H «μουσική της καρδιάς» σώζει ζωές

Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Σύμφωνα με μελέτη Ιταλών ερευνητών, όταν κανείς ακούει το σωστό είδος μουσικής μπορεί να ελαττώσει τους καρδιακούς του χτύπους καθώς και την αρτηριακή του πίεση.

Μουσικά ακούσματα όπως αυτό του Nessun Dorma του Πουτσίνι, το οποίο είναι γεμάτο σταδιακές αυξήσεις και μειώσεις της έντασης (crescendos και diminuendos), θα μπορούσαν να συμβάλουν ακόμα και στην αποκατάσταση ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σε αρκετά νοσοκομεία, χρησιμοποιείται ήδη η μουσική ως θεραπευτικό μέτρο για πολλούς ασθενείς. Είναι μια φθηνή και εύκολη θεραπεία, η οποία έχει εμφανίσει θετικά σωματικά και ψυχικά στοιχεία.

Η μουσική που έχει γρήγορο και έντονο ρυθμό, αυξάνει τον αναπνευστικό και καρδιακό παλμό καθώς και την αρτηριακή πίεση, ενώ αντιστρόφως ανάλογα λειτουργεί στο σώμα ένα πιο ήπιο μουσικό άκουσμα.

Ο Δρ Luciano Bernardi και οι συνεργάτες του, από το πανεπιστήμιο της Παβίας στην Ιταλία, ζήτησαν από 24 εθελοντές, οι οποίοι δεν παρουσίαζαν προβλήματα υγείας, να ακούσουν 5 κομμάτια κλασσικής μουσικής. Οι μουσικές συνθέσεις που διάλεξαν οι επιστήμονες συμπεριλάμβαναν την Ενάτη συμφωνία του Μπετόβεν, μια άρια του Πουτσίνι, την καντάτα αριθ. 169 του Μπαχ, το «Va Pensiero» από Ναμπούκο καθώς και το «Libiam nei lieti calici» από την Τραβιάτα.

Για κάθε αύξηση του μουσικού τόνου, οι ερευνητές παρατηρούσαν συρρίκνωση των αιμοφόρων αγγείων κάτω από το δέρμα, άνοδο της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού παλμού, αλλά και αύξηση του αναπνευστικού ρυθμού. Αντιθέτως, όταν υπήρχε μείωση στον μουσικό τόνο, ο οργανισμός χαλάρωνε με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται ο καρδιακός ρυθμός αλλά να μειώνεται και η αρτηριακή πίεση. Οι ερευνητές έκαναν μετρήσεις στους εθελοντές, με διάφορους συνδυασμούς μουσικής καθώς και χωρίς αυτήν.

Τα αποτελέσματα οδήγησαν στο συμπέρασμα πως η μουσική που εναλλάσσεται, από αργή σε γρήγορη και το αντίθετο, είναι εκείνη η οποία φαίνεται να επιδρά καλύτερα στην καρδιακή κυκλοφορία. Οι άριες του Βέρντι, για παράδειγμα, φαίνεται να συγχρονίζονται απόλυτα με τον καρδιακό ρυθμό.

Ο Δρ Bernadi είπε πως «Η μουσική δημιουργεί μια συνεχή, δυναμική, αλλαγή στο καρδιαγγειακό σύστημα. Τα ευρήματα αυτά μας βοηθούν στο να καταλάβουμε τον τρόπο με τον οποίο η μουσική μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν επικουρικό φάρμακο.»

Ήδη στους χώρους που έχει χρησιμοποιηθεί αυτή η μέθοδος, έχουν βοηθηθεί πολλοί άνθρωποι με προβλήματα καρδιακής προσβολής αλλά και εγκεφαλικού. Βέβαια είναι πολύ σημαντικό να προσαρμόζεται στον κάθε ασθενή ξεχωριστά το είδος της μουσικής που θα χρησιμοποιείται για αυτό τον σκοπό, διότι δεν εκτιμούν όλοι το ίδιο είδος μουσικής.


capitalhealth.gr