Έρευνα: τα κεριά βλάπτουν την υγεία

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Τα κεριά που είναι κατασκευασμένα από παραφίνη και χρησιμοποιούνται κυρίως για ρομαντική ατμόσφαιρα, άρωμα και φως, μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλουν στη ρύπανση του αέρα στο εσωτερικό του σπιτιού.

Τα κερά, που είναι κατασκευασμένα από πετρέλαιο, αποτελούν πηγή γνωστών καρκινογόνων και εσωτερικής ρύπανσης ουσιών, αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη που παρουσιάστηκε την τρέχουσα εβδομάδα στο Συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Χημικών, στην Ουάσιγκτον.

Στην έρευνα, ο R. Massoudi και ο Amid Hamidi ανακάλυψαν ότι τα κεριά που είναι φτιαγμένα από κερί μελισσών ή σόγια, αν και περισσότερο ακριβά, φαίνεται πως είναι πιο ασφαλή γιατί δεν απελευθερώνουν δυνητικά βλαβερές χημικές ουσίες.

Το κερί παραφίνης που ανάβει κάποιος περιστασιακά και οι ουσίες που απελευθερώνει πιθανόν δεν θα τον επηρεάσουν, δήλωσε ο Hamidi. Ωστόσο, το άναμμα πολλών κεριών παραφίνης κάθε μέρα για χρόνια ή το συχνό άναμμά τους σε δωμάτιο που δεν αερίζεται, για παράδειγμα κεριά που τοποθετούνται γύρω από μια μπανιέρα, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα, συνέχισε ο ερευνητής.

Ο εξαερισμός μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του επιπέδου των ρυπογόνων ουσιών σε κλειστά δωμάτια, δήλωσαν οι ερευνητές.

Εκτός από περισσότερο σοβαρούς κινδύνους, ο Hamidi επίσης δήλωσε ότι ορισμένοι άνθρωποι που πιστεύουν ότι έχουν αλλεργία σε εσωτερικό χώρο ή αναπνευστικό ερεθισμό μπορεί στην πραγματικότητα να αντιδρούν σε ρυπογόνες ουσίες από κεριά που καίνε.

(Πηγή iatronet.gr)