Η μόδα του εργαζόμενου κοριτσιού

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Τα πρωινά φορέματα εισβάλλουν στο γραφείο και αλλάζουν την εμφάνιση της εργαζόμενης γυναίκας
Η μόδα του εργαζόμενου κοριτσιού ήταν κατασκεύασμα της ομώνυμης ταινίας και της επιτυχημένης ιδέας του Τζόρτζιο Αρμάνι για την εποχή των 80s. Την εποχή που οι γυναίκες αποκτούσαν περισσότερα αξιώματα και κατακτούσαν επαγγελματικούς χώρους όπου κυριαρχούσαν οι άνδρες, διεκδικώντας τον ρόλο του στελέχους και όχι μόνο της γραμματέως, καθιέρωσαν ως στολή εργασίας τα κοστούμια ή τα ταγιέρ. Ύστερα από αρκετές φορεσιές σε τόνους του ασφαλούς γκρι ή του κομψού ...
μαύρου, το ντύσιμο του γραφείου μοιάζει με φόρμα καταναγκαστικής εργασίας. Γιατί πόσο να αντέξεις να φοράς πουκάμισο σε παραλλαγές λευκού ή γαλάζιου ριγέ με ίσια φούστα και σακάκι με λεπτά πέτα; Άλλωστε οι εποχές άλλαξαν, τα επαγγελματικά πάθη μεταξύ αρσενικών και θηλυκών ανταγωνιστών καταλάγιασαν, όλοι δουλεύουμε ίδιες ώρες και κάτω από ανάλογες συνθήκες, επομένως οι κώδικες του ντυσίματος απελευθερώνονται.
Στο εξής οι γυναίκες βάζουν ξανά το φόρεμα στις προτιμήσεις τους. Και μάλιστα την ιδιαίτερη κατηγορία των πρωινών φορεμάτων που ανανεώνουν την εργασιακή εμφάνιση. Από αυτήν τη σεζόν τα πρωινά φορέματα είναι οι πρωταγωνιστές της στροφής προς τη θηλυκότητα που έδειξαν οι σχεδιαστές. Με την τονισμένη γραμμή τους, την έμφαση στη σιλουέτα κλεψύδρα, τις λεπτομέρειες στο άνοιγμα γύρω από τον λαιμό, τα προσεγμένα μανίκια, τους μελετημένους ώμους. Οι σχεδιαστές προτείνουν ποικιλία φορεμάτων σε ζωηρές μονοχρωμίες και σε εντυπωσιακές συνθέσεις σχεδίων πάνω στα υφάσματα.
Το φόρεμα, πάντα χαρούμενα θηλυκό, είχε περιοριστεί σε λεπτά καλοκαιρινά απλά κομμάτια με τιράντες- κορδόνια, τα οποία οι νεαρότερες φορούσαν και τον χειμώνα με στρώσεις πλεκτών, χρωματιστά μάλλινα καλσόν και καρό παλτό. Όμως όλοι οι σχεδιαστές που δήλωσαν με τις φετινές χειμερινές συλλογές τους ότι τους ενδιέφερε το αναπτυγμένο γυναικείο σώμα έκαναν τη σκέψη τους πράξη δημιουργώντας διαφορετικά φορέματα, τα οποία δεν αφορούσαν μόνο βραδινές εμφανίσεις και εξαιρετικές περιστάσεις αλλά και τις ώρες του γραφείου. Μάλιστα με την προσθήκη ή αλλαγή των αξεσουάρ μετά τη δουλειά μπορεί να φορεθούν και σε επίσημες εμφανίσεις.
Μία εργαζόμενη γυναίκα ζητά από τα ρούχα της αυτήν την ευελιξία του ωραρίου. Επίσης στην αναζήτηση του κατάλληλου φορέματος για το γραφείο βάζει μία σειρά από προϋποθέσεις: το φόρεμα να μην είναι πολύ κοντό, να μην έχει πολύ βαθύ ντεκολτέ, να έχει μανίκια, ενώ το ύφασμά του να μη δείχνει ακατάλληλο λόγω διαφάνειας, να είναι μαλακό και άνετο. Επίσης τα ντεσέν να μην είναι φανταχτερά ή έντονα, ούτε όμως και μουντά.
Τα πρωινά φορέματα, αν έχουν κοντά μανίκια, είναι ιδανικά όταν μπορούν να συνδυάζονται και με άλλα βασικά κομμάτια της γκαρνταρόμπας. Φέτος μπορεί να ταιριάξουν με μια λεπτή κασμιρένια ζακέτα ή ένα φαρδύ μπλέιζερ, σύμφωνα με την πρόταση της Stella ΜcCartney, του Βalmain, του Υves Saint Laurent και στις πιο προσιτές λύσεις των συλλογών Uterque και Ζara.
Η μεγάλη «σχολή» για το φόρεμα που τονίζει τη θηλυκότητα του σώματος με τις σωστές αναλογίες αισθησιασμού και αυστηρότητας είναι οι δημιουργίες του οίκου Dior. Από τη γραμμή του μεταπολεμικού Νew Look έως τη σύγχρονη προσαρμογή του John Galliano, τα φορέματα αυτά αξίζουν μια προσεκτική ματιά. Πάνω στο άνοιγμα του ντεκολτέ, στο κόψιμο του ανοιχτού καρέ, στις πένσες κάτω από το στήθος ή και στη μέση των ώμων. Είναι οι λεπτομέρειες που πέφτουν στο σωστό σημείο του σώματος και προσθέτουν χάρη και κομψότητα στη μέση, τον λαιμό, την περιοχή του στήθους.
Ακόμη ένας σύμμαχος για το πρωινό ντύσιμο γραφείου είναι φυσικά το μαύρο φόρεμα που ζωντανεύει και αποκτά σύγχρονο ύφος με διαφορετικά αξεσουάρ όπως οι χρωματιστές δερμάτινες ζώνες και τσάντες, καθώς και με τα ανάλογα παπούτσια με μοντέρνα τακούνια. Αν πάλι η σιλουέτα σας έχει χάσει τη σβελτάδα της, τότε το φόρεμα φάκελος που δημιούργησε η Diane Von Furstenberg θα παραχωρήσει τη θέση του σε ένα άλλο με ίσιο κόψιμο και λεπτομέρειες ντραπέ στο ντεκολτέ που προσθέτει στυλ.
Τα φορέματα από τουίντ ύφασμα και με εσωτερική ενίσχυση στο στήθος και τη μέση δείχνουν τη σιλουέτα στητή και κομψή, εφόσον η στενή ίσια γραμμή τους κολακεύει το σώμα σας.
Στην περίπτωση που έχετε καμπύλες, τα φορέματα από μεταξωτό ζέρσεϊ σε ζωηρόχρωμα prints δημιουργούν μια κομψή εικόνα αν δώσετε προσοχή στην αναλογία των μανικιών μήκους Υ, στο άνοιγμα του λαιμού και στη φαρδιά φάσα γύρω από τη μέση που καταλήγει σε λοξό κόψιμο και δίνει κίνηση στο φόρεμα.
Τη διαφορά κάνουν:
● Το στρογγυλό κόψιμο στη βάση του λαιμού ως ιδανικό φόντο για πολύχρωμα φουλάρια ή μεγάλα κολιέ ● Διακριτικές διακοσμητικές λεπτομέρειες στον έναν ώμο ● Οι λεπτομέρειες κοψίματος από ράφτη ● Η καλή κατάσταση του υφάσματος για να μη δείχνει τριμμένο και φθαρμένο ● Τα χρώματα του κόκκινου, του μοβ, του βαθύ μπλε
Στις βιτρίνες
Αμάνικο φόρεμα με έμφαση στις καμπύλες του σώματος και μοντέρνες μπροστινές τσέπες.

Πηγή