Οι συνταγές κατά του καρκίνου του προστάτη

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Σε μεγάλο επιστημονικό συνέδριο επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά η ευεργετική δράση που έχουν κατά του καρκίνου του προστάτη διάφορες τροφές. Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Surrey μελέτησε τροφές, διαιτολόγια και τρόπους μαγειρέματος που βοηθούν στην καθυστέρηση ή και στην παρεμπόδιση της εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη. Μια σαλάτα που θα αποτελείται από ωμό μπρόκολο, χυμό ντομάτας και καρύδια Βραζιλίας αποτελεί, σύμφωνα με τους ερευνητές, γεύμα- ασπίδα κατά του καρκίνου του προστάτη, αφού αυτές οι τροφές περιέχουν αντικαρκινικές ουσίες, οι οποίες εμποδίζουν την εμφάνιση της ασθένειας.

Αλλες τροφές που έχουν ανάλογη δράση εναντίον του καρκίνου του προστάτη είναι σύμφωνα με τους ερευνητές το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το ρόδι, τα φασόλια σόγιας, τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι για να έχει θετικά αποτελέσματα η κατανάλωση αυτών των τροφών θα πρέπει να μαγειρεύονται με τρόπο τέτοιον ώστε να μην καταστρέφονται οι αντικαρκινικές ουσίες που περιέχουν. Για παράδειγμα, τα κρεμμύδια και τα σκόρδα θα πρέπει αφού κοπούν να παραμένουν για διάστημα δέκα λεπτών στον μαγειρικό πάγκο πριν μπουν στην κατσαρόλα, στο τηγάνι ή στον φούρνο. Υποστηρίζουν επίσης ότι στο μαγείρεμα θα πρέπει να χρησιμοποιείται κραμβέλαιο, το οποίο έχει διαπιστωθεί ότι είναι πλούσιο στα ευεργετικά για τον οργανισμό ω-3 λιπαρά οξέα. «Εχουμε πλέον στη διάθεσή μας αποδείξεις ότι η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, σε συγκεκριμένες ποσότητες και με συγκεκριμένους τρόπους μαγειρέματος, μπορεί να καθυστερήσει ή και να εμποδίσει την εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη. Αυτά τα διαιτολόγια είναι ιδανικά για όσους έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη ή έχουν αντιμετωπίσει το πρόβλημα στο παρελθόν και τώρα είναι καλά» δηλώνει η Μάργκαρετ Ρέιμαν , καθηγήτρια Διατροφικής Ιατρικής και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, η οποία μάλιστα εξέδωσε και ένα βιβλίο με συνταγές κατά του καρκίνου του προστάτη.

Παράσιτο σύμμαχος της νόσου
Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και από το Νοσοκομείο Βrigham and Women στη Βοστόνη ανακάλυψε ότι οι τριχομονάδες πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη και μάλιστα των πλέον επιθετικών μορφών της ασθένειας. Οι τριχομονάδες είναι παράσιτα που μολύνουν άνδρες και γυναίκες. Τις περισσότερες φορές είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Στους άνδρες μολύνει την ουρήθρα. Στις γυναίκες μολύνει τον κόλπο και τον τράχηλο. Η μόλυνση συνήθως είναι χωρίς συμπτώματα. Οι τριχομονάδες συνήθως συνοδεύονται και από άλλη σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσο, όπως τα χλαμύδια, η γονόρροια κ.ά 

 (Πηγή)