Η παιδική υγιεινή είναι «βρώμικη» υπόθεση

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Tα παιδιά που εκτίθενται σε έναν μικρό αριθμό μικροβίων κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους, παρουσιάζουν μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν μελλοντικά αλλεργίες, σε αντίθεση με εκείνα που ανατρέφονται σε πεντακάθαρα σπίτια

Διατυπώθηκε για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του ,80, στο πλαίσιο διεξαγωγής μιας επιδημιολογικής μελέτης προκειμένου να διερευνηθεί το φαινόμενο της αύξησης των αλλεργικών παθήσεων στις αναπτυγμένες χώρες.

Πρόκειται για την περιώνυμη «υπόθεση υγιεινής» η οποία φαίνεται να σχετίζεται με την αύξηση της συχνότητας εκδήλωσης μιας σειράς αλλεργικών νοσημάτων, καθώς ουκ ολίγες έρευνες καταδεικνύουν ότι η απουσία του φαινομένου τόσο της μετάδοσης λοιμώξεων κατά την πρώιμη παιδική ή προγεννητική ηλικία όσο και της απουσίας επαφής με μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας συνεργούν στη μελλοντική εκδήλωση αλλεργικών παθήσεων.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το ποσοστό των αλλεργιών στο Ηνωμένο Βασίλειο τριπλασιάστηκε την τελευταία δεκαετία και σήμερα ένας στους τρεις πάσχει από κάποιο είδος αλλεργίας, ενώ στις ΗΠΑ περισσότεροι από 50.000.000 άνθρωποι είναι αλλεργικοί. «Οχι στα πεντακάθαρα σπίτια, αφήστε τα παιδιά σας να... λερωθούν», είναι σε γενικές γραμμές το συμπέρασμα που εξήχθη από πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγαν Αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η υπερβολική υγιεινή δύναται να περιορίσει σημαντικά τη δεινότητα του παιδικού δέρματος να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μια φλεγμονή ή μόλυνση μετά την πρόκληση επί παραδείγματι κάποιου τραύματος.
Πρόληψη
«Μια σειρά συνηθισμένων βακτηρίων που διαβιούν στο δέρμα διαθέτουν τη δυνατότητα να «χαράσσουν» ένα μονοπάτι μέσω του οποίου καθίσταται δυνατή η πρόληψη μολύνσεων και φλεγμονών», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην εν λόγω έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της επιστημονικής επιθεώρησης Nature Medicine.
Τα μικρόβια αυτά περιορίζουν σημαντικά το μέγεθος της δυναμικής μιας φλεγμονώδους αντίδρασης, συνδράμοντας στο έργο συρρίκνωσης μιας πληγής από κόψιμο ή άλλου είδους τραύματος.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια «απομόνωσαν» έναν κοινό τύπο βακτηρίων, τον γνωστό σταφυλόκοκκο, διαπιστώνοντας ότι «μπλοκάριζε» την πραγματοποίηση του κρίσιμου βήματος για την πυροδότηση μιας σειράς ταχύτατων διεργασιών που οδηγούν στην εκδήλωση αλλεργιών.
Μελετώντας κύτταρα τόσο ποντικιών όσο και ανθρώπων, ανακάλυψαν ότι τα ακίνδυνα βακτήρια έφταναν σ’ αυτό το σημείο, συνθέτοντας ένα μόριο ονόματι λιποτειχοεικό οξύ (LTA), το οποίο επιδρούσε θετικά στο βασικό τύπο κυττάρων που βρίσκονται στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος.
«Η διεγερτική επίπτωση του έργου είναι το ότι εξασφαλίζει τη δημιουργία μιας μοριακής βάσης για την κατανόηση της «υπόθεσης υγιεινής» και ανασύρει στην επιφάνεια στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο αποκρίνεται ο μηχανισμός ίασης των τραυμάτων, τα οποία ήταν μέχρι πρότινος άγνωστα», επισημαίνει στην ηλεκτρονική έκδοση του BBC ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Ρίτσαρντ Γκάλο.
Αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου παρουσιάζουν τα παιδιά που ανατρέφονται σε σπίτια που... αστράφτουν από καθαριότητα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική Επιθεώρηση Γαστρεντερολογίας.
Σε αυτή τη μελέτη οι ερευνητές εξέτασαν το ενδεχόμενο της δυνατότητας εμπλοκής ή μη της «υπόθεσης υγιεινής» στην εκδήλωση φλεγμονωδών νόσων του γαστρεντερικού συστήματος.
Τα στοιχεία της έρευνας κατάδειξαν ότι όταν τα παιδιά εκτίθενται σε μικρό αριθμό ιών, βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους, το ανοσοποιητικό τους σύστημα αναπτύσσεται κατά τέτοιο τρόπο που αυξάνει την πιθανότητα μη φυσιολογικής αντίδρασής του στο μέλλον.
ethnos.gr