Γιατί τα παιδιά λένε πάντα «Όχι»;

Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Αν έχετε βαρεθεί να ακούτε τη λέξη «Όχι» τότε μάθετε ότι δεν είστε οι μόνοι γονείς που περνούν αυτό το καθημερινό…μαρτύριο.

Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, οι γονείς λαμβάνουν το «Όχι» από τα 2χρονα και 3χρονα παιδιά 1 στις 4 περιπτώσεις! Γιατί λοιπόν συμβαίνει αυτό, και πως μπορείτε να εξομαλύνετε την καθημερινή επικοινωνία με τα παιδιά σας;

ΟΧΙ!
Τα παιδιά στην ηλικία των 2-3 ετών αρχίζουν και επαναλαμβάνουν τη λέξη «όχι» προσπαθώντας να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση- για να δουν μέχρι που «περνάει το δικό τους» απέναντι στην εξουσία των γονιών. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να συμβαίνει αυτό, μιας και τα παιδιά σε αυτή την ηλικία βλέπουν τον κόσμο σαν ένα μεγάλο μέρος στο οποίο δεν έχουν κανέναν έλεγχο. Έτσι, το μοναδικό που μπορούν να κάνουν, είναι να ασκήσουν έναν είδους έλεγχο απέναντι στους γονείς τους.

Ωστόσο, αυτή η συνεχής άρνηση φέρνει αρκετές φορές τους γονείς σε αδιέξοδο, σπρώχνοντάς τους ενδεχομένως στο να γίνονται ακόμα πιο αυστηροί, προσπαθώντας να επανακτήσουν την εξουσία. Δυστυχώς, όσο πιο αυστηροί και απόλυτοι γίνονται οι γονείς, δηλαδή όσα περισσότερα όχι λένε, τόσο περισσότερα όχι θα λάβουν.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ;
«Μην πας στα βαθιά», «μην κάθεσαι όρθιος στο τραπέζι», «μη βγαίνεις έξω χωρίς μπουφάν».

Όταν κάθε μας πρόταση ξεκινά με κάτι τόσο αρνητικό και προστακτικό τότε ακόμα και σε μεγαλύτερες ηλικίες η πρώτη αντίδραση θα είναι βεβαίως ένα μεγάλο «Όχι». Σε ποιόν αρέσει άλλωστε τέτοιου είδους πειθαρχεία;


Συνέχεια εδώ ...