Καρκινογόνος η πίσσα στην άσφαλτο

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Τα στεγανωτικά υλικά που χρησιμοποιούνται σε δρόμους και χώρους στάθμευσης απελευθερώνουν καρκινογόνες ουσίες, προειδοποιούν οι Αμερικανοί ερευνητές.


Μάλιστα , ανάγκασαν τις αρχές ορισμένων πόλεων στις ΗΠΑ να απαγορεύσουν τα υλικά αυτά στους δημόσιους δρόμους.

Πολλά από τα στεγανωτικά υλικά με τα οποία επιστρώνεται η άσφαλτος παράγονται από πίσσα άνθρακα, η οποία περιέχει πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAH), ουσίες με διαπιστωμένη ή πιθανή καρκινογόνο δράση.

Η δρ Μπάρμπαρα Μάλερ και οι συνεργάτες της στην αμερικανική Γεωλογικής Υπηρεσία (USGS), με έδρα το Όστιν του Τέξας, μελετά εδώ και χρόνια της σχέση της πίσσας στους δρόμους με την απελευθέρωση PAH στο περιβάλλον.

Προηγούμενες έρευνες της Μάλερ, αναφέρει το Nature.com, είχαν αναγκάσει τις αρχές του Όστιν αλλά και της αμερικανικής πρωτεύουσας στην Ουάσινγκτον να απαγορεύσουν τη χρήση πίσσας στη στεγανοποίηση των δρόμων.

Τώρα, οι ίδιοι ερευνητές προειδοποιούν ότι και οι ιδιωτικοί δρόμοι και χώροι στάθμευσης σχετίζονται με αυξημένε συγκεντρώσεις PAH στο οικιακό περιβάλλον.

«Οι επιστήμονες που εργάζονται με αυτές τις ουσίες μένουν με το στόμα ανοιχτό όταν βλέπουν τους αριθμούς μας» σχολιάζει η Μάλερ.

Μεταξύ των 23 ισόγειων διαμερισμάτων που εξέτασαν οι ερευνητές στο Όστιν, τα μισά είχαν ακόμα χώρους στάθμευσης επιστρωμένους με πίσσα. Στις οικίες αυτές τα επίπεδα των PAH ήταν 25 φορές υψηλότερα.

Οι ερευνητές διαβεβαιώνουν ότι απέκλεισαν άλλους πιθανούς παράγοντες που θα μπορούσαν θεωρητικά να επηρεάζουν τις μετρήσεις. «Ούτε οι συνήθειες στο μαγείρεμα, ούτε τα κεριά, ούτε το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα, ούτε τα κατοικίδια ή τα ποδήλατα μέσα στο σπίτι. Τίποτα από αυτά δεν ήταν στατιστικά σημαντικό» δηλώνει η Μάλερ.

Η ομάδα της ερευνήτριας θα προσπαθήσει τώρα να συνδέσει τα αυξημένα επίπεδα PAH με επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία, δεδομένου ότι λίγες χώρες έχουν θεσπίσει ανώτατα επιτρεπόμενα όρια.

Η Γερμανία, για παράδειγμα, έχει θέσει ως όριο τα 10 μικρογραμμάρια βενζοπυρένιου (του πιο ανησυχητικού PAH) ανά γραμμάριο σκόνης.

Στην τελευταία μελέτη, 4 από τα 11 σπίτια με υψηλά επίπεδα PAH υπερέβαιναν αυτό το όριο με μετρήσεις που έφτασαν ως τα 24 μικρογραμμάριο ανά γραμμάριο σκόνης.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο Environmental Science & Technology.

Πηγή