Αποχαιρετήστε οριστικά τους καλοκαιρινούς ιπτάμενους «εισβολείς» με εντομοαπωθητικά βγαλμένα από τη φύση.

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Κουνούπια, μύγες, μυρμήγκια, μέλισσες: κλασικοί -συνήθως άκακοι μεν, ενοχλητικοί δε- καλοκαιρινοί επισκέπτες, οι οποίοι τείνουν -κάθε χρόνο- να μετατρέψουν τις διακοπές σου σε έναν αδιάκοπο αγώνα εξόντωσής τους. Αν νομίζεις ότι το μοναδικό σου όπλο είναι τα εντομοαπωθητικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο (τα οποία γεγονός είναι ότι όχι μόνο υπόσχονται να τα αφανίσουν, αλλά και το καταφέρνουν), έχουμε να σου κάνουμε μια ακόμα πρόταση: μπορείς να τα καταφέρεις και με πιο εναλλακτικούς τρόπους. Η φύση μπορεί να σου προσφέρει μια πληθώρα εντομοαπωθητικών και μάλιστα τόσο αθώων, που τα βάζουμε ακόμα και στο πιάτο μας... Να σου δώσουμε μερικά παραδείγματα;

Τα κουνούπια
Σε αφήνουν άγρυπνη από τον ενοχλητικό ήχο τους και την εκνευριστική φαγούρα σου. Αυτά τα μικροσκοπικά ζωύφια σε τσιμπούν χωρίς έλεος. Πώς θα απαλλαγείς;
Η λεβάντα
Το άρωμά της θα σε προστατέψει από τα τσιμπήματα. Άλειψε το σώμα σου με έλαιο λεβάντας και... μείνε ήσυχη για αρκετές ώρες.
Εναλλακτικά
Άναψε κεριά. Και πιο συγκεκριμένα, σιτρονέλας. Αποτελεί ένα από πιο συνηθισμένα και αποτελεσματικά όπλα.
Φτιάξε ατμόσφαιρα. Ρίξε σε μια συσκευή διάχυσης αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου. Θα τα κρατήσει μακριά για περίπου 2 ώρες.
Κάψε δενδρολίβανο. Άδειασε μερικά αποξηραμένα φύλλα σε ένα γυάλινο τασάκι και... βάλ' τους φωτιά. Το άρωμα θα διώξει τα κουνούπια.

Οι μύγες
Έρχονται απρόσκλητες και στρογγυλοκάθονται στο τραπέζι, τα τζάμια, πάνω μας... Πώς μπορείς να τις εξοντώσεις;
Η δάφνη
Γέμισε ένα πουγκί από τούλι με μερικά φύλλα δάφνης και κρέμασέ το κοντά στις πόρτες και τα παράθυρα. Το άρωμά της λειτουργεί σαν φυσικό εντομοαπωθητικό.
Εναλλακτικά
Τρίψε μέντα: Το συγκεκριμένο αρωματικό επίσης μπορεί να απομακρύνει τις μύγες, ενώ παράλληλα θα αρωματίσει ευχάριστα το χώρο σου. Τρίψε μερικά φύλλα ξερής μέντας και βάλ' τα μέσα σε πουγκάκια που θα έχεις φτιάξει από τούλι. Κρέμασέ τα στο σπίτι.
Αρωμάτισε με ευκάλυπτο: Ρίξε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου πάνω σε ένα ύφασμα (π.χ. στις κουρτίνες). Το άρωμά του θα αποθαρρύνει τους εισβολείς.

Τα μυρμήγκια
Παρόλο που είναι εντελώς άκακα, παραμένουν ανεπιθύμητα και ενοχλητικά. Πώς θα τα «χτυπήσεις»;
Το πορτοκάλι
Αλλά όχι σκέτο. Κάρφωσε στη φλούδα του μερικά αρωματικά γαρίφαλα. Έπειτα, τύλιξέ το με ένα τούλι και τοποθέτησέ το σε στρατηγικά σημεία, όπου δηλαδή έχεις εντοπίσει τα σημεία εισβολής.
Εναλλακτικά
Βάλε αγγούρι. Τοποθέτησε μερικές φλούδες στα ανοίγματα, από όπου μπορούν να εισχωρήσουν οι ανεπιθύμητοι επισκέπτες.
Στήσε τους παγίδα. Ρίξε σαπουνόνερο κατά μήκος της διαδρομής που ακολουθούν. Ξέπλυνε καλά και στήσε σε δύο-τρία σημεία «οδοφράγματα» με μαγειρική σόδα ή πιπέρι. Εναλλακτικά, γέμισε ένα δοχείο ψεκασμού με σαπουνόνερο και ρίξε απευθείας πάνω τους.

Οι σφήκες και οι μέλισσες
Λιγότερα άκακοι από τους υπόλοιπους, αλλά εξίσου ενοχλητικοί, αυτοί οι «εισβολείς» απαιτούν άμεση και δραστική αντιμετώπιση!
Ο καφές
Άδειασε ελληνικό καφέ σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο, το οποίο θα τοποθετήσεις σε ένα γυάλινο τασάκι και... βάλ' του φωτιά. Το άρωμα που θα αναδυθεί θα διώξει τις σφήκες και τις μέλισσες.
Εναλλακτικά
Φτιάξε παγίδες: Βάλε σε μπουκάλια κομματάκια από κρέας ή ψάρι ή ρίξε λίγη πορτοκαλάδα. Τόσο οι σφήκες όσο και οι μέλισσες έλκονται από τη μυρωδιά κι εγκλωβίζονται στο μπουκάλι. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις από εκεί και πέρα είναι να... κλείσεις το καπάκι. Μ' αυτό τον τρόπο θα καταφέρεις να τις εξολοθρεύσεις άμεσα (και σίγουρα!).

(Πηγή)