Οι ελέφαντες πεθαίνουν από τη ξηρασία στο Μαλί

Σάββατο 30 Μαΐου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Τα πτώματα νεαρών ελεφάντων βρέθηκαν καλυμμένα από τη σκόνη των ξεραμένων βάλτων.

Είχαν χαμηλώσει τις προβοσκίδες τους ψάχνοντας απεγνωσμένα για λίγες σταγόνες νερό στα σε βάλτους και παγιδεύτηκαν μέσα στη λάσπη και πέθαναν.

Οι τελευταίοι ελέφαντες στη Δυτική Αφρική έχουν επιλέξει να ζούν σε σκληρές συνθήκες. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις δηλώνουν ότι οι συνθήκες διαβίωσης τους πάνε από το κακό στο χειρότερο.

Η μεγάλη ξηρασία που επικρατεί στο Μαλί, ένα από τα πιο φτωχότερα κράτη στο κόσμο, είναι η κυριότερη αιτία θανάτου των ελεφάντων.

Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί νεκροί 6 ελέφαντες.

Άλλοι 4, καθώς και 3 νεογέννητα μοσχάρια βρέθηκαν πρόσφατα σε έναν ξηραμένο βάλτο αφού είχαν παγιδευτεί μέσα στις λάσπες . Δυστυχώς μόνο μόνο ο μεγαλύτερος επέζησε.

Οι νεαρότεροι ελέφαντες αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο καθώς έχουν μικρότερες προβοσκίδες δεν μπορούν να φτάσουν βαθιά μέσα στα λιγοστούς βάλτους που έχουν μείνει.

Η χειρότερη ξηρασία τα τελευταία 26 χρόνια απειλεί την ύπαρξη των τελευταίων ελεφάντων στη Δυτική Αφρική.

Έχουν παραμείνει περίπου 350 με 450 ελέφαντες τώρα πια και τους αποκαλούν «οι τελευταίοι ελέφαντες του Τιμπουκτού».

Κάθε χρόνο οι ελέφαντες μετακινούνται μακρύτερα προς την έρημο Σαχάρα για να βρουν νερό. Έχουν τη μεγαλύτερη διαδρομή μετανάστευσης από οποιοδήποτε άλλο ζώο στην ήπειρο, ταξιδεύοντας περίπου 700 χιλιόμετρα.

Στοιχεία από τον ΟΗΕ αναφέρουν ότι το ποσοστό της φτώχειας στη χώρα είναι περίπου 56% και περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού είναι απίθανο να ζήσει μετά την ηλικία των 40, ενώ το ποσοστό του αναλφαβητισμού είναι 77%.

Η ξηρασία που συνδυάζεται με τις αυξημένες θερμοκρασίες είναι η αιτία θανάτου και πολλών βοοειδών, εκτός από τους ελέφαντες.

Στις περιοχές που οι ελέφαντες ζουν και ψάχνουν για νερό η ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των ελεφάντων και των βοσκών έχει αρχίσει και διαταράσσεται καθώς αναζητούν και οι δύο το νερό.

Υπάρχει κάποια ελπίδα να αρχίσουν νωρίτερα οι βροχές και έτσι οι ελέφαντες θα έχουν νερό μέχρι να αρχίσουν οι μεγάλες βροχές τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

www.econews.gr