Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κολούμπια κατόρθωσαν να δημιουργήσουν στο εργαστήριο τμήμα της ανθρώπινης γνάθου, χρησιμοποιώντας ενήλικα ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα. Όπως λένε είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται με ακρίβεια ένα τόσο σύνθετο και κανονικού μεγέθους οστό, ενώ η τεχνική τους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθούν και άλλα.
Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «PNAS», το τμήμα της γνάθου που δημιούργησαν είναι η κροταφογναθική άρθρωση, η οποία πολύ συχνά αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω γενετικών ανωμαλιών, αρθρίτιδας ή τραυματισμού.
Υπολογίζεται ότι τρεις στους τέσσερις ενήλικες παρουσιάζουν ένα ή περισσότερα συμπτώματα που υποδηλώνουν κροταφογναθικό πρόβλημα, αλλά σε εννέα στις δέκα περιπτώσεις τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν δίχως θεραπεία.
Η κροταφογναθική άρθρωση είναι αυτή που ενώνει την άνω με την κάτω γνάθο. Κληρονομικές ή αναπτυξιακές δυσμορφίες της γνάθου, φλεγμονή ή αρθρίτιδα που προκαλεί εκφύλιση της γνάθου και τραυματισμοί της άρθρωσης (μερικές φορές απλώς επειδή άνοιξε κανείς πολύ το στόμα του) είναι μερικές μόνο από τις πιθανές αιτίες που μπορεί να δημιουργήσουν κροταφογναθικό πρόβλημα.
Άλλοι παράγοντες που μπορεί να παίξουν ρόλο είναι διάφορες συνήθειες (όπως το τρίξιμο των δοντιών τη νύχτα ή το σφίξιμο των δοντιών), ψυχολογικοί παράγοντες κ.ά.
Αν και τα προβλήματα στην κροταφογναθική άρθρωση είναι πάρα πολύ συνηθισμένα, η αντιμετώπισή τους στις περιπτώσεις που απαιτείται θεραπεία μπορεί να είναι δύσκολη. Ένας από τους λόγους είναι πως η συγκεκριμένη άρθρωση είναι πολύπλοκη, με επακόλουθο να είναι δύσκολο να «διορθωθεί» με μοσχεύματα οστών λ.χ. από άλλα τμήματα του σώματος.
Το πείραμα
Τον σκόπελο αυτό ενδέχεται να επιλύσει το επίτευγμα των επιστημόνων του Κολούμπια, οι οποίοι χρησιμοποίησαν ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα που είχαν λάβει από μυελό των οστών.
Οι ειδικοί τοποθέτησαν στα βλαστικά κύτταρα σε έναν ιστικό «σκελετό», στον οποίο είχαν δώσει ακριβώς το σχήμα της ανθρώπινης γνάθου, με βάση ψηφιακές φωτογραφίες που πήραν από έναν ασθενή.
Στη συνέχεια, καλλιέργησαν τα βλαστικά κύτταρα χρησιμοποιώντας έναν ειδικά σχεδιασμένο βιοαντιδραστήρα, ο οποίος τροφοδοτούσε τα αναπτυσσόμενα κύτταρα με τις ακριβείς ποσότητες των θρεπτικών συστατικών που απαιτούνται όταν αναπτύσσονται μόνα τους τα οστά.
Έτσι, κατόρθωσαν να δημιουργήσουν την πρώτη τεχνητή κροταφογναθική άρθρωση που αποτελείται από ανθρώπινο οστό.
«Η δυνατότητα να δημιουργούνται εξατομικευμένα οστικά μοσχεύματα στο εργαστήριο, από τα βλαστικά κύτταρα του κάθε ασθενούς ξεχωριστά, μπορεί να φέρει αληθινή επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε έως τώρα τα προβλήματα των οστών», σχολίασε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Γκορντάνα Βούνγιακ-Νοβακόβιτς.
Και πρόσθεσε πως η νέα τεχνική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να κατασκευαστούν και άλλα οστά, όπως αυτά του κρανίου και των παριών, στα οποία είναι εξίσου δύσκολο να γίνει μεταμόσχευση.
Επιπλέον, η τεχνική θα μπορούσε να αλλάξει δραστικά το τοπίο στον τομέα των επανορθωτικών πλαστικών επεμβάσεων στα οστά, οι οποίες γίνονται λ.χ. έπειτα λ.χ. από έναν σοβαρό τραυματισμό ή θεραπεία για καρκίνο.
«Η δημιουργία της κροταφογναθικής άρθρωσης ήταν το πιο δύσκολο τεστ για την τεχνική μας», εξήγησε η δρ Βούνγιακ-Νοβακόβιτς. «Ξέραμε ότι αν πετύχει αυτό, θα μπορούσαμε να φτιάξουμε οποιοδήποτε οστό».
Επόμενο βήμα της έρευνας στο Κολούμπια είναι να δημιουργηθεί οστό μαζί με χόνδρο, ενώ η επόμενη πρόκληση είναι να βρεθεί τρόπος να δημιουργείται οστό μαζί με την παροχή αίματος που χρειάζεται, ώστε να μεταμοσχεύεται εύκολα στους ασθενείς.
Αν και με τη νέα μελέτη έγινε ένα σημαντικό βήμα προόδου, ο καθηγητής Άντονυ Χόλαντερ, ειδικός στην Μηχανική Ιστών από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ ο οποίος πέρυσι συμμετείχε στην δημιουργία του πρώτου τεχνητού βρόγχου, τόνισε πως απαιτείται ακόμα πολλή δουλειά έως ότου μπορέσει να μεταμοσχευτεί το νέο οστό σε ασθενείς.
(Πηγή ygeia.tanea.gr)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου