Ασφαλές το νέο εμβόλιο. Πως θα γίνει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Τα στοιχεία από τις δοκιμές σε ενήλικες δείχνουν ότι είναι ασφαλές το νέο εμβόλιο για τον ιό Η1Ν1 και μπορεί να αρχίσει ο εμβολιασμός παιδιών, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων ανακοίνωσε ότι σύντομα θα αρχίσουν δοκιμές του εμβολίου της εταιρίας Sanofi-Aventis σε παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 17 ετών.

«Η επιτροπή παρακολούθησης ασφάλειας εξέτασε τα στοιχεία από τους εμβολιασμούς σε περισσότερους από 500 υγιείς ενήλικες εθελοντές, στους οποίους έγιναν τρεις δοκιμές εμβολίων για τον ιό Η1Ν1, που άρχισαν στις 7 Αυγούστου 2009. Η επιτροπή δεν διαπίστωσε λόγους ανησυχίας για την ασφάλεια σε αυτές τις δοκιμές, που θα απέκλειαν τη συνέχιση της διαδικασίας σε παιδιά», αναφέρει ανακοίνωση του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών.

Η δοκιμή θα γίνει σε 650 παιδιά ηλικίας έξι μηνών έως 17 χρόνων, σε έξι αμερικανικές πόλεις, που είτε θα λάβουν μία μεγάλη δόση, είτε δύο μικρές δόσεις του εμβολίου με διαφορά τριών εβδομάδων τη μία από την άλλη.

Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι 45 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου εναντίον του ιού της νέας γρίπης θα έχουν παραληφθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, όταν προγραμματίζεται να αρχίσει ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού.

Το κουδούνι στα σχολεία θα χτυπήσει κανονικά στις 11 Σεπτεμβρίου σηματοδοτώντας την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς. Αυτή ήταν η εισήγηση του Εθνικού Επιστημονικού και Επιχειρησιακού Συμβουλίου για την Πανδημία Γρίπης προς το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προκαλώντας απογοήτευση στους περισσότερους μαθητές που ήλπιζαν στην πανδημία της γρίπης για να παρατείνουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς του συμβουλίου για τη νέα γρίπη, προτεραιότητα στον εμβολιασμό δίνεται στις εγκύους, στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και σε όσους φροντίζουν βρέφη κάτω των έξι μηνών. Ακολουθούν όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως ανοσοκατασταλμένοι, διαβητικοί, καρκινοπαθείς, ασθενείς με αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα, νεφροπαθείς και μεταμοσχευμένοι.

Την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει ξανά το συμβούλιο για την πανδημία της γρίπης με θέμα τον καθορισμό των κριτηρίων βάσει των οποίων θα αποφασίζεται η διακοπή της λειτουργίας ενός σχολείου, εάν παρουσιαστούν κρούσματα.

Οσον αφορά τα νέα κρούσματα γρίπης που καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων, ήταν 207 αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των ασθενών στη χώρα μας σε 1.631 από 1.424 που ήταν πριν από οκτώ ημέρες. Τα περισσότερα κρούσματα έχουν καταγραφεί στην Αθήνα (763), μετά στην Κρήτη (230), στα νησιά του Ιονίου (161) και στην Κεντρική Μακεδονία (139).

Την ίδια ώρα, εξακολουθεί να παραμένει κρίσιμη η κατάσταση του 53χρονου Γάλλου τουρίστα που νοσηλεύεται διασωληνωμένος από την περασμένη Δευτέρα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών στο Ρίο, μετά τις σοβαρές επιπλοκές που παρουσίασε αφού προσβλήθηκε από τον ιό Η1Ν1.

Σήμερα στις 11 το πρωί ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, είχαν προγραμματισμένη επίσκεψη στο 1ο Δημοτικό Ιατρείο Γρίπης (από τα 27) που βρίσκεται στην οδό Σόλωνος 78, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία μέσα στο πλαίσιο του εθνικού πρωτοβάθμιου δικτύου της αντιμετώπισης της πανδημίας. Έως το τέλος του Αυγούστου όλα τα ιατρεία γρίπης του πρώτου δήμου της χώρας θα λειτουργήσουν.

- Σε 1.799 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο έχει στοιχίσει τη ζωή μέχρι στιγμής ο ιός της νέας γρίπης Η1Ν1, με βάση τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφουν την κατάσταση έως τις 13 Αυγούστου, η αμερικανική ήπειρος, όπου πρωτοεμφανίστηκε η νέα γρίπη, έχει ήδη 1.579 νεκρούς και 105.882 ανθρώπους που νοσούν, ενώ στην Ευρώπη 53 πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι 32.000 έχουν νοσήσει.

