Ακόμη και εκατό τσιγάρα ανοίγουν τον δρόμο στον καρκίνο του μαστού

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Το κάπνισμα και τα αντισυλληπτικά ευνοούν την εμφάνιση της νόσου

Μια γυναίκα που συνολικά έχει καπνίσει μόλις εκατό τσιγάρα ως σήμερα, έχει ήδη αυξήσει τον κίνδυνο που διατρέχει να αναπτύξει καρκίνο του μαστού! Το εύρημα αυτό προέκυψε από μελέτη επιστημόνων της κλινικής Μayo που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης «Τhe Βreast Journal».

Οι αμερικανοί επιστήμονες, με επικεφαλή τη δρα Ιβάνα Τ. Κρόγκαν, συνέκριναν δεδομένα 1.225 γυναικών με καρκίνο του μαστού και 6.872 υγιών γυναικών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ακόμη και ένας μικρός αριθμός τσιγάρων είναι ικανός να θέσει τις γυναίκες στον δρόμο προς την ανάπτυξη όγκων στο στήθος. Ερωτώμενη για τα συμπεράσματα της μελέτης της, η δρ Κρόγκαν δήλωσε ότι αυτά δείχνουν πως «μια καπνίστρια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο που διατρέχει να αναπτύξει καρκίνο του μαστού, σταματώντας το κάπνισμα το συντομότερο δυνατόν ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, εκτός από το κάπνισμα, η μελέτη των αμερικανών επιστημόνων κατέδειξε και άλλους επικίνδυνους παράγοντες για εμφάνιση καρκίνου του μαστού, με σημαντικότερους τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών ή ορμονοθεραπείας. Στην περίπτωση των αντισυλληπτικών, η διαρκής λήψη τους για περισσότερο από 10 χρόνια έδειξε να εκτοξεύει τις πιθανότητες για την εμφάνιση της νόσου στο 200%. Ενώ και οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που λάμβαναν ορμονοθεραπεία αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο της τάξεως του 81%. Αντίθετα, η υποβολή των γυναικών σε υστερεκτομή, παρ΄ όλα αυτά, έδειχνε να περιορίζει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 35%.

(Πηγή)