Τα ευρήματα ενδεχομένως θα οδηγήσουν σε περαιτέρω κατανόηση των κληρονομικών νόσων και θα αλλάξουν τις θεραπευτικές αγωγές για την υπογονιμότητα.
Η Dr. Renee Riejo Pera του Πανεπιστημίου Stanford στην Καλιφόρνια δήλωσε ότι προσπαθεί να κοιτάξει στη ρίζα της φυσιολογικής και μη φυσιολογικής ανάπτυξης του ανθρώπου, εστιάζοντας στην πηγή.
Οι γαμέτες στους ανθρώπους συνήθως δημιουργούνται μεταξύ της δωδέκατης μέρας μετά τη γονιμοποίηση ως το πρώτο τρίμηνο. Οι επιστήμονες δεν μπορούν να κοιτάξουν σε αυτό το σημείο καθώς προφανώς είναι στη μήτρα.
Ο ερευνητής δήλωσε ότι τα ευρήματα θα επιτρέψουν την έναρξη ερευνών στα αρχικά στάδια της ανθρώπινης ανάπτυξης.
Ο Dr. Kehkooi Kee, ερευνητής στο εργαστήριο της Pera ανακάλυψε τρόπο να απομονώσει τους γαμέτες από εμβρυικά βλαστικά κύτταρα προσθέτοντας ένα γονίδιο που δημιουργεί πράσινες φωτεινές πρωτεΐνες όταν οι γαμέτες είναι ενεργοί. Το πράσινο φως εμφανίζεται όταν δημιουργείται ένας γαμέτης.
Όταν σιγουρεύτηκαν οι ερευνητές ότι είχαν γαμέτες, άρχισαν να ενεργοποιούν και να απενεργοποιούν αρκετά γονίδια, τα DAZ, DAZL and BOULE –που πίστευαν ότι ήταν σημαντικά για τη μετατροπή των βλαστικών κυττάρων σε ανώριμους γαμέτες.
Ένα από αυτά τα γονίδια, το DAZL, ήταν κλειδί για τη μετατροπή των εμβρυικών βλαστικών κυττάρων σε γαμέτες. Όταν απενεργοποιήθηκε δημιουργήθηκαν μισοί γαμέτες. Τα άλλα δυο γονίδια, DAZ and BOULE, παίζουν ρόλο οδηγώντας τα κύτταρα να μειώσουν τον αριθμό χρωμοσωμάτων στο ήμισυ, διαδικασία που ονομάζεται μείωση και πρέπει να συμβεί πριν τη γονιμοποίηση. Ορισμένα σπερματικά κύτταρα έφτασαν μέχρι τέλους μέσω της μείωσης.
Η ερευνήτρια δήλωσε ότι αυτά τα κύτταρα σχημάτισαν ένα ανώριμο σπερματικό κύτταρο που περιέχει μόνο ένα αντίγραφο των χρωμοσωμάτων που θα ήταν κατάλληλα να χρησιμοποιηθούν στο εργαστήριο κλινικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Η παραγωγή λίγων ή κακής ποιότητας γαμετών είναι κύρια αιτία υπογονιμότητας στους ανθρώπους. Όπως δήλωσε η Pera, εκτιμά ότι αν υπάρχουν σε κάποιον άνθρωπο ανώριμοι γαμέτες, μπορεί ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος για την ωρίμανσή τους.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Nature.’
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου