Πώς να έρθω πιο κοντά στο μωρό μου;

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Το παιδί σας είναι ακόμα μωρό και δεν μιλά; Σίγουρα θα σας βόλευε αν γνωρίζατε τι σημαίνει το κάθε κλάμα ή το κάθε βλέμμα του έτσι ώστε να ξέρετε πώς να αντιδράσετε πιο αποτελεσματικά, ωστόσο υπάρχουν και άλλοι τρόποι επικοινωνίας.


Διαβάστε τις συμβουλές μας και βελτιώστε την καθημερινότητά σας!

Οι συμβουλές μας ΔΕΝ απευθύνονται αποκλειστικά στις μητέρες, μιας και ο ρόλος του πατέρα σε όλες τις φάσεις ανάπτυξης του παιδιού, είναι απαραίτητος!

1) Το άγγιγμα των γονιών
Το να αγγίζετε, να αγκαλιάζετε και να τραγουδάτε γλυκά στο παιδί σας, είναι η πρώτη μορφή επικοινωνίας για να έρθετε πιο κοντά. Όταν το μωρό σας κλαίει, το να είστε δίπλα του, ή να το έχετε αγκαλιά και να του μιλάτε με ένα γλυκό τόνο φωνής και να το καθησυχάζετε είναι πολύ αποτελεσματικό. Τα παιδιά ακόμα και μηνών να είναι, ξέρουν και αντιδρούν στη λύπη, την ένταση, την ευτυχία και την ικανοποίηση.

2) Ο τόνος της φωνής και η γλώσσα του σώματος
Μερικές φορές, όπως είναι λογικό, αγανακτείτε και προκειμένου να …φέρετε τη γαλήνη στο σπίτι σας, προσπαθείτε να πειθαρχήσετε το μωρό σας λέγοντάς του πράγματα με αυστηρή φωνή; Τα μικρά παιδιά δεν καταλαβαίνουν πάντα γιατί φωνάζετε, όμως καταλαβαίνουν ότι αλλάξατε διάθεση κι αυτό τα στενοχωρεί! Προσοχή λοιπόν στον τόνο της φωνής σας γιατί μπορεί να τρομάξουν και να είναι ανήσυχα.

3) Σωματική επαφή
Τα μωρά είχαν συνηθίσει τόσο καιρό να έχουν επαφή με εσάς. Ακόμα και μετά τον απογαλακτισμό οφείλετε να είστε δίπλα τους έτσι ώστε να νιώθουν ασφάλεια και σιγουριά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που πολλές έρευνες μιλούν για το πόσο ηρεμεί τα μωράκια ο ήχος του χτύπου της καρδιάς. Είναι κάτι που άκουγαν για 9 ολόκληρους μήνες!

4) Θέλω την προσοχή σου
Πόσες φορές σας έχει τύχει να κλαίει το μωρό σας όταν μιλάτε στο τηλέφωνο; Τα μωρά καταλαβαίνουν πολύ καλά όταν δεν είναι πια στο επίκεντρο της προσοχής σας. Αφήστε το τηλέφωνο για λίγο, δώστε του ένα χάδι ή μία αγκαλιά, εξηγείστε του πως σε λίγο θα είστε πάλι μαζί. Το μωρό θα καταλάβει πάλι από τον τόνο της φωνής σας και τη διάθεσή σας πως δεν «κινδυνεύει» να σας χάσει, κάτι που βιώνει πολύ συχνά.

5) Μιλήστε με το μωρό σας
Μπορεί να είναι ακόμα μηνών και να μη μιλάει, όμως έχει άλλους τρόπους επικοινωνίας. Μιλήστε του με λεξούλες απλές και σύντομες, και δείτε πως θα ανταποκριθεί. Στην αρχή απλά θα σας κοιτάει με ευχαρίστηση, και σιγά σιγά θα αρχίσει να μιμείται τις λεξούλες. Έτσι, όταν μεγαλώσει λίγο ακόμα θα αρχίσει να μιλά!

6) Πριν φύγεις…
Πριν το μωρό γίνει 1 έτους είναι λίγες οι στιγμές αποχωρισμού. Όμως οι γονείς, και κυρίως η μητέρα που και λόγω θηλασμού είναι περισσότερες ώρες στο πλάι του, οφείλουν να έχουν χρόνο και για τον εαυτό τους. Μην φεύγετε χωρίς να του μιλήσετε. Πλησιάστε το, πάρτε το αγκαλιά, και με γλυκό τόνο φωνής εξηγείστε του πως φεύγετε. Μπορεί ακόμα να μην το καταλαβαίνει, αλλά σίγουρα θα είναι περισσότερο ήρεμο από ό,τι θα ήταν αν δεν το πλησιάζατε καν και φεύγατε στα κρυφά ή με φωνές. Έτσι, το παιδί θα μάθει από μικρή ηλικία πως όταν αποχωρίζεται με κάποιον μπορεί να γίνει και ήρεμα.

Πηγή

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραίο άρθρο!
Καλησπέρα! :)