Παιδιά και ηλιοπροστασία

Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Η αύξηση της υπεριώδους ακτινοβολίας τα τελευταία χρόνια, η οποία οφείλεται βασικώς στη μείωση της στιβάδας του όζοντος, προκαλεί ευκολότερα εγκαύματα, κυρίως στα μικρά παιδιά. Επομένως απαιτείται η προφύλαξή τους, κι αυτό όχι μόνον όταν βρίσκονται στη θάλασσα, αλλά ακόμη και έξω από το σπίτι. Ποια μέτρα ενδείκνυνται για τις περιπτώσεις αυτές;

Ο ήλιος εκπέμπει ένα ευρύ φάσμα ακτίνων. Στη Γη φτάνουν οι υπεριώδεις ακτίνες UV-Α και UV-Β. Τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε σημαντικά η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία που φτάνει στη Γη. Αυτό οφείλεται στη μείωση της στιβάδας του όζοντος της ατμόσφαιρας. Η υπέρμετρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί στο δέρμα παρενέργειες. Οι ακτίνες UV-Β μπορεί να προκαλέσουν άμεσα έγκαυμα και αργότερα καρκίνο του δέρματος, ενώ οι ακτίνες UV-Α πρόωρη γήρανση του δέρματος και καρκίνο (επιθηλιώματα και μελανώματα).

Φαίνεται ότι η εμφάνιση μελανώματος σχετίζεται με τον αριθμό των ηλιακών εγκαυμάτων που έχει υποστεί κάποιος στην παιδική ηλικία. Επομένως, η ηλιοπροφύλαξη πρέπει να αρχίζει από τη βρεφική ηλικία.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται:

*Τα ανοιχτόχρωμα άτομα που καίγονται εύκολα και μαυρίζουν δύσκολα.

*Τα άτομα που έχουν πολλές μαύρες ελιές στο δέρμα τους.

*Ατομα με στενό συγγενή με μελάνωμα.

Η σκιά δεν προφυλάσσει

Η σκιά δεν προφυλάσσει πάντα από τον ήλιο, γιατί σε ορισμένες επιφάνειες η ακτινοβολία αντανακλά, π.χ. στην άμμο αντανακλά σε ποσοστό 17-25%. Η ηλιακή ακτινοβολία φτάνει στη Γη, σε μικρότερο ποσοστό, και όταν υπάρχει συννεφιά. Ακόμα και όταν ένα άτομο είναι μέσα στη θάλασσα, δεν προστατεύεται. Το ίδιο ισχύει και όταν είμαστε μέσα σ' ένα αυτοκίνητο.

Εκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία δεν έχουμε μόνο στη θάλασσα, αλλά σε οποιαδήποτε δραστηριότητα του παιδιού έξω από το σπίτι. Η ηλιοφάνεια στη χώρα μας διαρκεί πολλούς μήνες, από Μάρτιο έως Οκτώβριο.

Επομένως τα μέτρα προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία πρέπει να ξεκινούν νωρίς, και όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.

*Η επάλειψη με αντηλιακή κρέμα γίνεται μισή ώρα πριν από την έκθεση στον ήλιο (για οποιαδήποτε δραστηριότητα, και όχι μόνο όταν πρόκειται για κολύμπι) και επαναλαμβάνεται κάθε 2-3 ώρες.

*Οταν το παιδί μπαινοβγαίνει στη θάλασσα ή είναι ιδρωμένο, η επάλειψη πρέπει να γίνεται συχνότερα.

*Για τα παιδιά χρησιμοποιούμε αντηλιακές κρέμες με φυσικά φίλτρα απορρόφησης της ακτινοβολίας με δείκτες προστασίας 20-25.

*Σε βρέφη κάτω των 6 μηνών δεν συνιστώνται αντηλιακές κρέμες. Προτείνεται η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο.

*Τα παιδιά πρέπει να φορούν πάντα καπέλο και τα ρούχα τους να είναι άνετα και ανοιχτόχρωμα (π.χ. άσπρο, μπεζ).

Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δώσουμε και στα μάτια των παιδιών, ακόμα και των πολύ μικρών σε ηλικία.

*Χρησιμοποιούμε γυαλιά ηλίου που είναι εγγυημένα απορροφητικά.

*Καπέλο πλατύγυρο.

Τέλος, παρά τα μέτρα προφύλαξης που αναφέραμε, οι δραστηριότητες των παιδιών έξω από το σπίτι (παιχνίδι - θάλασσα) θα πρέπει να περιορίζονται τις πρωινές ή τις απογευματινές ώρες και όχι τις μεσημεριανές, 11.00 - 16.00, που η ηλιακή ακτινοβολία είναι ιδιαίτερα έντονη.

πηγή enet.gr