Βιντεοπαιχνίδι για την οικο-εκπαίδευση των παιδιών

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Ένα βιντεοπαιχνίδι με κοινωνικά μηνύματα δημιούργησαν δύο τελειόφοιτοι του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο Λάζαρος Βρύσης και ο Γιώργος Καλμπουρτζής δημιούργησαν το Nebulosity στο πλαίσιο του διαγωνισμού ImagineCup της Microsoft και μάλιστα ήταν η μόνη ελληνική συμμετοχή που κατάφερε να φτάσει έως τον ημιτελικό του διαγωνισμού.
Το παιχνίδι διαδραματίζεται στο νησί Nebulo, οι κάτοικοι του οποίου είναι αρκούδες. Στο νησί αυτό τα σκουπίδια έχουν ζωντανέψει και απειλούν τους κατοίκους.

Το παιχνίδι έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τον παίκτη πάνω σε πολλά κοινωνικά θέματα (προστασία του περιβάλλοντος, καθολική εκπαίδευση, καταπολέμηση νοσημάτων, ρατσισμό και διαπολιτισμικότητα), ενώ είναι εμπνευσμένο από τους 8 πυλώνες της UNESCO (καταπολέμηση φτώχιας, ενίσχυση εκπαίδευσης, ισότητα των φύλων, ιατρική περίθαλψη για έγκυες και παιδιά, περιβαλλοντική αφύπνιση, καταπολέμηση του AIDS και παγκόσμια συνεργασία).



Ο παίχτης μπορεί να βοηθήσει τους κατοίκους να ξεπεράσουν το πρόβλημα της ελλιπούς μόρφωσης και των προκαταλήψεων μέσω της ανακύκλωσης, της ενημέρωσης, της εγκατάστασης υποδομών (σχολεία, ιατρικά κέντρα κλπ), της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Αυτό όμως που κάνει τη διαφορά από τα άλλα παιχνίδια είναι ότι το Nebulosity είναι ένα παιχνίδι που προσφέρει απόλυτη ελευθερία επιλογών στον παίκτη. Το σύνολο των αποφάσεων του παίκτη καταγράφεται και επεξεργάζεται από μια μηχανή συμπεριφοριστικής μοντελοποίησης (Nebula Engine), η οποία δημιουργεί ένα προφίλ χρήστη και βοηθά τον παίκτη να βελτιώσει την απόδοσή του με στόχο την βελτίωση της ζωής στο νησί Nebulo. Με αυτό τον τρόπο, το παιχνίδι αποσκοπεί στην καταγραφή των παρανοήσεων στα παραπάνω ζητήματα και στην αποσαφήνισή τους. Συνεπώς, έχει επιμορφωτικό χαρακτήρα, συνδυάζοντας έναν πρωτοποριακό τρόπο εκπαίδευσης με μια συναρπαστική περιπέτεια στη μορφή ενός παιχνιδιού.

Αυτές τις ημέρες το παιχνίδι παρουσιάζεται στο περίπτερο της επιτροπής ερευνών (περίπτερο 17) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

(Πηγή)