H βία έχει και θηλυκό πρόσωπο

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Οκτώ στις δέκα Eλληνίδες παραδέχονται πως ασκούν ψυχολογική πίεση στον σύζυγό τους

ΜΑΡΘΑ ΚΑΙΤΑΝΙΔΗ

«Με χτύπησε με το γόνατό της στο στήθος επειδή μίλησα με μια άλλη γυναίκα, αν και το μόνο που ήθελα ήταν οδηγίες για μία οδό. Οδηγούσα και είχαμε χαθεί. Αυτή ήταν η πρώτη και η τελευταία φορά που η σύζυγός μου χειροδίκησε εναντίον μου. Είμαι σίγουρος ότι επιθυμούσε να με χτυπήσει και άλλες φορές, φοβόταν όμως την αντίδρασή μου».

Ο κ. Αντώνης Ξάνθος είναι διαζευγμένος εδώ και τρία χρόνια. Βασικός λόγος για τη διάλυση του γάμου του, όπως λέει, ήταν η βία - κυρίως ψυχολογική - που ασκούσε εις βάρος του η πρώην σύζυγός του. H βία έχει και θηλυκό πρόσωπο… Σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική μελέτη, περίπου οκτώ στις δέκα γυναίκες ασκούν ψυχολογική βία στους συντρόφους τους. Τα βασικά όπλα των γυναικών για να πονέσουν τον σύντροφο ή τον σύζυγό τους είναι να σπάνε πράγματα στο σπίτι, να φωνάζουν και να… σιωπούν.

«Προσπαθούσε με κάθε τρόπο να μου επιβληθεί. Ήταν πάντα καχύποπτη με αποτέλεσμα να φωνάζει συνεχώς και να με κατηγορεί», λέει ο κ. Ξάνθος. «Οι βωμολοχίες που εξαπέλυε ήταν καθημερινό φαινόμενο, ενώ δεν έλειπαν και τα υποτιμητικά σχόλια. Έκανα όμως υπομονή και προσπαθούσα να διατηρήσω την ψυχραιμία μου για χάρη της κόρη μου», συμπληρώνει.

Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα του Εργαστηρίου Μελέτης και Προαγωγής συμπεριφορών Υγείας και Ασφάλειας του TEI Κρήτης, οι γυναίκες είναι εξίσου επιθετικές με τους άντρες. Οι απαντήσεις των 1.112 δεσμευμένων ενηλίκων ηλικίας από 18 έως 65 ετών που συμμετείχαν στην μελέτη, επιβεβαίωσαν ότι συγκεκριμένες μορφές εκδήλωσης επιθετικότητας εναντίον του συντρόφου όπως είναι τα ταρακουνήματα, τα τσιμπήματα και τα… γρατσουνίσματα είναι κοινά και στα δύο φύλα.

Διαζύγιο

«Είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα εγείρονται αγωγές διαζυγίου από την πλευρά του συζύγου, στις οποίες ως βασική αιτία αναφέρεται η βία που ασκείται από την πλευρά της γυναίκας εις βάρος τους. Κάτι τέτοιο παλαιότερα θα ήταν παράδοξο», λέει ο δικηγόρος Θοδωρής Μαντάς και προσθέτει: «H βία από την πλευρά των γυναικών, βέβαια, δεν είναι τόσο σωματική όσο ψυχολογική, η οποία όμως φτάνει σε σημείο να ακυρώνει την προσωπικότητα του άνδρα και να τον καθιστά έρμαιο της δυναμικής προσωπικότητας μιας γυναίκας».

H γκρίνια, οι κατηγορίες και η ψυχολογική πίεση είναι γένους… θηλυκού. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τη μελέτη, οκτώ στις δέκα Ελληνίδες παραδέχονται ότι ένα από τα πιο δυνατά όπλα τους για να «χτυπήσουν» τον σύζυγο ή τον σύντροφό τους είναι να πάψουν να είναι τρυφερές απέναντί του. Επιπλέον, έξι στις δέκα αναφέρουν πως δεν το βάζουν κάτω αν δεν ακούσουν αυτό που θέλουν, παρ’ ότι γνωρίζουν πως κατ’ αυτόν τον τρόπο τον πιέζουν.

Μάλιστα όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, είχαν υποψιαστεί πως οι γυναίκες είναι εξίσου βίαιες, τα αποτελέσματα όμως τους εξέπληξαν: «Έως τώρα κάναμε εικασίες, αλλά οι αριθμοί δεν αφήνουν περιθώριο για αμφισβήτηση. H Ελληνίδα αποτελεί - και μάλιστα συχνότερα από ό,τι υποθέταμε - εκφοβιστική φιγούρα» λέει η κοινωνική ψυχολόγος και επιστημονική συνεργάτρια του TEI Κρήτης, Γεωργία Τζαμαλούκα.

Ίδρυμα για… άνδρες!

Πάντως, δεν πρόκειται για… ελληνική αποκλειστικότητα. Επίσημες στατιστικές στον Καναδά και τη Γερμανία αποδεικνύουν πως ένα στα δέκα θύματα ενδοοικογενειακής βίας είναι άνδρες. Στη Γερμανία, λόγω της έξαρσης του φαινομένου, τα τελευταία χρόνια λειτουργεί το Ίδρυμα Προστασίας Ξυλοκοπημένων Ανδρών.

«Άλλωστε, οι γυναίκες κρατούν ένα πολύ ισχυρό χαρτί στο χέρια τους: η απειλή “θα σου πάρω το παιδί αν…” είναι μία από τις κλασικότερες μορφές συζυγικής βίας με θύμα τον σύζυγο», τονίζει η κ. Τζαμαλούκα. «H κατάσταση γίνεται χειρότερη αν σκεφθεί κανείς πως στη χώρα μας σπάνια κερδίζουν οι πατεράδες την επιμέλεια του παιδιού τους», συμπληρώνει ο Νίκος Σπιτάλας, πρόεδρος του Συλλόγου για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια (ΣΥΓΑΠΑ).

Άνδρες -δυνάστες
ΛΕΚΤΙΚΗ BIA - προσβολές και βρισιές - υφίσταται μία στις δύο Ελληνίδες από τον σύντροφο ή τον σύζυγό της. Παράλληλα, σύμφωνα με την έρευνα του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), σωματική βία από τον σύντροφο ή τον σύζυγό τους υφίστανται οι Ελληνίδες σε ποσοστό 3,6%, ενώ άλλες τόσες εξαναγκάζονται σε σεξουαλική επαφή. Όμως, σύμφωνα με την ίδια έρευνα που έγινε με ερωτηματολόγια, τα οποία συμπλήρωσαν 1.200 γυναίκες απ’ όλη τη χώρα, μία στις τέσσερις γυναίκες δήλωσαν ότι γνωρίζουν κάποια γυναίκα που κακοποιείται.

ΤΑ ΝΕΑ , 26/04/2006 , Σελ.: N16
Κωδικός άρθρου: A18521N161
ID: 516134

Πηγή