Αύριο η ανακοίνωση των βαθμών

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Η αντίστροφη μέτρηση για τους περίπου 91.000 υποψηφίους των Γενικών Λυκείων και των Επαγγελματικών Λυκείων που διεκδικούν μία από τις 69.586 θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, άρχισε. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας οι βαθμοί των υποψηφίων θα αναρτηθούν σε όλα τα λύκεια της χώρας αύριο Παρασκευή 19 Ιουνίου. Φέτος, η ανακοίνωση θα είναι νωρίτερα από κάθε άλλη φορά με το ισχύον σύστημα.

Με βάση τις έως τώρα πληροφορίες από τη διόρθωση των γραπτών προκύπτει ότι...περισσότεροι υποψήφιοι θα εισαχθούν φέτος στα ΑΕΙ σε σχέση με πέρυσι, καθώς λόγω των πιο εύκολων θεμάτων περισσότεροι θα περάσουν τη βάση του 10. Αποτέλεσμα θα είναι να μείνουν λιγότερες κενές θέσεις σε περιφερειακά ΤΕΙ, αμβλύνοντας τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών. Πέρυσι έμειναν κενές 17.411 θέσεις σε Τμήματα ΤΕΙ της περιφέρειας. Επίσης, οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης τα πήγαν καλύτερα από πέρυσι, με αποτέλεσμα οι βάσεις των θεωρητικών σχολών (παιδαγωγικά, νομικές, φιλολογίες κ.λπ.) να εκτιμάται ότι θα κινηθούν ανοδικά. Σταθεροποίηση ή ελαφρά ανοδική τάση προβλέπεται για τις βάσεις των οικονομικών σχολών ενώ για τις σχολές θετικών επιστημών, τις πολυτεχνικές και τις σχολές υγείας η τάση είναι διαφορετική για τα τμήματα υψηλής ζήτησης και για τα υπόλοιπα, μέτριας και χαμηλής ζήτησης. Συγκεκριμένα, για τις βάσεις στις περιζήτητες σχολές (αρχιτεκτονικές, ιατρικές, πληροφορική κ.λπ.) η τάση είναι ελαφρά πτωτική. Αντίθετα για τις χαμηλόβαθμες σχολές των ίδιων επιστημονικών πεδίων προβλέπεται άνοδος βάσεων, καθώς φέτος πολύ περισσότεροι υποψήφιοι ξεπέρασαν το βαθμολογικό όριο, κατοχυρώνοντας δικαίωμα εισαγωγής σε κάποιο ΑΕΙ της περιφέρειας.

Μετά την ανακοίνωση των βαθμών θα ακολουθήσει η υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων από το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, ενώ οι βάσεις εισαγωγής θα ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.


news.kathimerini.gr

1 σχόλια:

Ευχαριστούμε, Γιώργη, για την ενημέρωση. Καλό καλοκαίρι!