Ο θηλασμός προστατεύει την μητέρα από καρδιαγγειακά νοσήματα

Κυριακή, 22 Μαΐου 2011

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Οι γυναίκες που θηλάζουν τα παιδιά τους μπορεί να μειώνουν τον ατομικό τους κίνδυνο εμφράγματος, καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Obstetrics and Gynecology.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ έδειξε ότι οι γυναίκες που θηλάζουν για περισσότερο από έναν χρόνο έχουν 10% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τις προαναφερόμενες παθήσεις, συγκριτικά με γυναίκες που δεν έχουν θηλάσει ποτέ.

Ακόμη και ο θηλασμός για έναν μήνα μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη, υπέρτασης και υπερχοληστερολαιμίας.

Η μελέτη έγινε σε δείγμα 140.000 μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών. Κατά μέσο όρο, είχαν περάσει 35 χρόνια από τον τελευταίο θηλασμό, γεγονός που δείχνει τη διάρκεια των ωφέλιμων επιδράσεων του.

Εκτός από τη μείωση των καρδιακών προβλημάτων, ο θηλασμός για περισσότερο από 12 μήνες μειώνει τον κίνδυνο υπέρτασης κατά 12% και διαβήτη και υπερχοληστερολαιμίας κατά 20%.

Έχει ήδη διαπιστωθεί ότι ο θηλασμός μπορεί να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο δια της μείωσης των αποθεμάτων λίπους στον οργανισμό.

Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η επίδραση είναι πιο περίπλοκη, με την έκκριση ορμονών που διεγείρονται από τον θηλασμό να παίζουν σημαντικό ρόλο.

Εξάλλου είναι γνωστό ότι ο θηλασμός παίζει σημαντικό ρόλο για την υγεία των βρεφών αλλά και της μητέρας και στον τρόπο που αναρρώνει το σώμα της από την εγκυμοσύνη.

Όταν αυτή η διαδικασία διακόπτεται οι γυναίκες είναι πιθανότερο να έχουν κάποια προβλήματα υγείας περιλαμβανομένων των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Πηγή