Περίοδος: Καθεμία με τον... πόνο της

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Καμιά γυναίκα δεν ανυπομονεί να έρθουν «οι μέρες του μήνα». Για κάποιες γυναίκες όμως η περίοδος είναι κάποιες δύσκολές μέρες κατά τις οποίες αδυνατούν να πράξουν οτιδήποτε. Η δυσμηνόρροια, όπως ονομάζεται αυτή η κατάσταση, προκαλείται από την έκκριση μεγάλων ποσοτήτων ορμονών, όπως η προσταγλαδίνη και η βασοπρεσίνη. Αυτές που παράγονται και κατά τη διάρκεια του τοκετού και προκαλούν συσπάσεις στη μήτρα. Σε μερικές περιπτώσεις είναι τόσο υψηλά τα επίπεδά τους, που οι πόνοι της περιόδου μοιάζουν με έναν μικρό τοκετό! Αυτό το πρόβλημα αφορά συνήθως γυναίκες στο τέλος της εφηβείας ή στη δεκαετία των είκοσι. Αν εμφανιστούν στα τριάντα και τα σαράντα, τότε έχουν να κάνουν με προβλήματα όπως η ενδομητρίωση ή οι κύστες.

Ας δούμε μερικούς τρόπους αντιμετώπισης του πόνου:

1) Ηπιος πόνος
- Βοηθάει οποιοδήποτε αναλγητικό, συμπεριλαμβανομένης της παρακεταμόλης και του Ibuprofen.
- Γρήγορο περπάτημα: αυτό βοηθάει τους μυς της λεκάνης να κινούνται και καταπραΰνει από τους σπασμούς. Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι η συχνή άσκηση αποδεικνύεται αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της οδυνηρής περιόδου.
- Ζέστη: κρατώντας μια θερμοφόρα στο στομάχι χαλαρώνουν οι μύες και μειώνονται οι οδυνηροί σπασμοί.

2) Μέτριος πόνος
- Πάρτε ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες αναλγητικό, όπως το Ibuprofen. Τα συστατικά του δρουν κατευθείαν στο κέντρο του πόνου της περιόδου.
- Προσπαθήστε να χαλαρώσετε. Το στρες μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο. Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης, όπως στρέτσινγκ και πιλάτες.
- Ο βελονισμός μπορεί να σας ανακουφίσει, επειδή σε αρκετές περιπτώσεις κατορθώνει να ελέγξει τα κέντρα του πόνου.

3) Σοβαρός πόνος
- Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν κατορθώνει να σας ανακουφίσει, τότε μάλλον θα πρέπει να δοκιμάσετε ένα πιο δυνατό αναλγητικό της κατηγορίας των αναστολέων προσταγλανδίνης, το οποίο (λογικά) θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τον πόνο. Πρέπει να λαμβάνεται δύο μέρες πριν από την έναρξη της εμμήνου ρύσεως και δύο μέρες μετά.
- Η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών μπορεί επίσης να βοηθήσει, καθώς μειώνει πολύ την αιμορραγία, άρα, και τις συσπάσεις της μήτρας.
- Η απόλυτη αντιμετώπιση του πόνου της περιόδου είναι... η εγκυμοσύνη! Μετά τον τοκετό οι ισορροπίες των ορμονών μεταβάλλονται και εξαφανίζεται ο έντονος πόνος περιόδου.


Η νέα θεραπεία Ενα νέο φάρμακο, γνωστό ως VA111913, «επιτίθεται» στις χημικές ουσίες που κάνουν τον μυ της μήτρας να συσπάται. Επίσης, αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή. Και οι δύο αυτές δράσεις του απαλύνουν τον πόνο και μειώνουν τους σπασμούς. Οι πρώτες έρευνες στην κλινική εφαρμογή του δείχνουν ότι έχει καλά αποτελέσματα, αλλά μένει να διαπιστωθεί ποια είναι η σωστή δοσολογία. Ως εκ τούτου, δεν αναμένεται να βγει στην αγορά σε λιγότερο από τέσσερα με πέντε χρόνια.

Πηγή