Εκτόξευση των γεννήσεων από γυναίκες ηλικίας 35 και άνω. Η καριέρα, σημαντική αιτία για την «καθυστέρηση»

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Εύη Σαλτού esaltou@dolnet.gr

«Ο ερχομός της Λήδας ήταν το μεγαλύτερο δώρο που θα μπορούσα να πάρω ποτέ, παρότι ένα παιδί αλλάζει τη ζωή σου, κυρίως όταν έχεις συνηθίσει να οργανώνεις μόνος τον χρόνο σου».

Στα 42 της η κ. Μαιρηλού Ανδριακοπούλου έφερε στον κόσμο την κόρη της. «Ήθελα να κάνω παιδί, αλλά όχι πριν από τα 30. Είχα μια καριέρα με την οποία ήθελα να ασχοληθώ. Είναι και η φύση της δουλειάς μου τέτοια που δεν θα μου επέτρεπε νωρίτερα να αφοσιωθώ σε ένα παιδί», λέει στα «ΝΕΑ» η 44χρονη δικηγόρος. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αποφάσισε πριν από περίπου πέντε χρόνια να αποκτήσει το πρώτο της παιδί. «Η αλήθεια είναι ότι άργησε κάποια χρόνια, αλλά αυτή η προσμονή έκανε διπλή τη χαρά μου».

Μαμά άνω των 35 ετών: Αυτό είναι, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το νέο μοντέλο μητέρας, που φαίνεται να ακολουθούν στις μέρες μας όλο και περισσότερες γυναίκες. Στατιστικά στοιχεία από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν ότι τη δεκαετία του 1970 το ποσοστό των εγκύων από 35 ετών και άνω ήταν γύρω στο 5%. Το 2000 άγγιξε το 20%, ενώ σήμερα κυμαίνεται μεταξύ 20% - 30%. Η Ελλάδα φυσικά δεν αποτελεί εξαίρεση.

Εκτόξευση
Υπολογίζεται ότι μία στις πέντε Ελληνίδες κάνει το πρώτο της παιδί μετά τα 35 της. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 2000 οι γεννήσεις παιδιών από γυναίκες ηλικίας 35- 39 ετών έφταναν τις 12.810,

ενώ το 2007 ο αριθμός εκτοξεύτηκε στις 18.731. Παράλληλα αυξήθηκε και το ποσοστό των γεννήσεων από γυναίκες 40- 44 ετών. Συγκεκριμένα, το 2000 οι γεννήσεις ήταν 2.511 και το 2007 3.515.

Η αλματώδης αύξηση των ποσοστών εύκολα εξηγείται, όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Μαιευτικής και Ιατρικής του Εμβρύου σε δύο βρετανικά πανεπιστήμια, το Κings College και το University College London, Κύπρος Νικολαΐδης. «Οι γυναίκες σήμερα σπουδάζουν και δίνουν έμφαση στην καριέρα τους, με αποτέλεσμα να καθυστερούν να τεκνοποιήσουν. Σε αντίθεση βέβαια με τις γυναίκες των προηγούμενων δεκαετιών, οι οποίες παντρεύονταν σε νεαρή ηλικία» λέει ο καθηγητής, ο οποίος είναι παράλληλα διευθυντής σε κέντρο ερευνών, με αντικείμενα έρευνας μεταξύ των άλλων το σύνδρομο Down, τις επεμβάσεις σε έμβρυα και την πρόβλεψη του πρόωρου τοκετού.

«Τα τελευταία δύο χρόνια σαφώς έχω θυσιάσει κάποιο κομμάτι της καριέρας μου, αρχίζοντας από το γεγονός ότι δουλεύω πολύ λιγότερες ώρες σε σχέση με την εποχή που ήμουν ελεύθερη. Μάλιστα τους πρώτους 10 μήνες, η καριέρα για μένα ήταν κάτι που είχα αφήσει εντελώς στην άκρη», λέει η κ. Ανδριακοπούλου. Προσθέτει μάλιστα ότι έως ένα βαθμό θεωρεί θετική εξέλιξη το γεγονός πως έγινε μητέρα σε ηλικία μεγαλύτερη από τον μέσο όρο, καθώς «ήμουν συνειδητοποιημένη για το τι θέλω και πότε το θέλω. Είχα ζήσει τη ζωή μου και πιστεύω ότι αυτό με βοηθά, αφού δεν μου λείπει για παράδειγμα η διασκέδαση».

