας των γυναικολογικών κλινικών τα απογεύματα και τα σαββατοκύριακα ώστε να μπορούν να πραγματοποιηθούν και προληπτικές εξετάσεις.

Αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται επίσης στο Journal of Medical Screening καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όσο περισσότερα παιδιά έχει μια γυναίκα, τόσο χαμηλότερο είναι το ποσοστό της γυναίκας ως προς τον προληπτικό έλεγχο.

Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τον άνδρας, καθώς οι γονείς έχουν λιγότερο χρόνο στη διάθεσή τους για να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις, καθώς θέτουν τις ανάγκες των παιδιών πάνω από τις δικές τους.

Πηγή