Ο μπαμπάς και η μαμά δε μένουν πια μαζί

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Δυστυχώς, τα διαζύγια φαίνεται να έχουν πάρει την «ανιούσα» τα τελευταία χρόνια. Και λέμε δυστυχώς, γιατί, όπως και να είναι η κατάσταση, οι μοναδικοί που τελικά την «πληρώνουν» είναι τα παιδιά μας.

Τα ζευγάρια τα τελευταία χρόνια, λίγο με την πίεση της δουλειάς και το κυνήγι της καριέρας, λες και αυτή θα μας κάνει καλύτερους ανθρώπους, λίγο με τους καυγάδες για τα οικονομικά, που συνήθως ταλανίζουν τις νέες οικογένειες και τέλος με την παρουσία τρίτου στη σχέση του ζευγαριού, οδηγούνται στο διαζύγιο.

Το «ιδανικότερο» για ένα ζευγάρι που οδηγείται στο χωρισμό, είναι οι ενδεχόμενοι και αναπόφευκτοι καυγάδες να μη γίνονται παρουσία του παιδιού. Το παιδί σε όποια ηλικία και αν βρίσκεται αντιλαμβάνεται τα πάντα.


Όταν λοιπόν έρθει η στιγμή να ανακοινωθεί ο χωρισμός στο παιδί, παρόντες θα πρέπει να είναι και οι δύο γονείς, οι οποίοι οφείλουν να εξηγήσουν με ήρεμο τρόπο τους λόγους που οδήγησαν στην απόφασή τους αυτή. Θα πρέπει δηλαδή να υπάρχει συνεννόηση από πριν, για να μην υπάρξουν κι άλλα προβλήματα.

Έχει παρατηρηθεί ότι όσο πιο μικρό το παιδί τόσο δυσκολότερο είναι, γιατί στη μικρή ηλικία δεν υπάρχει η σωστή αντίληψη των καταστάσεων και το παιδί πολλές φορές θεωρεί ότι φταίει αυτό.

Το παιδί δε θα πρέπει να μπει στη διαδικασία δικαστηρίων και δικηγόρων, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ επώδυνο για την αθώα ψυχούλα του, που δεν μπορεί να τα εξηγήσει όλα αυτά.

Οι δύο πλευρές δε θα πρέπει να χρησιμοποιούν το παιδί ως «ταχυδρόμο». Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να κατηγορούμε την αντίδικη πλευρά στο παιδί και αυτό να τα μεταφέρει με τη σειρά του στην αντίπερα όχθη.

Το παιδί θα πρέπει να έχει μόνιμη βάση και να μην είναι με μια βαλίτσα στο χέρι, γιατί κάτι τέτοιο θα το κάνει να πιστέψει ότι δεν έχει κάποιο δικό του χώρο, που θα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει τον ελεύθερο χρόνο του.

Ο γονιός αυτός που παίρνει το παιδί τα σαββατοκύριακα και τις γιορτές στο δικό του σπίτι, θα πρέπει να είναι συνεπής στην ώρα του και στις προγραμματισμένες συναντήσεις τους, γιατί το παιδί ανυπομονεί να έρθει αυτή η ώρα και απογοητεύεται, όταν καθυστερεί.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδείξουν οι γονείς, όταν πρόκειται να ξαναπαντρευτούν και κάποιο νέο μέλος προστεθεί στην οικογένεια.

Θα πρέπει να το κουβεντιάσουμε με το παιδί και να του δώσουμε να καταλάβει ότι κανείς δεν πρόκειται να πάρει τη θέση που κατέχει αυτό στην καρδιά σας.

Πρέπει να υποδείξετε τεράστια υπομονή με το παιδί σας και να μη δυσαρεστηθείτε, όταν αυτό παρουσιάζει αρνητική συμπεριφορά, γιατί αυτή είναι αναμενόμενη.

Έφυγαν ανεπιστρεπτί οι εποχές των παππούδων, αλλά και των γονιών μας, που γιόρταζαν ασημένιες και χρυσές επετείους γάμων, χωρίς βέβαια να τα ισοπεδώνουμε όλα. Ας μη γελιόμαστε όμως... Οι άνθρωποι άλλαξαν και όχι οι εποχές... Οι εποχές ήταν, είναι και θα είναι τέσσερις...

πηγή