Κατάθλιψη και στρες χτυπούν τα υπέρβαρα παιδιά

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Από το νηπιαγωγείο αρχίζουν τα κοινωνικά προβλήματα των παιδιών με τα περίσσια κιλά αφού, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Αpplied Developmental Science», τα υπέρβαρα αισθάνονται πιο μοναχικά και αγχώδη από τους συνομηλίκους τους με φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος.

Τόσο τα αγόρια όσο και για τα κορίτσια που είναι υπέρβαρα από το νηπιαγωγείο μέχρι και την Γ΄ τάξη του Δημοτικού διακατέχονται από αισθήματα κατάθλιψης, άγχους και μοναχικότητας που επιδεινώνονται με το πέρασμα του χρόνου.

Η μελέτη έγινε σε 8.000 παιδιά που χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: όσα ήταν υπέρβαρα στο νηπιαγωγείο, στην Α΄ τάξη και την Γ΄ τάξη, στα παιδιά που ήταν υπέρβαρα μόνο στην Γ΄ τάξη και σε κείνα που δεν υπήρξαν ποτέ υπέρβαρα.

Η ερευνήτρια και οι συνεργάτες της μελέτησαν τις αντιλήψεις των δασκάλων για τα παιδιά στο νηπιαγωγείο, στην Α΄ και Γ΄ τάξη και επίσης τα ίδια τα παιδιά συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για την κατάστασή τους.

Οι δάσκαλοι βαθμολόγησαν τα κορίτσια που ήταν υπέρβαρα καθ΄ όλη τη διάρκεια της έρευνας όσο και εκείνα που ήταν στην Γ΄ τάξη διαπιστώνοντας ότι έχουν χειρότερες διαπροσωπικές ικανότητες από κορίτσια που δεν υπήρξαν ποτέ υπέρβαρα.

Επίσης παρατήρησαν ότι τα υπέρβαρα κορίτσια έχουν λιγότερο αυτοέλεγχο και οι διαφορές αυτές εντείνονται με το πέρασμα του χρόνου. Ωστόσο, η κατάσταση του βάρους των αγοριών δεν είχε καμιά επίδραση στο πώς ο δάσκαλος αντιλαμβανόταν τα κοινωνικά ή ατομικά τους χαρακτηριστικά.

Τα βαρύτερα αγόρια αντιμετωπίζονταν με λιγότερες επιθετικές συμπεριφορές εξωτερίκευσης από τα αγόρια με φυσιολογικό βάρος, ενώ το αντίθετο ίσχυε για τα κορίτσια.

Τα ίδια τα υπέρβαρα παιδιά πάντως πιστεύουν πως έχουν χειρότερες διαπροσωπικές ικανότητες, χαμηλότερη κοινωνική θέση και χειρότερες σχέσεις με τους συνομηλίκους τους.

Επίσης έχουν πιο συχνές συμπεριφορές εσωτερίκευσης, όπως κοινωνική απομόνωση ή κατάθλιψη.



Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία