![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Η παιδική θνησιμότητα μειώνεται, σύμφωνα με τη Unicef, αλλά ο ρυθμός με τον οποίο υποχωρεί δεν είναι αρκετός.
Νέα έκθεση αναφέρει ότι περισσότερα από 8 εκατ. παιδιά κάτω των 5 ετών πέθαναν πέρσι από πνευμονία και διάρροια, τις δυο κυριότερες αιτίες θανάτου.
Σύμφωνα με τη Unicef, ποσοστό 40% των θανάτων παιδιών κάτω των 5 ετών παρατηρούνται σε 3 μόνο χώρες, στη Νιγηρία, την Ινδία και το Κογκό.
Στην έκθεση ξεχωρίζουν το Μαλάουι και η Ερυθραία σαν χώρες όπου σημειώθηκε επιτυχία αλλά στον αντίποδα, στη νότιο Αφρική, η παιδική θνησιμότητα έχει αυξηθεί.
Σύμφωνα με τη Unicef, ο κόσμος αποτυγχάνει να φθάσει το στόχο των Ηνωμένων Εθνών για μείωση κατά δυο τρίτα στην παιδική θνησιμότητα παιδιών κάτω των 5 ετών μεταξύ του 1990 και του 2015.
Το 1990 πέθαναν 12,5 εκατ. παιδιά κάτω των 5 ετών. Σε σύγκριση με το 1990, λιγότερα παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα, δήλωσε η Ann Veneman, της Unicef.
Ενώ έχει επιτευχθεί πρόοδος, είναι απαράδεκτο να πεθαίνουν κάθε χρόνο 8,8 εκατ. παιδιά πριν την πέμπτη επέτειο της ζωής τους.
Η Unicef θεωρεί πως υπάρχουν τα μέσα να μειωθεί σημαντικά η παιδική θνησιμότητα. Στα μέτρα περιλαμβάνονται κουνουπιέρες για τον περιορισμό της μαλάριας, βελτίωση στο νερό και τις συνθήκες υγιεινής και αυξημένα προγράμματα εμβολιασμού.
Οι χώρες που χρησιμοποιούν αυτά τα μέσα- ακόμα και ορισμένες από τις φτωχότερες- έχουν δει σημαντικές βελτιώσεις στα ποσοστά επιβίωσης των παιδιών, σύμφωνα με τη Unicef. Ωστόσο, σε ορισμένες χώρες η πρόοδος είναι στην καλύτερη περίπτωση αργή και στη χειρότερη ανύπαρκτη. Στη νότιο Αφρική, η θνησιμότητα παιδιών κάτω των 5 ετών έχει αυξηθεί από το 1990, λόγω του υψηλού ποσοστού λοίμωξης από HIV AIDS των μητέρων.
Πηγές: UNICEF
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου