Τέσσερις παράγοντες προβλέπουν τον μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο κίνδυνο εμφράγματος

Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Βοστόνη: Αν είστε υπέρβαροι, καπνίζετε ή πάσχετε από διαβήτη ή υπέρταση, τότε έχετε τέσσερις επιστημονικά αναγνωρισμένους παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση εμφράγματος, καθώς αυξάνουν σημαντικά το μέγεθος της αριστερής κοιλίας της καρδιάς, προάγγελος της καρδιακής ανεπάρκειας.

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Circulation της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιολογίας και οι τέσσερις παράγοντες συσχετίζονται άμεσα με τον μεγαλύτερο μέγεθος της αριστερής καρδιακής κοιλίας τόσο μεσοπρόθεσμα (εντός τετραετίας) όσο και μακροπρόθεσμα (16 χρόνια) τουλάχιστον στο δείγμα των 4.217 ατόμων που εξετάστηκαν από τους ερευνητές του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστόνης.

Η αριστερή κοιλιακή μάζα έχει σχετιστεί σε πολλαπλές μελέτες με τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου, περιλαμβανομένου του κινδύνου εκδήλωσης καρδιακής ανεπάρκειας, όπως εξηγεί ο επικεφαλής των επιστημόνων Δρ Ραματσαντραν Βασαν.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία από την μελέτη Framingham Heart Study και εντόπισαν τους τέσσερις παράγοντες που προάγουν την μεγάλη καρδιακή μάζα κατά την διάρκεια της ενήλικης ζωής του ατόμου. Οι παράγοντες αυτοί μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα μέσω προληπτικών μεθόδων και επομένως να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας.

Η συμβουλή των ιατρών για την μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου είναι απλή: γυμναστική, ισορροπημένη διατροφή και αποχή από το κάπνισμα.

Μάλιστα οι πάσχοντες από διαβήτη συμβουλεύονται επιπλέον να γυμνάζονται με μέτρια ένταση τουλάχιστον δυόμισι ώρες την εβδομάδα ή μιάμιση ώρα την εβδομάδα αλλά έντονα κυρίως με ασκήσεις αεροβικής συνδυαστικά με άρση βαρών, ώστε να μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Οι ερευνητές στα πλαίσια της παρούσας μελέτης κατέγραψαν την επίδραση των παραγόντων κινδύνου στην αριστερή κοιλιακή μάζα αναλύοντας μακροπρόθεσμα στοιχεία από το τμήμα Framingham Offspring Study. Οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο 45 ετών στην αρχή και το 53% ήταν γυναίκες. Στην μελέτη είχαν εγγραφεί παιδιά των συμμετεχόντων στην αρχική Framingham Heart Study, που είχε ξεκινήσει το 1948.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τα στοιχεία που είχαν συλλέξει από την αρχική μελέτη την δεκαετία του 1970 και από τις επαναληπτικές εξετάσεις που είχαν γίνει ανά τετραετία μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1990 και εκτίμησαν τις μεσοπρόθεσμες σχέσεις της αριστερής κοιλιακής μάζας σε δείγμα 2.605 ατόμων.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: χαμηλού, μετρίου και υψηλού αριθμού παραγόντων κινδύνου. Η υπέρταση, το περιττό σωματικό βάρος, το κάπνισμα και ο διαβήτης συσχετίζονταν εντονότερα με την μεγαλύτερη κοιλιακή μάζα. Η ηλικία και το φύλο σχετίζονταν επίσης με την πυκνότητα του καρδιακού μυ.

Τα άτομα με λιγότερους παράγοντες κινδύνου δεν είχαν σχεδόν καμιά αύξηση στην μάζα της αριστερής κοιλίας με την πάροδο της ηλικίας. Τα άτομα που είχαν περισσότερους παράγοντες κινδύνου είχαν εντονότερη αύξηση της μάζας της αριστερής κοιλίας με την πάροδο των ετών.

Σε άρθρο του Circulation ο Δρ Βασαν περιγράφει έναν απλό «υπολογισμό» που σχεδίασε με τους συνεργάτες του για να προβλέπει τον 30ετή κίνδυνο ενός ενηλίκου να αποβιώσει λόγω στεφανιαίου ή εγκεφαλο-αγγειακού επεισοδίου ή να υποστεί μη μοιραίο έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από τους 4.506 συμμετέχοντες στην Framingham Offspring Study (το 51,8% ήταν γυναίκες, κατά μέσο όρο 36 ετών) για σοβαρά επεισόδια καρδιαγγειακής νόσου (στεφανιαία νόσο, έμφραγμα, μοιραίο και μη μοιραίο εγκεφαλικό επεισόδιο). Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν ελεύθεροι καρδιακού νοσήματος και καρκίνου κατά την πρώτη τους ιατρική εξέταση το 1971. Ο μέσος χρόνος παρακολούθησης ήταν 32 ετών.

Κατά την 16ετη ανάλυση, οι γυναίκες είχαν μεγαλύτερο και πιο απότομο ρυθμό αύξησης της μάζας της αριστερής κοιλίας καθώς μεγάλωναν συγκριτικά με τους άνδρες, κάτι που δεν καταγράφηκε στην μεσοπρόθεσμη ανάλυση.

Τα άτομα με διαβήτη, ειδικά οι γυναίκες, είχαν πιο απότομη αύξηση στην πυκνότητα του καρδιακού μυ με την πάροδο του χρόνου, ακόμη και μετά τον συνυπολογισμό και άλλων παραγόντων κινδύνου.

Οι γυναίκες που ήταν αρχικά ελεύθερες καρδιαγγειακού νοσήματος είχαν κατά μέσο όρο 7,6% 30ετή κίνδυνο να υποστούν σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο, μετά τον συνυπολογισμό και άλλων αιτίων θανάτου, όπως ο καρκίνος και τα ατυχήματα.

Οι άνδρες που ήταν αρχικά ελεύθεροι καρδιαγγειακών παθήσεων είχαν κατά μέσο όρο 13,8% 30ετή κίνδυνο σοβαρού καρδιαγγειακού επεισοδίου μετά την προσαρμογή και σε άλλους παράγοντες κινδύνου.

Το περιττό βάρος, όπως υπολογίστηκε από τον Δείκτη Μάζας Σώματος ήταν στατιστικά μη σημαντικός παράγοντας πρόγνωσης καρδιαγγειακών επεισοδίων στην μεσοπρόθεσμη περίοδο παρατήρησης αλλά έγινε σημαντικός στην 30ετία.

Ο διαδραστικός «υπολογιστής» θα δώσει την δυνατότητα στους ιατρούς να εισάγουν τα στοιχεία του ασθενή και να δουν τον 30ετη κίνδυνο. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι έτσι θα αυξηθεί η συνειδητότητα των νεαρών ατόμων που ενώ έχουν χαμηλό 10ετή κίνδυνο, αυτός αυξάνεται μακροπρόθεσμα και τελικά να λάβουν προληπτικά μέτρα για την εξομάλυνση των παραγόντων κινδύνου.

Για παράδειγμα μια γυναίκα 25 ετών που καπνίζει και έχει υπέρταση και υψηλού κινδύνου επίπεδα χοληστερόλης έχει 1,4% κίνδυνο να υποστεί σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο σε ηλικία 35 ετών αλλά το ποσοστό ανέρχεται στο 12% όταν πλέον είναι 55 ετών.

health.in.gr