Το εμβόλιο της κοινής γρίπης διπλασιάζει τον κίνδυνο μόλυνσης με τη νέα γρίπη

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Μια νέα αμφιλεγόμενη μελέτη ειδικών από τον Καναδά έδειξε ότι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της εποχικής γρίπης διπλασιάζει τον κίνδυνο μόλυνσης με τη νέα γρίπη. Τα ευρήματα αυτά οδήγησαν τους αρμόδιους σε αρκετές επαρχίες της χώρας στο να καθυστερήσουν την καμπάνια για τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της εποχικής γρίπης. Την ίδια ώρα όμως άλλοι ειδικοί ανέφεραν ότι τα συγκεκριμένα ευρήματα δεν επιβεβαιώνονται από τα στοιχεία άλλων κρατών όπου έχουν γίνει εμβολιασμοί. Εξάλλου υπεύθυνοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) τόνισαν ότι τα στοιχεία δεν έχουν βάση. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι κάποιες μελέτες έχουν αντιθέτως δείξει ότι το εμβόλιο της εποχικής γρίπης μπορεί να προσφέρει, ως έναν βαθμό, προστασία ενάντια στη νέα γρίπη.

Η καναδική μελέτη, η οποία διεξήχθη από ειδικούς του Κέντρου για τον Ελεγχο των Ασθενειών Βritish Columbia σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο Λαβάλ στο Κεμπέκ, δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό αλλά σε έντυπο που αφορά τους γενικούς γιατρούς. Για τον λόγο αυτόν δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά τα επί μέρους στοιχεία της.

Σε κάθε περίπτωση η είδηση προκάλεσε θόρυβο, αλλά και δηλώσεις κορυφαίων παραγόντων που ασχολούνται με το θέμα της νέας γρίπης. Ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης επί ιατρικών θεμάτων σερ Λίαμ Ντόναλντσον σχολιάζοντας τα στοιχεία ανέφερε: «Αλλοι ειδικοί εκφράζουν σκεπτικισμό σχετικά με το εύρημα. Δεν στηρίζεται από άλλα στοιχεία που έχουν εξαχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο το διερευνούμε». Σε δηλώσεις του εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Υγείας τόνισε: «Διερευνήσαμε την καναδική αναφορά η οποία μαρτυρεί ότι συνδέεται ο εμβολιασμός για την εποχική γρίπη με την αύξηση του κινδύνου μόλυνσης με τον ιό της νέας γρίπης, και θεωρούμε ότι δεν ευσταθεί. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και ο ΠΟΥ. Αυτή τη στιγμή η σύσταση του ΠΟΥ είναι ότι καμία χώρα δεν πρέπει να αλλάξει την τακτική των εμβολιασμών της με βάση τα συγκεκριμένα ευρήματα».

(Πηγή tovima.gr)