Η Μ. Βρετανία απαγορεύει στους γονείς να καπνίζουν μπροστά στα παιδιά τους

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει να απαγορεύσει στους γονείς να καπνίζουν παρουσία των παιδιών τους, στο πλαίσιο μιας νέας επιθετικής αντικαπνιστικής εκστρατείας που θα ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα.

Βάσει των σχεδίων, δεν θα επιτρέπεται στους γονείς να καπνίζουν στο σπίτι ή το αυτοκίνητο, αν έχουν μαζί τους τα παιδιά τους.

Σκοπός της νέας εκστρατείας είναι να μειωθεί στο ήμισυ ο αριθμός των ενηλίκων που καπνίζουν, έως το 2020.

Παρόμοιες απαγορεύσεις σε γονείς ισχύουν σε αρκετές πολιτείες και πόλεις των ΗΠΑ. Ορισμένες αρχές των ΗΠΑ θέτουν ως προϋπόθεση το σπίτι και το αυτοκίνητο χωρίς καπνό, προκειμένου να επιτραπεί σε κάποιον να υιοθετήσει παιδί.

Στη Μ. Βρετανία, επικεφαλής των εκκλήσεων για απαγόρευση του καπνίσματος στο αυτοκίνητο ήταν ο Καθηγητής Terence Stephenson, Πρόεδρος του Βασιλικού Κολεγίου Παιδιατρικής Υγείας.

Ο Καθηγητής Stephenson δήλωσε πρόσφατα: «Γιατί θα ανάβατε τσιγάρο στο αυτοκίνητο, ενώ τα παιδιά σας κάθονται ωραία και καλά στο πίσω κάθισμα; Αν υποθέσουμε ότι δεν θα τους δίνατε το πακέτο, ενθαρρύνοντάς τα να ανάψουν τσιγάρο, γιατί θα τα αναγκάζατε να αναπνέουν τον δικό σας καπνό;».

Νέα επιθετική αντικαπνιστική εκστρατεία

Η κυβέρνηση θα απαγορεύσει επίσης κάθε διαφήμιση στα πακέτα των τσιγάρων, τα οποία θα επιτρέπεται να φέρουν μόνο τις προειδοποιήσεις του υπουργείου για την υγεία. Επιπλέον, θα προβεί στα εξής μέτρα:

● θα συνεχίσει τις αυξήσεις στη φορολόγηση των προϊόντων καπνού
● θα επιβάλει πιο αυστηρή εφαρμογή των οδηγιών για το κάπνισμα στις ταινίες και τα τηλεοπτικά προγράμματα
● θα επιβάλει νέους ελέγχους στο μάρκετινγκ των αξεσουάρ των προϊόντων καπνού
● θα επενδύσει περαιτέρω σε προσβάσιμες και αποτελεσματικές υπηρεσίες του NHS για τη διακοπή του καπνίσματος
● θα επιβάλει συνολική απαγόρευση του καπνίσματος και της πώλησης τσιγάρων στα αθλητικά κέντρα όπου θα πραγματοποιηθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου το 2012.

healthview.gr