Καρκίνος του τραχήλου: Επικίνδυνη η έναρξη της σεξουαλικής ζωής σε μικρή ηλικία

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Η έναρξη της σεξουαλικής ζωής σε νεαρή ηλικία μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 20.000 γυναίκες.

Η έρευνα σχετικά με την αιτία που οι φτωχότερες γυναίκες αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν τη νόσο ανακάλυψε ότι τείνουν να αρχίζουν νωρίτερα τη σεξουαλική τους ζωή, κατά 4 περίπου χρόνια, σε σχέση με τις πιο εύπορες γυναίκες. Προηγουμένως, εθεωρείτο ότι η διαφορά ήταν το αποτέλεσμα χαμηλότερης προσέλευσης για εξέταση σε φτωχότερες περιοχές.

Τα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποίησε η Διεθνής Ένωση για την Ερευνα στον Καρκίνο δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘British Journal of Cancer.’

Αν και η διαφορά στα ποσοστά καρκίνου του τραχήλου που παρατηρούνται μεταξύ λιγότερο και περισσότερο εύπορων γυναικών παγκοσμίως έχουν παρατηρηθεί εδώ και χρόνια, δεν ήταν σαφής η αιτία.

Ιδιαίτερα, καθώς τα ποσοστά λοίμωξης από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) φάνηκε να είναι παρόμοια σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Η έρευνα επιβεβαίωσε ότι τα υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του τραχήλου δεν σχετίζονταν με αυξημένα επίπεδα HPV. Ωστόσο, αποκάλυψε ότι ο διπλάσιος κίνδυνος αποδιδόταν σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι γυναίκες από φτωχότερες περιοχές άρχιζαν νωρίτερα τη σεξουαλική τους ζωή. Η ηλικία στην οποία μια γυναίκα γεννούσε το πρώτο της παιδί αποτελούσε επίσης σημαντικό παράγοντα.

Οι εξετάσεις φάνηκε να έχουν κάποιου βαθμού επίδραση στο επίπεδο κινδύνου. Ωστόσο, ο αριθμός σεξουαλικών συντρόφων μιας γυναίκας και το κάπνισμα δεν επηρέαζαν τη διαφορά.

Η επικεφαλής της έρευνας, Dr Silvia Franceschi, δήλωσε ότι τα ευρήματα δεν περιορίζονταν στην εφηβεία και ο κίνδυνος καρκίνου του τραχήλου ήταν επίσης υψηλότερος σε γυναίκες που είχαν την πρώτη σεξουαλική επαφή στην ηλικία των 20 παρά των 25 ετών. Όπως δήλωσε, η έρευνα έδειξε ότι οι φτωχότερες γυναίκες άρχισαν τη σεξουαλική ζωή τους τέσσερα χρόνια νωρίτερα, κατά μέσον όρο.
Επομένως, ενδέχεται να είχαν μολυνθεί με τον ιό νωρίτερα, δίνοντάς του περισσότερο χρόνο να δημιουργήσει τη μακρά σειρά γεγονότων που απαιτούνται για τη διάγνωση του καρκίνου.

Η Dr Lesley Walker, του Cancer Research στη Βρετανία, δήλωσε ότι από την έρευνα προκύπτουν ενδιαφέροντα ερωτήματα. Αν και οι γυναίκες μπορεί να μολυνθούν από τον ιό σε οποιαδήποτε ηλικία, η μόλυνση σε πολύ νεαρή ηλικία μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς υπάρχει περισσότερος χρόνος να προκληθεί βλάβη που τελικά οδηγεί στον καρκίνο, δήλωσε.

Πηγή