Παθήσεις των νυχιών

Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Γιατί είναι σημαντική (πέρα από το αισθητικό θέμα) η εμφάνιση των νυχιών μας;

Η όψη των νυχιών είναι εκτός των άλλων, καθρέφτης της γενικότερης υγείας του οργανισμού μας. Πολλές συστηματικές παθήσεις έχουν και εκδηλώσεις από τα νύχια. Αλλαγές στο χρώμα, την ανθεκτικότητα, το πάχος και γενικά την ποιότητα και όψη των νυχιών μπορεί να είναι εκδήλωση κάποιας δερματολογικής ή άλλης πάθησης.

Ενδεικτικά προβλήματα λειτουργίας του θυρεοειδούς, του ήπατος των πνευμόνων, του παγκρέατος μπορεί να έχουν και εκδηλώσεις στην εμφάνιση των νυχιών. Υπάρχουν αθώες καταστάσεις, όπως έλλειψη κάποιας βιταμίνης που εκδηλώνεται ως αλλοίωση στα νύχια, έως και πολύ σοβαρές καταστάσεις, όπως το μελάνωμα των άκρων.
Ένα συχνό πρόβλημα είναι τα εύθραυστα νύχια. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Τα νύχια, όπως και τα μαλλιά, είναι εξαρτήματα του δέρματός μας και το εξωτερικό περίβλημά τους αποτελείται από κερατίνη. Η ποιότητα της κερατίνης είναι γενετικά καθορισμένη και διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Εκτός από τα φυσιολογικά εύθραυστα (μαλακά) νύχια, υπάρχουν κάποιες παθολογικές αιτίες, όπως έλλειψη σιδήρου, βιταμινών ή προβλήματα λειτουργίας του θυρεοειδή, που μπορεί να προκαλέσουν ευθραυστότητα. Εκτός από τις παραπάνω συχνές αιτίες, σπανιότερα η λήψη ορισμένων φαρμάκων, (π.χ ρετινοειδών για ακμή) ορμονών ή κάποιες σοβαρές λοιμώξεις κάνουν τα νύχια εύθραυστα. Υπάρχουν, επίσης, δερματολογικές παθήσεις όπως η ψωρίαση, η προσβολή των νυχιών από μύκητες, ο ομαλός λειχήνας και άλλες που προκαλούν ευθραυστότητα.

Σημαντικό ρόλο, τέλος, παίζουν τα μηχανικά αίτια, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών, χρήση απορρυπαντικών και άλλων χημικών, συχνό μανικιούρ (χέρια), στενά παπούτσια ή πολύωρο περπάτημα ή τρέξιμο που τραυματίζουν τα νύχια (πόδια).
Αλλαγή στο χρώμα των νυχιών ή κι ενός νυχιού σημαίνει ότι πάσχουν από μύκητες; Να χρησιμοποιούμε αντιμυκητιασικά σε αυτή την περίπτωση;

Όχι απαραιτήτως, καθώς υπάρχουν πολλές καταστάσεις που μπορεί να αλλάξουν το χρώμα ενός ή πολλών νυχιών (άσπρα, κίτρινα, καφέ, γκρι, κόκκινα, πράσινα, μαύρα, μπλε). Είναι, επίσης, λάθος από μόνος του ο ασθενής να χρησιμοποιεί τοπικά αντιμυκητιασικά (ακόμα και Betadine) διότι εάν χρειαστεί να γίνει καλλιέργεια, δεν δίνει αξιόπιστα αποτελέσματα και καθυστερεί η θεραπεία. Η θεραπεία μάλιστα της ονυχομυκητίασης, εκτός από αρχόμενες περιπτώσεις ή όταν αντενδείκνυται (π.χ ηπατική ανεπάρκεια) γίνεται με αντιμυκητιασικά χάπια.
Τι σημαίνουν τα λευκωπά στίγματα (ασπράκια) στα νύχια;

Η στικτή λευκονυχία είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα και μπορεί να παρουσιάζεται έως και στο 50% του πληθυσμού. Η πιο συχνή αιτία είναι μικροτραυματισμοί της μήτρας του νυχιού, όπως από μανικιούρ, ή προκλητοί από επαναλαμβανόμενες κινήσεις τριβής των νυχιών με τα άλλα δάκτυλα. Αλλά και δερματολογικά νοσήματα, όπως η ψωρίαση έχουν σαν αποτέλεσμα στικτές λευκωπές περιχές, καθώς και σε κάποιες μορφές μυκητιάσεων στο πάσχον νύχι. Τέλος, σε εμπύρετες λοιμώξεις (παρωτίτιδα, ρευματικός πυρετός κ.α) αλλά και στο διαβήτη μπορεί να εμφανιστούν λευκωπά στίγματα στα νύχια.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να φροντίσουμε την υγεία των νυχιών;

Θεραπευτικά, εάν υπάρχει υποκείμενη αιτία πρέπει να θεραπεύεται, ενώ σε κάθε περίπτωση η αποφυγή συχνών πλυσιμάτων (χέρια) και τραυματισμών (όχι τραυματικά μανικιούρ, όχι πολύ στενά παπούτσια) σίγουρα βοηθάει. Επίσης, η καλή υγιεινή των ποδιών, με καλό στέγνωμα και αποστείρωση των συνέργων μανικιούρ-πεντικιούρ, προλαμβάνει τους μύκητες.
Υπάρχουν επίσης συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, καθώς και τοπικά ενυδατικά και σκληρυντικά σκευάσματα, που ενισχύουν την κερατίνη στιβάδα και την κάνουν πιο ανθεκτική. Ο δερματολόγος είναι ο κατάλληλος ιατρός για να διαγνώσει μία υποκείμενη αιτία -αν υπάρχει- και να δώσει αποτελεσματική θεραπεία.

(Πηγή Μουσάτου Βασιλική, Δερματολόγος- Αφροδισιολόγος)