Σε πέντε κατηγορίες προτεραιότητας θα χωριστούν οι πολίτες προκειμένου να κάνουν το εμβόλιο για τη νέα γρίπη. Οι κατηγορίες καθορίστηκαν χθες από την ολομέλεια του Εθνικού Επιστημονικού και Επιχειρησιακού Συμβουλίου για την Πανδημία Γρίπης, βάσει της επικινδυνότητας που διατρέχει να νοσήσει η κάθε ομάδα, αλλά και τις ενδεχόμενες επιπλοκές που δυνητικά μπορεί να εμφανίσει.
Επίσης, αποφασίστηκε να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία και οι μαθητές να μην εμβολιαστούν. Οι προτάσεις κατατέθηκαν στα αρμόδια υπουργεία, από όπου θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις. Η επιτροπή αποφάσισε να προτείνει ως πρώτη ομάδα που πρέπει να κάνει το εμβόλιο της νέας γρίπης, αμέσως μετά την παραλαβή του, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τις εγκύους και όσους φροντίζουν μωρά ηλικίας κάτω των 6 μηνών, δηλαδή γονείς και νταντάδες.

Στη συγκεκριμένη κατηγορία υπολογίζεται ότι περιλαμβάνονται περίπου 300.000 άνθρωποι.

Επόμενη κατηγορία στη λίστα προτεραιότητας είναι όσοι πάσχουν από χρόνια προβλήματα υγείας, ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Αυτοί είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς, διαβητικοί, έχοντες αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα, νεφροπαθείς και μεταμοσχευμένοι.

Η τρίτη κατηγορία προτεραιότητας στον εμβολιασμό είναι, σύμφωνα με τις προτάσεις της επιτροπής, οι υγιείς ενήλικοι 18-49 ετών, η τέταρτη οι υγιείς ενήλικοι 49-65 ετών και στο τέλος, η πέμπτη κατηγορία, τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Έφηβοι και παιδιά κάτω των 18 ετών δεν προτείνεται να εμβολιαστούν.

Όχι για μαθητές
«Υπάρχει επιφυλακτικότητα για κάθε νέο εμβόλιο. Δεν έχει παγιωθεί εμβολιασμός σε ευρεία κλίμακα και δεν υπάρχει μακροχρόνια εμπειρία. Και επειδή οι μαθητές και γενικότερα τα παιδιά κάτω των 18 ετών δεν ανήκουν στις ομάδες προτεραιότητας βάσει του κινδύνου για τη νέα γρίπη, γι΄ αυτό και δεν προτείνεται να εμβολιστούν», ξεκαθαρίζει η καθηγήτρια Παιδιατρικής- Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία συμμετείχε και στις εργασίες της επιτροπής.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς των εργαζομένων σε θέσεις του δημόσιου τομέα, που έχουν καθημερινή και άμεση επαφή με το κοινό ή εργάζονται με πολλά άτομα μαζί σε κλειστούς χώρους, εργάζονται στις ΔΕΚΟ, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τον Στρατό, αναμένονται οι προτάσεις για τον αριθμό των εμβολίων που θα χρειαστούν, σε συνέχεια της συνάντησης που είχε γίνει προ 15νθήμερου μεταξύ των εκπροσώπων της επιτροπής γρίπης με τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων. Από κει και πέρα, θα καθοριστούν και οι προτεραιότητες γι΄ αυτούς, σε συνδυασμό με τις παραλαβές των εμβολίων από την ειδική επιτροπή.

Στη συνεδρίαση της επιτροπής, είχε προσκληθεί να συμμετάσχει για πρώτη φορά και ο καθηγητής Μαιευτικής- Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιώργος Κρεατσάς, ώστε να εξεταστεί και από τον πλέον ειδικό το ζήτημα του εμβολιασμού των εγκύων.

«Υπάρχει κοινή γραμμή με την επιτροπή και καθορίστηκαν οι διαδικασίες εκείνες που θα αντιμετωπίζονται τα περιστατικά που νοσούν, αλλά και ο εμβολιασμός των εγκύων», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο κ. Κρεατσάς.

Δεν φθάνουν τα εμβόλια
Ωστόσο, τα εμβόλια που έχουν παραγγελθεί δεν επαρκούν για να καλύψουν το σύνολο των πολιτών της χώρας. «Έχουμε παραγγείλει 8.000.000 δόσεις που καλύπτουν το 36,5% του πληθυσμού, αφού για τον καθένα χρειάζονται δύο δόσεις. Επίσης, έχουμε κάνει εκδήλωση ενδιαφέροντος για όλο τον πληθυσμό», διευκρινίζει ο κ. Πάνος Ευσταθίου, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας.

Η διάθεση των εμβολίων έχει αποφασιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΕΑ) ότι θα γίνει στις χώρες της Ευρώπης κατά προτεραιότητα παραγγελίας. Ωστόσο, και μετά τις καθυστερήσεις στην παραγωγή που ανακοίνωσαν οι φαρμακευτικές εταιρείες, το θέμα των προτεραιοτήτων για τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. αναμένεται να τεθεί εκ νέου τον Οκτώβριο, όταν θα συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Υπουργών Υγείας για τον συντονισμό των ενεργειών για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Επιπλέον, μπορεί να παραλάβουμε την πρώτη παρτίδα εμβολίων στις 15 Σεπτεμβρίου, ωστόσο δεν θα προχωρήσουν οι εμβολισμοί έως ότου, τελικά, δοθεί το πράσινο φως από τον ΕΜΕΑ.

ΤΑ ΝΕΑ