Γιατί τελικά το πρόχειρο φαγητό είναι εθιστικό;

Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Σύμφωνα με τον επικεφαλή της Αμερικανικής υπηρεσίας ελέγχου τροφίμων, τα σνακ, τα δημητριακά και τα έτοιμα γεύματα μπορούν να ενεργοποιήσουν τον εγκέφαλο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το κάνει και ο καπνός.

Ο καθηγητής Κέσλερ, ισχυρίζεται ότι οι κατασκευαστές τροφίμων έχουν δημιουργήσει τέτοιους συνδυασμούς λιπαρών, ζάχαρης και άλατος, ώστε τα προϊόντα τους να είναι τόσο νόστιμα που να μην μπορούν οι αγοραστές να σταματήσουν τη βρώση τους ακόμα και όταν έχουν χορτάσει. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι κατασκευαστές προσπαθούν να δημιουργήσουν μια «τεχνητή ευτυχία» κατά την κατανάλωση των προϊόντων τους, αφήνοντάς τους όμως στο τέλος ακόμη πιο πεινασμένους.

Είναι πλέον καιρός να σταματήσουμε να κατηγορούμε τους υπέρβαρους και τους παχύσαρκους», λέει. «Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι έχουμε δημιουργήσει έναν κόσμο όπου τα τρόφιμα είναι σε αφθονία και πάντα διαθέσιμα. Για εκατομμύρια ανθρώπους είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να αντισταθούν σε αυτή την πληθώρα τροφής».

Σε βιβλίο που κυκλοφορεί στα καταστήματα της Αμερικής, καταγράφονται οι συνδυασμοί των λιπαρών, της ζάχαρης και του άλατος που έχουν χρησιμοποιηθεί από κάποιες κατασκευάστριες εταιρείες τροφίμων. Για παράδειγμα η έτοιμη σάλτσα τομάτας (κέτσαπ) και η λευκή σοκολάτα συγκεκριμένης μάρκας, αναφέρονται ως παραδείγματα υψηλής συγκέντρωσης βλαβερών και εθιστικών για τον οργανισμό υλικών.

Τέλος ο καθηγητής Κέσλερ αναφέρει ότι «Ο σωστός συνδυασμός γεύσεων, ενεργοποιεί μεγαλύτερο αριθμό νευρώνων, οδηγώντας στην υπερφαγία. Το αίσθημα της πείνας γίνεται πιο ισχυρό, ενεργοποιώντας τον μηχανισμό αναζήτησης τροφής. Όταν στα τρόφιμα προστίθενται συστατικά όπως είναι η ζάχαρη, το αλάτι και τα λιπαρά, αυτά γίνονται πιο νόστιμα και ελκυστικά, αφού δημιουργούν το ψευδές αίσθημα της ευτυχίας, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να μην μπορεί να αντισταθεί σε αυτά.»

πηγή