Μικραίνει το χάσμα γενεών

Σάββατο 15 Αυγούστου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Πριν από 40 χρόνια οι συνήθεις λόγοι μετακόμισης των Αμερικανών νέων από τα σπίτια τους ήταν η μουσική που δε μπορούσαν να βάζουν δυνατά και η άποψη πως δεν μπορούν να εμπιστευτούν κάποιον άνω των 30. Σήμερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει κατά πολύ, όπως δείχνει έρευνα του Ερευνητικού Κέντρου Pew με αντικείμενο το χάσμα γενεών, τέσσερις δεκαετίες μετά το Woodstock και την επανάσταση της νεολαίας του 1960

Το Pew παρατήρησε πως άτομα κάτω των 30 θεωρούν ότι οι μεγαλύτεροι άνθρωποι έχουν πιο σωστές αξίες από ό,τι εκείνοι και κατηγορούν τους εαυτούς τους που δεν έχουν άλλα πρότυπα, αναφέρεται στην έρευνα.

Επίσης, οι συγγραφείς της έρευνας Πολ Τέιλορ και Ρίτσαρντ Μόριν σημειώνουν πως «μέσα στο σπίτι επικρατεί πλέον μία ειρηνευτική προσέγγιση μεταξύ γονέων και παιδιών». Μόνο το 10% των γονέων δήλωσαν πως έχουν σοβαρές διαφωνίες με τα παιδιά τους. Αντίθετα, σχεδόν διπλάσιο ποσοστό γονέων είπαν πως είχαν έντονες διαφωνίες με τους δικούς τους γονείς στην εφηβεία. Οι γονείς, επίσης, υποστήριξαν ότι περνούν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους από ό,τι έκαναν οι γονείς τους.

Ένα εντυπωσιακό σημείο της έρευνας, είναι το συμπέρασμα πως οι γενιές εμφανίζουν κοινά ενδιαφέροντα στη μουσική. Η ροκ μουσική και οι Μπιτλς βρίσκονται ψηλά στη λίστα των μουσικών προτιμήσεων κάθε γενιάς. Ωστόσο, μέχρι το Σαββατοκύριακο 15-16 Αυγούστου του 1969, οπότε και έγινε η συναυλία του Woodstock, η ροκ μουσική ήταν μία από τις μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ των γενεών, πράγμα που τώρα δεν ισχύει.

Το 1966, μία έρευνα συμπέρανε πως το 44% δεν άκουγε ροκ μουσική και μόνο το 4% την προτιμούσε. Σήμερα, θεωρείται το νούμερο 1 στον κόσμο και είναι το αγαπημένο είδος μουσικής κάθε ηλικίας, εκτός από τα άτομα άνω των 65 ετών, που επιλέγουν την κάντρι. Στην έρευνα του Pew, πρώτοι στη «μάχη» των συγκροτημάτων έρχονται οι Μπιτλς, που λατρεύονται από τη δεκαετία του '70 και ακολουθούν ο Τζόνι Κας, ο Μάκλ Τζάκσον, ο Έλβις Πρίσλεϊ και οι Ρόλινγκ Στόουνς.

Από την άλλη πλευρά, η χιπ-χοπ αποτελεί -προς το παρόν- τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ των γενεών. Είναι η δεύτερη αγαπημένη μουσική των νέων, ενώ βρίσκεται εκτός charts των ατόμων άνω των 50. Σήμερα, μόνο ένα τέταρτο των ερωτηθέντων βλέπει διαφορές μεταξύ των γενεών, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το 42% που πίστευε κάτι τέτοιο το 1992. Αντίθετα, τα δύο τρίτα θεωρούν πως δεν υπάρχουν τέτοιου είδους συγκρούσεις στις ημέρες μας.

Μεταξύ άλλων στην έρευνα αναφέρεται:

Το 55% των ερωτηθέντων εντοπίζει έντονες διαφορές μεταξύ των μεταναστών και των ομογενών Αμερικανών, το 47% μεταξύ φτωχών και πλουσίων, ενώ το 39% μεταξύ λευκών και «μαύρων». Το 73% υποστηρίζει ότι οι νέοι και οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι έχουν πολύ διαφορετική εικόνα της τεχνολογίας, το 69% βλέπει τέτοιες διαφορές σε μουσικές επιλογές, το 58% στην εργασιακή ηθική και το 54% σε ηθικές αξίες.

Το Κέντρο Pew ρώτησε 1.815 άτομα τηλεφωνικώς την περίοδο 20 Ιουλίου με 2 Αυγούστου. Η απόκλιση των αποτελεσμάτων ανέρχεται στις δύο ποσοστιαίες μονάδες.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AP