Έρευνα των επιστημόνων του University College London εκτιμάται ότι θα ανοίξει το δρόμο προς την εξέταση της νόσου από οφθαλμίατρους, πράγμα που θα βοηθήσει στην κατανόηση, αντιμετώπιση, γρηγορότερη διάγνωση και εύρεση θεραπείας της νόσου.
Η εξέταση, χρησιμοποιώντας μικροσκόπιο φθορισμού, εντοπίζει τα προσκολλημένα στον αμφιβληστροειδή, κύτταρα του εγκεφάλου που πεθαίνουν.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό, Cell Death and Disease, θα μπορούσε να επιτρέψει στους επιστήμονες να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη διερεύνηση των όσων συμβαίνουν στο εσωτερικό του εγκεφάλου, των νοσούντων από Αλτσχάιμερ. Προς το παρόν η έρευνα αυτή γίνεται με εξέταση μαγνητικού τομογράφου –που είναι πολύ ακριβή- ή σε νεκροψίες.
Αυτή η νέα τεχνική, επιτρέπει στους επιστήμονες να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της νόσου στον εγκέφαλο, εξετάζοντας τα κύτταρα του αμφιβληστροειδή που πεθαίνουν. Τα κύτταρα εμφανίζονται ως πράσινες κουκκίδες, επειδή απορροφούν τη φθορίζουσα χρωστική.
Πειράματα έχουν γίνει μέχρι στιγμής μόνο σε ποντίκια, αλλά η ομάδα αισιοδοξεί ότι θα εφαρμοστεί και στον άνθρωπο.
Η καθηγήτρια Φραντσέσκα Κορεντέιρο, επικεφαλής του τμήματος οφθαλμολογίας του University College London Institute επεσήμανε ότι "λίγοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται πως ο αμφιβληστροειδής είναι μια άμεση, μολονότι λεπτή, επέκταση του εγκεφάλου”.
"Είναι πολύ πιθανό ότι στο μέλλον μια επίσκεψη σε έναν οφθαλμίατρο για να ελέγξετε την όρασή σας θα είναι επίσης ένας έλεγχος της κατάστασης του εγκεφάλου σας. Ελπίζω ότι η εξέταση για Αλτσχάιμερ θα είναι διαθέσιμη τα επόμενα πέντε χρόνια", πρόσθεσε.
Η ίδια υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο, σήμερα, στην έρευνα που αφορά νέες θεραπείες για νευροεκφυλιστικές παθήσεις είναι η έλλειψη κάποιας μεθόδου με την οποία θα μπορεί να φαίνεται σε πραγματικό χρόνο η η αντίδραση του εγκεφάλου στις νέες θεραπείες. Η νέα αυτή τεχνική ενδεχομένως να βοηθήσει να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο.
Η Ρεμπέκα Γουντ, επικεφαλής του Alzheimer's Research Trust, επεσήμανε:
"Τα ευρήματα αυτά έχουν τη δυνατότητα να μετατρέψουν τον τρόπο διάγνωσης του Αλτσχάιμερ, ενισχύοντας τις προσπάθειες ανάπτυξης νέων θεραπειών. Αν εντοπίσουμε τη νόσο σε αυτό το πρώιμο στάδιο, ενδεχομένως να έχουμε τη δυνατότητα να θεραπεύσουμε και να εμποδίσουμε την εξέλιξή της, όσο νέες θεραπείες αναπτύσσονται. 700.000 άνθρωποι στη Βρετανία ζουν με Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας και ο αριθμός αυτός αναμένεται να διπλασιαστεί μέσα σε μία γενιά εάν δεν επιτευχθεί ταχεία πρόοδος στον αγώνα για μια θεραπεία."
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου