Τι συμβαίνει στα Μάλια με τους τουρίστες;

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Ο κατευθυνόμενος τουρισμός (bar crawl) είναι κατά την αστυνομία η μεγαλύτερη αιτία για τη βαθιά τουριστική πληγή που ανοίγεται κάθε χρόνο στα Μάλια της Χερσονήσου, με συνέπεια η βασική ευθύνη για την εκτός των ορίων λογικής και ενδεδειγμένης συμπεριφοράς των νεαρών Βρετανών να μη βαρύνει αποκλειστικά και μόνο αυτούς, αλλά να κατανέμεται σε μια εκτεινόμενη σε μάκρος αλυσίδα επιχειρηματιών και βιοποριζόμενων από την ευτελή έκφραση του μαζικού τουρισμού.

Το πρόβλημα γεννιέται και ξεκινά από τα τουριστικά γραφεία που κλείνουν τα γκρουπ των Αγγλων ταξιδιωτών, με τη δέσμευση από την πλευρά τους να ακολουθούν τυφλά το καθημερινό πρόγραμμα διατροφής και κυρίως αυτό της αχαλίνωτης διασκέδασης.

Ετσι, ποδηγετούν τους τουρίστες τους οποίες φέρνουν με εξαιρετικά φτηνά πακέτα προσφορών και αντισταθμίζουν τη «χασούρα» από τα υπερκέρδη που αφομοιώνουν από το bar crawl.

Από το πρωί οι τουρίστες οδηγούνται σε παράταξη σε συγκεκριμένα συνεργαζόμενα καταστήματα για το πρωινό, στη συνέχεια στα μπαρ για τα πρώτα ποτά και στη συνέχεια στα κλαμπ για το ξέφρενο γλέντι έως τα ξημερώματα.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα ποτά είναι αμφίβολης ποιότητας, γεγονός που αφενός ενισχύει την επιθετικότητα του καταναλωτή, αφετέρου τον οδηγεί γρηγορότερα στην εκδήλωση αρχικά κτηνώδους συμπεριφοράς και λίγο αργότερα σε απώλεια συνείδησης και κατάρρευση. Γι’ αυτού του είδους την ημερήσια αλυσίδα πολλαπλής εκμετάλλευσης οι «ξεναγοί» της αγέλης εισπράττουν 5 ευρώ κατά κεφαλήν αμοιβή από κάθε επιχειρηματία στον οποίο οδηγούνται διαδοχικά. Ετσι, κατ’ αυτόν τον τρόπο γίνεται η υπεραναπλήρωση των ζημιογόνων προσφορών στο αρχικό στάδιο προσέλκυσης των τουριστών.

Αυτή λοιπόν τη βιομηχανία του ανέξοδου υπερκέρδους επιχειρούν να χτυπήσουν από την αρχή της σεζόν οι αξιωματικοί της ασττυνομίας, οι οποίοι μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Espresso», έγιναν αποδέκτες συστηματικών απειλητικών και εκβιαστικών μηνυμάτων.

Η αρχή έγινε αμέσως μόλις πιάστηκε το γκρουπ των Αγγλων που ντύθηκαν με εκφυλισμένες στολές καλογριών, καθώς πέρα από τις σε βάρος τους κατηγορίες για παραποίηση στολής και προσβολή της δημοσίας αιδούς, δικογραφία σχηματίστηκε και για το τουριστικό γραφείο που τους μετέφερε σε στρατιωτική παράταξη στο κλαμπ, με την κατηγορία της άγρας.

Μέσα στην πρώτη εβδομάδα της τουριστικής περιόδου οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο τρεις «ξεναγοί» και οι υπεύθυνοι των γραφείων, για το λόγο ότι πρώτον καθοδηγούσαν από μπαρ σε μπαρ τους πελάτες τους, δεύτερον άφηναν πίσω τους στο… δρόμο όλους όσοι εξαιτίας της βαριάς μέθης έχαναν τις αισθήσεις τους.

