Το μορφωτικό επίπεδο των γονέων προβλέπει τον δείκτη ευφυΐας των πρόωρων βρεφών

Σάββατο, 27 Ιουνίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Νέα Υόρκη: Για τα πρόωρα νεογνά, η ύπαρξη μορφωμένων γονέων είναι επιβοηθητική όταν πρόκειται για τον μελλοντικό δείκτη ευφυΐας τους, σύμφωνα με νέα ολλανδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Disease in Childhood-Fetal and Neonatal Edition.

Ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Εράσμους στο Ρότερνταμ κατέγραψαν τη νοημοσύνη 596 ατόμων, 19 ετών, που ζύγιζαν λιγότερο από 1.500 γραμμάρια όταν γεννήθηκαν ή που είχαν γεννηθεί στις 32 εβδομάδες κυοφορίας.

Συνολικά, ο μέσος δείκτης ευφυΐας της ομάδας ήταν 97,8, μόνο 2,2 μονάδες κάτω από τον δείκτη νοημοσύνης του γενικού ολλανδικού πληθυσμού. Ωστόσο, συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό, διπλάσιος αριθμός των νεαρών ενηλίκων της συγκεκριμένης ομάδας είχε πτωχή μόρφωση και τρεις φορές περισσότεροι δεν εργάζονταν ή δεν πήγαιναν σχολείο.

Με μια εβδομάδα αύξηση της ηλικίας κυοφορίας, ο δείκτης νοημοσύνης αυξανόταν κατά 1,3 μονάδες. Ομοίως, καθώς αυξανόταν το βάρος γέννησης κατά μια μονάδα πάνω από το μέσο όρο, ο δείκτης ευφυΐας αυξανόταν κατά 2,6 μονάδες. Ωστόσο, μια μητέρα άνω των 25 ετών και το άρρεν φύλο σχετίζονταν επίσης με υψηλότερο δείκτης ευφυΐας.

Αλλά και πάλι, η επίδραση όλων αυτών των παραγόντων εξασθενούσε συγκριτικά με το μορφωτικό επίπεδο των γονέων. Τα άτομα που είχαν γεννηθεί από πολύ μορφωμένους γονείς είχαν δείκτη νοημοσύνης που ήταν 14,2 μονάδες, κατά μέσο όρο, υψηλότερος απ' αυτόν των συνομηλίκων τους που είχαν γεννηθεί από λιγότερο καλλιεργημένους γονείς.

health.in.gr