Ο χυμός από παντζάρι ενισχύει την αντοχή στην άσκηση

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν νέο τρόπο να τονώνουν ανθρώπους που χρειάζονται περισσότερες δυνάμεις για να ασκούνται με μεγαλύτερη διάρκεια-το χυμό από παντζάρι.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Exeter ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση χυμού από παντζάρι ενισχύει την αντοχή και μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στο να ασκείται κάποιος κατά 16% περισσότερο.

Στην έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of Applied Physiology’,σημειώνουν ότι η μελέτη αναδεικνύει πώς το νιτρικό άλας που περιέχεται στο χυμό παντζάρι οδηγεί σε μείωση της ανάγκης επαναπρόσληψης οξυγόνου κάνοντας την άσκηση λιγότερο κουραστική.

Ο ερευνητής Andy Jones δήλωσε ότι η έρευνα είναι η πρώτη που δείχνει ότι πλούσια σε νιτρικό άλας τρόφιμα μπορούν να αυξήσουν την αντοχή στην άσκηση.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματα μπορούν ενδεχομένως να ενδιαφέρουν αθλητές αντοχής και να αφορούν ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας ή όσους εμφανίζουν καρδιαγγειακά, αναπνευστικά ή μεταβολικά νοσήματα. Οι ερευνητές παρακολούθησαν 8 άντρες ηλικίας 19 έως 38 ετών, στους οποίους δόθηκαν 500ml ημερησίως χυμός βιολογικών παντζαριών για 6 συνεχόμενες ημέρες πριν συμπληρώσουν μια σειρά εξετάσεων, όπως να ασκηθούν σε ποδήλατο.

Σε άλλο χρονικό διάστημα τους δόθηκε εικονικό ρόφημα για 6 ημέρες πριν ασκηθούν με ποδήλατο. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι μετά την κατανάλωση χυμού από παντζάρι η ομάδα μπόρεσε να κάνει ποδήλατο για 11,25 λεπτά κατά μέσον όρο, 92 δευτερόλεπτα περισσότερο σε σχέση με τη λήψη εικονικού χυμού.

Αυτό μεταφράζεται σε σχεδόν 2% μείωση του χρόνου που απαιτείται για να ολοκληρωθεί ένα σετ άσκησης. Η ομάδα που κατανάλωσε το χυμό από παντζάρι επίσης είχε χαμηλότερη αρτηριακή πίεση σε χαλάρωση.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμα τον ακριβή μηχανισμό που οδηγεί το νιτρικό άλας να ενισχύει την αντοχή αλλά υποπτεύονται ότι μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί αποτέλεσμα της μετατροπής του νιτρικού άλατος σε νιτρικό οξείδιο στον οργανισμό, μειώνοντας το κόστος σε οξυγόνο κατά την άσκηση.

Ο Jones δήλωσε ότι η έρευνα ακολούθησε μελέτη του Barts and London School of Medicine και του Peninsula Medical School, που δημοσιεύτηκε πέρσι τον Φεβρουάριο και ανακάλυψε ότι ο χυμός παντζάρι μειώνει την αρτηριακή πίεση.
Πηγές: ‘Journal of Applied Physiology’.

(Πηγή iatronet.gr)