Εκτοτε ξεκίνησε ένας πραγματικός πόλεμος ύβρεων και απειλών που κορυφώθηκε μέσω της άσκησης ακόμη και πολιτικών πιέσεων, τα οποία όμως στο σύνολό τους έχουν κοινοποιηθεί στις τοπικές εισαγγελικές αρχές, που αφενός έχουν πλήρη επίγνωση του θέματος, αφετέρου εκπρόσωπός τους συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη που έγινε προ ημερών και με τη συμμετοχή τοπικών παραγόντων στο Ηράκλειο και στη συνέχεια στα Μάλια.

Από την αρχή της τουριστικής σεζόν που για τα Μάλια θεωρείται η Πρωτομαγιά, η αστυνομία κατέστρωσε ειδικό σχέδιο διαχείρισης του όλου ζητήματος. Το τοπικό αστυνομικό τμήμα της Χερσονήσου ενισχύεται σε καθημερινή βάση από αστυνομικούς των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων, όπως και από προσωπικό των τμημάτων Τάξης και Ασφάλειας του Ηρακλείου, ενώ «βγαίνουν» και μυστικές περιπολίες που κυκλοφορούν από μπαρ σε μπαρ.

Με σύγχρονο εξοπλισμό παρακολούθησης και ενδοεπικοινωνίας ήταν εφοδιασμένοι ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων στα Μάλια της Κρήτης, ώστε να αποφεύγουν τις ατασθαλίες κατά τη διάρκεια των ελέγχων από την αστυνομία και την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων.

Αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ηρακλείου είχαν πληροφορίες ότι καταστηματάρχες της περιοχής είχαν ασυρμάτους συντονισμένους στη συχνότητα της αστυνομίας και γνώριζαν ανά πάσα στιγμή πότε θα γίνει έλεγχος στα μαγαζιά τους, ενώ με μοτορόλες ενημέρωναν και τους συναδέλφους τους. «Χοντρός», «μαύρος», «παππούς» και «καμπούρης» ήταν μερικά από τα ψευδώνυμα που είχαν δώσει στους ντόπιους αστυνομικούς, τους οποίους γνώριζαν με κλειστά μάτια, και όταν έβγαιναν για έλεγχο τα βράδια με συστήματα ενδοεπικοινωνίας έπεφτε «σύρμα» στους υπόλοιπους καταστηματάρχες που χαμήλωναν ξαφνικά την ένταση της μουσικής, έκοβαν αποδείξεις και γενικά μπάλωναν όπως-όπως τις παρανομίες τους.

Πριν από λίγες ημέρες οργανώθηκε επιχείρηση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου με προσωπικό από όλες σχεδόν τις υπηρεσίες και έγινε ταυτόχρονη έρευνα σε όλα τα καταστήματα στα Μάλια, ώστε να μην προλάβουν να ενημερωθούν οι καταστηματάρχες για την παρουσία της αστυνομίας και να αντιδράσουν. Σε τέσσερα καταστήματα η αστυνομική έρευνα ήταν άκρως αποκαλυπτική καθώς εντόπισαν ασυρμάτους συντονισμένους στη συχνότητα της αστυνομίας αλλά και μοτορόλες με τις οποίες ενημέρωναν τους συναδέλφους τους για την αστυνομική παρουσία ή την παρουσία των υπαλλήλων της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων. Συνολικά στη νυχτερινή εξόρμηση συνελήφθησαν 17 άτομα για διάφορες παραβάσεις και οδηγήθηκαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας στον εισαγγελέα. Οι αστυνομικές επιχειρήσεις, όπως ανέφερε στην «Espresso» αξιωματικός της αστυνομίας, θα συνεχιστούν με έντονους ρυθμούς και τις επόμενες ημέρες όχι μόνο στα Μάλια, αλλά και στη Χερσόνησο και στον Πλατανιά Χανίων, που θεωρούνται από τις κακόφημες περιοχές της Κρήτης με την έντονη παρουσία μεθυσμένων τουριστών και όλα τα επακόλουθα.

(Πηγή madata.gr)