Τι να προσέχετε στο μωράκι σας

Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Επειδή το μωράκι σας δεν έχει ακόμη “χτίσει” το ανοσοποιητικό του σύστημα, είναι ιδιαίτερα ευάλωτο σε μικρόβια και βακτηρίδια. Το γάλα μάλιστα αποτελεί “πρόσφορο έδαφος” για τέτοιου είδους βλαβερούς μικροοργανισμούς, οι οποίοι αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται με εκπληκτική ευκολία.
 • Γι’ αυτό, πολλά νεογνά που τρέφονται με μπιμπερό παρουσιάζουν συχνά διάφορα γαστρεντερικά προβλήματα.

  Για να θωρακίσετε, λοιπόν, το αγγελούδι σας από μια τέτοια άσκοπη ταλαιπωρία και να το βλέπετε να σας χαμογελά πάντα με διάθεση και ροδαλά μαγουλάκια, πρέπει να τηρείτε πολύ σχολαστικά τους παρακάτω κανόνες υγιεινής:

  • Να πλένετε πάντοτε τα χέρια σας πριν ταΐσετε το μωρό. Μην ξεχνάτε ότι όλοι μας ερχόμαστε σε επαφή με διάφορα μικρόβια που μπορεί να έχουν μείνει στο δέρμα μας και να μεταφερθούν στο γάλα του παιδιού.
  • Να πλένετε πολύ προσεκτικά τα μπιμπερό και τις θηλές με τα ειδικά βουρτσάκια που υπάρχουν στο εμπόριο. Στη συνέχεια, πρέπει να βράζετε τα μπιμπερό 10-15 λεπτά ή να τα αποστειρώνετε χρησιμοποιώντας τις ειδικές συσκευές που κυκλοφορούν στην αγορά.
  • Να βράζετε το νερό μέσα στο οποίο θα διαλύσετε το γάλα 15 λεπτά περίπου. Όταν τελειώσει ο βρασμός, να γεμίζετε τα αποστειρωμένα μπιμπερό με νερό και να τα βάζετε αμέσως στο ψυγείο. Τα μικρόβια πολλαπλασιάζονται πιο εύκολα όταν το νερό είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αντιθέτως, δυσκολεύονται στο καυτό ή στο παγωμένο νερό.
  • Να διατηρείτε στο ψυγείο τα αποστειρωμένα μπιμπερό με το νερό μέχρι την ώρα του φαγητού.
  • Όταν πεινά το μωρό, να ζεσταίνετε πρώτα το μπιμπερό με το νερό, είτε βάζοντάς το στη βρύση κάτω από το καυτό νερό είτε χρησιμοποιώντας κάποιον ηλεκτρικό θερμαντήρα. θυμηθείτε ότι δεν πρέπει να ρίχνετε τη σκόνη του γάλακτος σε καυτό νερό και ότι πρέπει να ακολουθείτε πάντα πιστά τις οδηγίες του παρασκευαστή για τη σωστή δοσολογία. Καμιά φορά οι μητέρες βάζουν λίγο παραπάνω γάλα για να πιει το μωρό τους περισσότερο. Αποτέλεσμα; θα βαρύνει στο στομάχι του και δεν θα πάρει τη σωστή ποσότητα υγρών. Στη συνέχεια, ανακινείτε πολύ καλά το περιεχόμενο του μπιμπερό. Ελέγχετε, ρίχνοντας λίγο γάλα στον καρπό σας, τη θερμοκρασία του γάλακτος. Πρέπει να είναι περίπου στους 37 βαθμούς Κελσίου.
  • Ελέγχετε επίσης το μέγεθος που έχει η οπή της θηλής. Πρέπει να είναι τόση ώστε γυρίζοντας το μπιμπερό ανάποδα, στην αρχή, μέχρι να φύγει ο αέρας, το γάλα να χύνεται (όπως το νερό της βρύσης) και κατόπιν να πέφτει σε σταγόνες και όχι σε συνεχόμενη ροή. Αν η τρύπα είναι πολύ μεγάλη, το παιδί μαζί με το γάλα θα ρουφά και αέρα, ενώ, αν είναι μικρή, θα κουράζεται να κάνει θηλαστικές κινήσεις στην προσπάθειά του να πιει το γάλα και έτσι και πάλι θα κατεβάζει αέρα. Όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει το μικρούλι σας το γεύμα του. Εσείς, τώρα, πρέπει να προσέξετε τη στάση σας και το σερβίρισμα! Κρατάτε το μπιμπερό σωστά, έτσι ώστε η θηλή να είναι πάντα γεμάτη με γάλα. Αλλιώς, σε κάθε γουλιά το μωρό θα καταπίνει και αέρα.
  • Μην πιέζετε ποτέ το παιδί να αδειάσει το μπιμπερό. Αν θηλάζατε, θα μπορούσατε να μετρήσετε πόσο γάλα θα έπινε; Όταν τελειώνει το γεύμα, πρέπει να πετάτε αμέσως το γάλα που περίσσεψε και να πλένετε το μπιμπερό. Μην κρατάτε ποτέ υπόλοιπο γάλακτος για το επόμενο γεύμα.

  Dr Keccos A Marcou

Πηγή: healthierworld