Απαραίτητος ο καλός προγεννητικός έλεγχος

Η ΑΝΑΒΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ πολλών γυναικών, προκειμένου να κάνουν το πρώτο παιδί στα 35 συν, μπορεί να δημιουργήσει δυσκολίες και προβλήματα. Όπως εξηγεί ο διευθυντής του Στ΄ ΜαιευτικούΓυναικολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου» κ. Γιώργος Φαρμακίδης, η καθυστέρηση αυτή μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες σύλληψης λόγω ήπιων συνήθως διαταραχών στην ωορρηξία. «Αυτός είναι και ο λόγος που αρκετές καταφεύγουν σε μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής», συμπληρώνει.

Εκτός όμως από τη δυσκολία σύλληψης, οι γυναίκες αυτές έρχονται πιο συχνά - από τις νεώτερες μαμάδεςαντιμέτωπες με μία σειρά προβλημάτων υγείας. «Οι βασικοί κίνδυνοι για μια τέτοια εγκυμοσύνη αφορούν τόσο τη μητέρα όσο και το έμβρυο. Έτσι, όσο αυξάνεται η ηλικία της μητέρας αυξάνεται και η πιθανότητα το παιδί να έχει χρωματοσωμιακές ανωμαλίες, με κυριότερη το σύνδρομο Down ή να γεννήσει το παιδί πρόωρα και το νεογνό να είναι χαμηλού βάρους», επισημαίνει ο δρ Νικολαΐδης.

Ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Φαρμακίδης, οι μέλλουσες μαμάδες δεν θα πρέπει να ανησυχούν, καθώς τα προβλήματα προβλέπονται με καλό προγεννητικό έλεγχο από εξειδικευμένους ιατρούς. «Έτσι, πριν μείνει έγκυος μια γυναίκα θα πρέπει να κάνει καλό προγεννητικό έλεγχο για παθολογικά νοσήματα και θεραπεία αυτών. Οι υπέρηχοι για τη διάγνωση συγγενών ανωμαλιών και η αμνιοπαρακέντηση για τη διάγνωση χρωματοσωμιακών ανωμαλιών είναι απαραίτητα για μια ομαλή κύηση».


Φοβούνται μήπως δεν προλάβουν να δουν το παιδί τους να μεγαλώνει

ΠΩΣ ΘΑ ΜΕ ΒΛΕΠΕΙ το παίδι μου όταν μεγαλώσει; Όταν θα πηγαίνει στο δημοτικό εγώ θα είμαι 50 ετών, ενώ άλλες μαμάδες θα είναι γύρω στα 35. Άραγε θα προλάβω να δω το παιδί μου να μεγαλώνει; Τέτοια ερωτήματα απασχολούν όλο και περισσότερες γυναίκες που αποκτούν το πρώτο τους παιδί μετά τα 35 και πιο συγκεκριμένα όσες είναι κοντά ή λίγο μετά τα 40.

Όπως τονίζει η οικογενειακή σύμβουλος κ. Έφη Σαρηγιαννίδου, τις μητέρες αυτές πολλές φορές τις κυριεύει ο φόβος του χρόνου, «ότι δηλαδή δεν θα προλάβουν να ζήσουν πολλά με το παιδί. Παράλληλα όμως αγχώνονται για το πώς τις βλέπουν τα ίδια τα παιδιά ή οι άνθρωποι γύρω τους».

Συμπληρώνει δε, ότι υπάρχει τρόπος να ξεπεράσουν αυτούς τους φόβους. Το πιο βασικό, όπως λένε οι ειδικοί, είναι να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους. «Ο τρόπος που βλέπουμε τον εαυτό μας καθορίζει και τη συμπεριφορά μας. Άλλωστε, θα πρέπει να έχουν υπ΄ όψιν τους ότι εάν ζει κανείς με το μέλλον, χάνει το παρόν. Θα πρέπει λοιπόν να τα έχουν καλά με τον εαυτό τους και κατ΄ επέκταση με την ηλικία τους».

πηγή