Χάνει τον ύπνο του ένας στους πέντε Έλληνες

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

«Το πρόβλημα των διαταραχών στον ύπνο είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Οι επιπτώσεις έχουν σοβαρότατες συνέπειες στη ζωή του ανθρώπου, με άμεσο αντίκτυπο στο κοινωνικό σύνολο», ανέφερε σήμερα στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών (ΙΕΑ), καθηγητής Αθανάσιος Σκουτέλης, με αφορμή το 37ο ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο της Εταιρείας.
Η πιο συχνή διαταραχή είναι η αϋπνία, με το 14% του πληθυσμού να αντιμετωπίζει χρόνιο πρόβλημα, ενώ ακολουθεί το σύνδρομο άπνοιας -υπόπνοιας που ταλαιπωρεί το 4% των ανδρών και το 2% των γυναικών.
Οι επιπτώσεις των προβλημάτων ύπνου είναι κρίσιμες αφού συνδέονται άμεσα με τα τροχαία ατυχήματα. Χαρακτηριστικά το 60% των ανθρώπων με άπνοια παρουσιάζει υπνηλία στην οδήγηση και το 15% έχει εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα.
Υπεύθυνη για την αϋπνία θεωρείται η ανατροπή των φυσιολογικών ρυθμών ζωής, που έχει οδηγήσει σε ένα παγκόσμιο “χρέος ύπνου” όπως αναφέρουν οι ειδικοί, με το σύνολο του πληθυσμού να κοιμάται  μιάμιση ώρα λιγότερο από ότι πριν έναν αιώνα, με επιπτώσεις και στη δημόσια υγεία.   
Ταυτόχρονα το 2009, με την κλιμάκωση της οικονομικής κρίσης στις ΗΠΑ, παρατηρήθηκε αύξηση κατά 30% των επισκέψεων σε γιατρούς, για αϋπνία. Τα πρώτα στοιχεία μάλιστα δείχνουν ότι αντίστοιχο φαινόμενο παρατηρείται στην Ελλάδα, κυρίως από ανέργους ηλικίας 35 με 55 χρόνων.

enet.gr